Rocková kapela Karpina dnes odpremiérovala videoklip k novému singlu o osudovej láske s príznačným názvom Láska až za hrob. Skupina, ktorá je známa drsnými narážkami na politikov, cirkev či známe osobnosti, si tentokrát vzala "na mušku" speváčku Sisu Lelkes Sklovskú. Nie však v texte, ale priamo vo videoklipe.

Skladbu sa jej rozhodli venovať po tom, ako kapelu zaujala svojím správaním na Plese v opere. Trápny moment si diváci môžu pripomenúť hneď na začiatku klipu. "To, ako vytrhla mikrofón z ruky Ricka Astleyho a nechcela mu ho vrátiť, nás natoľko zaujalo, že sme sa rozhodli skladbu venovať jej,"  prezradil líder kapely Karpina Peter Deák. "Už dlhšie si všímame Sisu Sklovskú a jej manžela v médiách. Nestačíme sa diviť, čo táto dvojica či samotná Sisa, dokáže vyprodukovať. Celá kapela sa na nich už dlho veľmi dobre zabáva," dodal rocker, ktorý je spoluautorom nového singla. Text k nemu napísal spoločne s Tomášom "Tomaxom" Gábrišom a s hudbou im pomohol aj Martin "Big Boy" Struhár.

Na tvorbe videoklipu Láska až za hrob sa ako režisérka spolu s členmi kapely podieľala Silvia Rákociová, za kameru sa postavil Martin Kolejak a producentom je Patricius Gente. Okrem Sisy Sklovskej a samotnej kapely sa v ňom objaví aj motorová píla či sadomasochistická kukla, v ktorej má byť na toaletách v známom bratislavskom klube MMC vykonaný finálny "akt lásky" k speváčke. Zaznejú tiež známe hlášky z legendárneho seriálu 30 prípadov majora Zemana. "Major Zeman je dlhodobo náš 'obľúbený' seriál. Už vyše dvadsať rokov som koketoval s myšlienkou o tom, ako by som zaradil niektoré scénky alebo citáty do našej tvorby. Konečne sa nám to podarilo," hovorí Peter Deák. 

Novinka podľa neho patrí do rovnakej kategórie ako staršie piesne Ondrej Rigo, Nekromanca alebo Tsunami, v ktorých Karpina kombinuje tému smrti so svojským humorom. "Nie je to ľahká disciplína. Mnohí ľudia nemajú zmysel pre čierny humor, pretože téma smrti je pre nich príliš citlivá," vysvetľuje gitarista, ktorý sa po odchode speváka Ľudovíta "Elvisa" Gálku v roku 2010 stal novým frontmanom Karpiny. Aj preto sú reakcie na nový singel a klip zmiešané, niektorí fanúšikovia "starej Karpiny" sú sklamaní. Kapela dnes dokonca po sérii negatívnych komentárov zrušila diskusiu na Youtube. Deák napriek tomu hovorí o veľkej spokojnosti. "S klipom sme spokojní, dokonca predčil naše očakávania. Tím ľudí, s ktorým sme robili, sa naladil na našu vlnu a pochopil, akú náladu v klipe chceme dosiahnuť."


Singel Láska až za hrob predstaví kapela tento týždeň aj naživo. V piatok 20. februára zahrá novinku spolu s prierezom toho najlepšieho zo svojej tvorby v spomínanom Majestic Music Clube pri príležitosti spojenej oslavy 5. výročia klubu a 25. výročia založenia kapely. Fanúšikovia sa tak môžu tešiť na skladby z albumov Prievidza (2006) a 3ptych.sk (2009) aj na novú koncertnú šou s pyrotechnickými efektami a špeciálnymi kostýmami. Chýbať nebudú ani hostia – vystúpia kapely Medial Banana, Rust 2 Dust, Metallica Intrepid a česká kapela Premier.

Karpina vznikla v roku 1989 v Bratislave z bývalých členov skupín Zóna A a Mladé rozlety. Pozornosť si získala textami pesničiek, no najmä kontroverznou titulnou piesňou k albumu Prievidza. Karpina hrá v súčasnosti v zložení Peter Deák (spev), Peter Guláš (basová gitara), Tomax Gabris (elektrická gitara), Martin "Big Boy" Struhár (elektrická gitara), Viliam Štrba (elektrická gitara) a Dr. Viktor (bicie). "Tento rok plánujeme nahrať ešte niekoľko skladieb a urobiť k nim videoklipy. Okrem toho pripravujeme jednu veľkú zaujímavosť, ktorú ešte neprezradíme. A samozrejme chceme čo najviac koncertovať, hlavne na letných festivaloch, ale aj v kluboch," uzavrel spevák.

Informácie a fotografie portálu Hudba.sk poskytla Nora Krchňáková z agentúry Propaganda House. Článok bol upravený redakciou.

Foto: Silvia Rákociová - Visionfilm

Súvisiaci interpreti: Karpina