Vo veku 74 rokov zomrela hviezda americkej gospelovej hudby, spevák, klavirista a skladateľ Edwin Hawkins, známy predovšetkým hitom Oh Happy Day z roku 1969. Držiteľ viacerých hudobných cien Grammy trpel na rakovinu pankreasu a zomrel v pondelok vo svojom dome v Kalifornii, informoval jeho hovorca.

Edwin Hawkins je považovaný za priekopníka tzv. mestského štýlu gospelovej hudby (urban contemporary gospel). Pochádzal z hudobníckej rodiny - otec hral na havajskú gitaru, matka bola klaviristka. Postupne sa stal skladateľom, hráčom na klávesy, aranžérom a zbormajstrom v kostole.

 Vo svojej tvorbe spájal tradičné gospelové chválospevy so zvukom svetskej hudby. Koncom 60. rokov spoluzaložil Northern California State Youth Choir a na ich prvom albume, ktorý bol zmesou gospelu a rhythm and bluesu, zaranžoval do modernej podoby hymnus z 18. storočia Oh Happy Day. Z piesne, ktorá vyšla ako singel aj v podaní jeho kapely Edwin Hawkins Singers, sa predalo sedem miliónov kópií a mladému hudobníkovi zmenila život.
      
Pieseň v roku 1969 v americkom rebríčku Billboard Hot 100 obsadila štvrté miesto a v UK Charte sa dostala až na druhé miesto. Hawkins za ňu o rok neskôr dostal svoju prvú cenu Grammy (spolu ich počas svojej kariéry získal štyri) a v ďalších rokoch ju prespievali mnohí slávni speváci od Arethy Franklin až po Elvisa Presleyho. Bývalý člen Beatles George Harrison zase prezradil, že ho inšpirovala k napísaniu megahitu My Sweet Lord.

Spomínaná formácia Edwin Hawkins Singers sprevádzala napríklad aj speváčku Melanie v jej hite Lay Down (Candles in the Rain). Hawkins sa podieľal na desiatkach albumov, z ktorých pochádzajú aj skladby ako Every Man Wants to Be Free alebo Wonderful!.


Zdroj: TASR + SITA
Foto: Brad Barket/Invision/AP