Slovenská filharmónia (SF) pozýva svojich priaznivcov na sledovanie adventného koncertu českého súboru Ensemble Flair s umeleckým vedúcim Janom Rokytom ml. Uskutoční sa v rámci cyklu Hudobná mozaika v stredu 15. decembra v Koncertnej sieni SF. TASR o tom informovala Martina Tolstova, tlačová tajomníčka SF.

Koncert odvysiela Slovenská filharmónia v priamom prenose o 19:00 na webe stream.filharmonia.sk, kde nájdete aj bohatý archív koncertov klasickej hudby.

Ensemble Flair vznikol v roku 2014 a svojím nástrojovým obsadením i prítomnosťou sólovej speváčky Kláry Blažkovej vychádza z moravskej ľudovej tradície. "Umelecký vedúci súboru a neúnavný propagátor ľudovej hudby Jan Rokyta študoval hru na cimbale v Bratislave a hru na flaute v Amsterdame. Okrem ľudovej hudby a world music spolupracuje aj s poprednými umelcami a telesami v oblasti vážnej hudby," priblížila Martina Tolstova hudobníka, ktorý je zároveň skladateľ, aranžér a hudobný publicista.


Súbor, ktorého personálne zloženie i inšpiračné zdroje umeleckej tvorby odkazujú k moravskému regiónu, sa napriek svojej krátkej existencii presadil v konkurencii svetovej world music. Ensemble Flair je dvojnásobným absolútnym víťazom medzinárodnej rozhlasovej súťaže Grand Prix Svetozára Stračinu (2015, 2021).

V interpretácii komorného zoskupenia na dnešnom koncerte zaznie mozaika moravských a slovenských adventných a vianočných piesní, ale aj autorské skladby Jana Rokytu staršieho a mladšieho inšpirované ľudovou hudbou. "Koncert s poetickým názvom Čas rozjímania, čas radosti je symbiózou ľudového, klasického a etnojazzového žánru v zhudobnených veršoch českých básnikov Petra Bezruča, Josefa Kalusa či v textoch speváčky Flairu Kláry Blažkovej, členky Ensemble Flair. Spoluúčinkovať bude spevácka skupina BLAženky," uzavrela Tolstova.


Zdroj: TASR (Hudba.sk edit)
Foto: Ivan Korč