Jedna z medzinárodne najúspešnejších a najznámejších belgických kapiel Hooverphonic sa po necelých troch rokoch vráti na Slovensko. V piatok 18. marca sa predstaví v pôvodnej zostave so speváčkou Geike Arnaert v bratislavskom klube MMC.


Hooverphonic
sa v našom hlavnom meste zastavia v rámci turné pri príležitosti 20. výročia svojho najúspešnejšieho a prelomového albumu The Magnificent Three.

Kultová kapela založená v polovici 90. rokov si Slovensko obľúbila, 
vystúpi u nás už piatykrát. Naposledy to bolo v októbri 2019 v takmer vypredanom Ateliéri Babylon, kde formácia okrem starších hitov predstavila svoju desiatu štúdiovku Looking For Stars. Vtedy basák Alex Callier a gitarista Raymond Geerts prizvali do svojej formácie 18-ročnú speváčku Luku Cruysberghs, víťazku talentovej súťaže The Voice of Flanders 2018.

Reportáž: Hooverphonic v zaplnenom Ateliéri Babylon predstavili novú speváčku aj album

Na tohtoročný koncert sa však fanúšikovia ich starých albumov môžu tešiť ešte viac. Okrem toho, že pôjde o jeden z prvých klubových koncertov veľkej zahraničnej hviezdy po dlhých pandemických "suchotách", skalných určite poteší aj návrat speváčky Geike Arnaert do zostavy.

Naživo možno zaspieva výborný minuloročný nostalgický singel Thinking About You alebo skladbu The Wrong Place, s ktorou sa skupina prekvapivo prihlásila do Eurovízie a hanbu si rozhodne neurobila. Skôr naopak, hudobne úroveň súťaže jednoznačne pozdvihla, aj keď diváci to príliš neocenili. Napokon, už samotný názov piesne to celé vystihol najlepšie.


V priebehu času prešli Hooverphonic od pôvodného trip-hopu k žánrom ako dream pop a indie pop. Ich celosvetovo známa hudba sa okrem iného objavila v seriáloch ako Baywatch, Sex and the City a v reklamách pre Volkswagen či Danone. Hity ako Eden, 2Wicky, Mad About You či Bada Boum sú perlami ich hudobnej produkcie. Zostava skupiny počas úspešnej cesty prešla viacerými zmenami a vystriedalo sa v nej niekoľko vokalistiek, pričom najdlhšie v skupine pôsobili Geike Arnaert a Noémie Wolfs. Obe strávili na poste frontmanky zhodne 11 rokov, no práve s Geike sú spojené najväčšie hity formácie.


Po niekoľkých skvelých albumoch a experimentálnej tvorbe sa teraz Hooverphonic vracajú ku koreňom. Ikonický hlas, ktorý urobil z mnohých ľudí celoživotných fanúšikov kapely, sa vrátil. Geike Arnaert piesne podáva so zmesou empatie a vášne plnej melanchólie a ťárch života. "Narazili sme na seba. Začali sme sa rozprávať. Všetci sme cítili nutkanie a túžbu opäť spolupracovať, a preto sme sa rozhodli ísť do toho. Toto je jedinečná zostava Hooverphonic, je to naše jadro. Je to naozaj také jednoduché," hovoria členovia kapely

The Magnificent Three, prezývka, ktorú im dali Japonci, sú teda späť v plnej sile. Ich rozdelenie v roku 2008 nebolo dramatické, hoci to niektorí novinári naznačili. Geike skrátka chcela spraviť sólovú nahrávku a vydať sa vlastnou cestou. "Nerozlúčili sme sa s vytiahnutými nožmi. Nehneváme sa na seba," povedal gitarista Raymond Geerts. Pre Geike bol návrat do kapely pocit, akoby sa vrátila domov. "Chceli sme osláviť výročie nahrávky. Už len rozprávanie o tom prinieslo veľa príjemných spomienok. Je to zvláštny vnem. Skok späť do rozbehnutého vlaku ma veľmi teší," priznáva charizmatická speváčka, ktorá sa už teší na slovenské publikum.

Všetky podrobnosti o koncerte nájdete na Facebook evente.


Zdroj: Czechoslovak Music Factory (Hudba.sk edit)