Viac než tri roky pracovala slovenská skupina Space Recorder na svojom druhom albume, ktorý prichádza na trh takmer osem rokov po debute. Za ten čas sa veľa zmenilo a súčasnú atmosféru v kapele reflektujú nové svižné pesničky plné hudobných nápadov a energie.

Skupina v novej zostave pripravila viac ako dvadsať pesničiek, z ktorých na album vybrala desať. Nahrávka sa volá You Said Sorry and You Left Me, no napriek rozchodovému názvu prináša množstvo pozitívnej energie. Ochutnávkou bola ešte v decembri chytľavá skladba I Will Never Know, ktorú skupina zverejnila spolu so štúdiovým videoklipom.

"Vybrať len desať pesničiek bola skutočná fuška. Ich zoznam sme viackrát menili. Hlasovali sme a dlho diskutovali, ale stálo to napokon za to," prezradila speváčka skupiny Alexandra Malá. "Album obsahuje množstvo výborných pesničiek. Určite plánujeme vydať ešte aspoň dva-tri single. Ku všetkým skladbám sme zrealizovali videá s textami, tzv. lyrics videá, ktoré postupne zverejníme na YouTube," dodáva basgitarista Timotej Strieš. Dve z nich si už môžete pozrieť a vypočuť - jednou je pesnička s hitovým potenciálom You Said I Said a druhou závererčná skladba albumu Never Ever.


"Myslím, že nie celkom štandardné hudobné postupy a autentický výraz sú hlavným dôvodom, prečo sme sa rozhodli tento album vydať," hovorí Robo Gregor, šéf vydavateľstva Gregor Agency - G.A. Records, ktoré novinku prináša na trh. "Album má šancu rozvíriť hudobné vody nielen na Slovensku, ale možno aj v zahraničí. Navyše skupina Space Recorder stelesňuje pre mňa sympatický kolektív hudobníkov, s ktorými bola radosť spolupracovať," dodáva.

Na albume sa okrem členov skupiny predstavili aj viacerí známi slovenskí hudobníci. Klavír a klávesy k trom pesničkám nahral Adam Kuruc, známy vďaka spolupráci s Katkou Knechtovou. Hrou na saxofón prispela rešpektovaná osobnosť slovenskej scény - Marián Jaslovský, a funky klávesy nahral Roland Kánik, známy aj zo skupiny Mango Molas, s ktorou Robo Gregor spolupracoval už v minulosti.

"Pesnička Tomorrows má takú dynamiku, že klávesové tóny sa ponúkali automaticky," povedal o spolupráci s kapelou Roland Kánik. "Prvá vrstva saxofónového sóla vznikla úplne spontánne, a tie ďalšie som precízne dokomponoval, bola to zaujímavá skúsenosť," dodal Marián Jaslovský.

Space Recorder, 2016 Zdroj: Peter Frolo

Veľká dávka tvorivej energie

Skupina nahrávala nové skladby v štúdiu Loft, ktorého zvukový inžinier Jaro Žigo ml. si spoluprácu s kapelou Space Recorder takisto nevie vynachváliť: "Z jej piesní sa na mňa valila obrovská tvorivá energia. Pracovať s ňou bol pre mňa radostný zážitok." Jednotlivé piesne zmixoval skúsený zvukový majster Erik "Losos" Horák vo svojom Lososound štúdiu.

"Od Erika sme si sľubovali, že nájde zvuk, ktorý rozmanitosť skladieb zjednotí. Keď nám pustil prvé verzie mixov, bolo jasné, že sme si vybrali toho pravého človeka," uviedol gitarista skupiny Roman Piška. "Pri mixovaní tohto albumu som mal niekedy až zimomriavky," priznal Losos. "Podarilo sa mi nájsť balans, z ktorého sme mali vo finále všetci radosť," dodal.

O mastering albumovej novinky sa postaral ďalší majster vo svojom odbore, Ecson Waldes z pražského Biotech Studia. "Hezká deska," napísal kapele tento uznávaný zvukový mág, ktorý nahrával s mnohými uznávanými hudobníkmi, od Davida Kollera až po Dana Bártu.

Vypočujte si celý album na Bandcampe, kde ho môžete aj podporiť kúpou:


Hudba.sk informoval Robo Gregor z vydavateľstva Gregor Agency - G.A. Records. Tlačovú správu pripravila Gabriela Vrbanová, text bol upravený redakciou.

Foto: Peter Frolo

Súvisiaci interpreti: Space Recorder