Stalo sa už pravidlom, že vždy, keď speváčka a raperka Sima vydá nový videoklip, do dvoch dní sa dostane na vrchol slovenských Youtube trendov (na striedačku s Kalim). Aktuálne má dokonca v prvej päťke až tri skladby. Najzaujímavejšia z nich je singel Dokola z jej novej šesťskladbovej EP nahrávky OMG, ktorú vydala 7. decembra.

Simona Hégerová alias Sima si získala desaťtisíce fanúšikov vďaka svojmu sviežemu štýlu, v ktorom kombinuje spev s rapom. A to nielen formou hudobného prejavu ale i textami, ktoré sú plné slangových novotvarov (bombím, šajním, atď.). Jej popularite pomohli aj pravidelné spolupráce s rapermi ako Ego a Kali, vďaka čomu o nej možno povedať, patrí medzi speváčky, ktoré majú k hip-hopovej scéne najbližšie.

Aj preto si v posledných rokoch na internete získala skutočne veľkú základňu poslucháčov, o čom svedčia počty pozretí jej videoklipov na Youtube. Kedykoľvek vydá novinku, stačí jej niekoľko dní na to, aby siahla na ďalší milión. Jej najsledovanejšie video k singlu Spolu (2018, aktuálne má zmenený názov na Total) má dokonca 25 miliónov prehratí a ďalšie tri klipy prekonali 10-miliónovú hranicu. Na rozdiel od svojej menovkyne Simy Martausovej pritom ani zďaleka nepatrí medzi najhranejšie speváčky v rádiách.

Sima, videoklip Dokola, 2020 Zdroj: Youtube / Patrik Bora

Okrem hip-hopových hviezd má však rovnako blízko aj etablovaným jazzovým hudobníkom, hoci na jej zvuku to (zatiaľ) príliš nepočuť. Jej partnerom a dvorným producentom je klavirista a skladateľ Tomáš "Gajlo" Gajlík a dlhodobo spolupracujú aj s bubeníkom Dávidom Hodekom, ktorý ako producent používa prezývku H0wdy. Práve v jeho domácom štúdiu v Komárne (kde sa okolo nich motal aj 9-ročný basgitarový supertalent Áron Hodek) vzniklo spomínané nové EP OMG, ktorého vrcholom je skladba Dokola. Práve tá je aktuálne po dvoch dňoch od zverejnenia na vrchole slovenských Youtube trendov.

Sima v nej v porovnaní s doterajšími nahrávkami spieva do úplne iného, melancholického elektronického podkladu so živým klavírom a pulzujúcou basou, ktorého autormi sú práve H0wdy & Gajlo. V texte tentokrát nerušia žiadne vymyslené "cool" anglicizmy, speváčka v ňom emotívne opisuje temnejšiu stránku slávy a priznáva svoju zraniteľnosť a pochybnosti.

Výraznú zmenu štýlu podčiarkuje štýlový videoklip, pod ktorým sú podpísaní Juraj Škula (réžia, scenár, strih, colorgrading), Patrik Bora (kamera) a samotná Sima ako spoluautorka scenára. Blondínku v ňom môžete vidieť s čiernou parochňou v priestoroch múzea moderného umenia ZOYA Museum, ktoré je súčasťou vinárskeho komplexu Elesko Wine Park v Modre, oceňovaného za jeho jedinečnú architektúru (nominácia na cenu Stavba roka 2010). Celkovo veľmi vkusný počin, takže ostáva len dúfať, že nejde o ojedinelé vybočenie, ale nové hudobné a umelecké smerovanie mladej speváčky, ktorej tento štýl mimoriadne svedčí. O tom, že sa jej doteraz nepoznaná poloha páči aj fanúšikom, svedčí množstvo pozitívnych komentárov pod videom a nepochybne má s takouto vyzretejšou tvorbou potenciál osloviť aj nové publikum.


Na tretej priečke v trendoch je aktuálne Simin predchádzajúci singel Slobodná, ktorý rebríčku vládol v ostatných dvoch týždňoch a aktuálne má už takmer dva milióny prehratí. Pieseň je typickým príkladom jej doterajšej tvorby s chytľavou hudbu (tentokrát inšpirovanou latinom) a textom zameraným na mladšie publikum. Zaujímavé je, že odľahčený text o živote po rozchode spieva speváčka, ktorá je už roky v stabilnom vzťahu. Ale vo svete popu to nie nič výnimočné. Napokon, spievať sa dá aj o dávnejšie prežitých skúsenostiach alebo sa inšpirovať vo svojom okolí.

Na piatom mieste je zase jej čerstvo zverejnená spolupráca s raperom a spevákom Frantom (predtým P.A.T.) v skladbe Psychopat, ktorá je takisto ľahkou popovou piesňou s večnou témou lásky. V trendoch je tri týždne po vydaní stále aj Simin prvý singel z EP OMGLovesong na 13. mieste. Opäť téma lásky a netradične dlhý, no chytľavý refrén, ktorý sa ľahko dostane do hlavy. K novej nahrávke Sima zverejnila ešte pred jej vydaním netradične dlhé video zo zákulisia nahrávania, v ktorom predstavila všetkých šesť skladieb.


Autor: Patrik Marflák
Foto: Youtube / Patrik Bora