Už len niečo vyše mesiaca zostáva tým, ktorí chcú akýmkoľvek spôsobom oficiálne reprezentovať slovenskú world music na tohtoročnom festivale a veľtrhu World Music Expo. Podujatie, známe pod skratkou WOMEX, sa tento rok uskutoční v októbri u našich severných susedov.

Hudobný veľtrh, ktoré putuje po európskych mestách už viac ako 20 rokov, sa tento rok bude konať v poľskom meste Katovice od 25. do 29. októbra. Na vlaňajšom ročníku v Santiago de Compostela v Španielsku sa zúčastnilo 2 400 delegátov z viac ako 1 400 firiem z 95 krajín sveta, a tiež tisícky manažérov, producentov, vydavateľov, novinárov, ale hlavne hudobníkov a ich fanúšikov.  

Každý rok sa na niekoľkých scénach WOMEXu odohrá okolo 60 koncertov hudobníkov z rôznych krajín, ktorých vyberá rotujúca porota. V roku 2015, keď sa veľtrh po prvýkrát konal v bývalej východnej Európe - v Budapešti, očarilo jeho účastníkov aj Pacora Trio zo Slovenska. Ak sa umelci, ktorí by chceli na tohtoročnom poľskom vydaní WOMEXu hrať, zaregistrujú najneskôr do 17. marca, majú šancu zopakovať jeho úspech. Prihlášku nájdete na oficiálnej stránke podujatia.


Prihlásiť sa môžu nielen kapely a sólisti, ale aj dídžeji 

Okrem aktívnych hudobníkov sa môžu prihlásiť so svojimi príspevkami aj účastníci konferencie, ktorých tiež vyberá odborná porota – termín je rovnaký ako pre hudobníkov. Nuž a do tretice, prihlásiť sa môžu aj dížeji, ktorí si svojím setom trúfajú zaujať a zabaviť účastníkov veľtrhu. Poslednou možnosťou, ako sa dostať bez zaplatenia účastníckeho poplatku na WOMEX 2017 je doručiť organizátorom svoj dokumentárny, hraný či animovaný hudobný film do 31. marca.

S vyplnením prihlášok záujemcom ochotne pomôže platforma World Music From Slovakia, ktorej zástupcovia majú skúsenosti z veľtrhu. Samozrejme, že dvere majú otvorené aj vystavovatelia, vydavatelia, promotéri a ďalší ľudia z hudobného priemyslu zameraného na world music, či už si zarezervujú vlastný stánok, alebo len tak budú obchádzať potencionálnych obchodných partnerov s promo materiálmi v taške. Na podujatie v Katoviciach sa však určite oplatí prísť aj ako bežný návštevník. Počas všetkých dní festivalu určite bude čo počúvať, pozerať a spoznávať.  

Prečítajte si: Rok 2017 začal výnimočne, world music zo Slovenska letí do sveta

Redakciu Hudba.sk informovala Ľubica Zajacová Záborská z iniciatívy World Music From Slovakia.

Foto: archív skupiny Pacora Trio