Aká by mala byť singlová novinka vydaná na Valentína? Prekypujúca dokonalým šťastím a všeobjímajúcou láskou? Asi áno, keby nešlo o pesničku z dielne americkej speváčky Lany Del Rey.


Namiesto toho 14. februára naservírovala svoj zlomený pohľad na rôzne podoby lásky. "To nie je o tom mať niekoho, kto by ma miloval. Nie, toto je skúsenosť byť americkou šľapkou," spieva Lana Del Rey vo veršoch, ktoré rozvibrujú emócie, rovnako ako sprievodný klavír s akustickou gitarou, tiahnuci sa viac ako sedemminútovou baladou.

Tá sa v úvode javí ako čistá akustická romanca. Kým do nej neprenikne zasnený vokál americkej umelkyne, ktorý ju zmení na ostrú žiletku, bolestivo sa zarezávajúcu do vrstiev vašej pokožky. Úderom štvrtej minúty ale skladba nezvratne zmení smer. Trapové beaty, nečakané výkriky, bláznivý smiech a rapové frázovanie ju zmenia v psychedelickú zmes, z ktorej sa ale nesnažíte uniknúť. Už len zo zvedavosti zostanete v tomto šialenstve až do konca.


Novinka je divokou inscenáciou s dávkou temnoty, ktorú na Lane Del Rey jej priaznivci tak milujú. V komentároch na sociálnych sieťach si to temno druhej singlovej ochutnávky pripravovaného albumu Did You Know That There's a Tunnel Under Ocean Blvd pochvaľujú. "Zvyčajne, keď počúvam Lanu, mám pocit, že stúpam do neba. Ale toto mi pripadá, že som vtiahnutý na dno pekla," stojí v jednom z nich.

Spoluautorom a spoluproducentom je Jack Antonoff, ktorý skladbu A&W označil za svoju najobľúbenejšiu spomedzi tých, na ktorých s Lanou doposiaľ spolupracoval. A čo znamená samotný názov novinky? American whore, teda v slušnejšom preklade americká šľapka. Skutočne sa tak Lana cíti? Odpoveď, aspoň v náznakoch, poskytnú silné výpovede v texte.

Speváčka v ňom uvažuje nad svojím detstvom, nad obdobím dospievania, nad zničeným vzťahom s matkou, nad vlastným telom a sexualitou, ktorú využíva ako nástroj na získanie lásky a v závere venuje ironické slová mužovi, ktorého oslovuje Jimmy, pričom toto meno sa v jej tvorbe objavilo už viackrát. V skratke ponúka kruto pravdivý pohľad na svoj život od detstva až podnes.

Lana Del Rey spolu so zverejnením nového singla zároveň bez udania dôvodu presunula vydanie nového albumu, ktorý mal pôvodne vyjsť už 10. marca. Novým termínom, ktorý si stúpenci jej zdrvujúceho pohľadu na život a lásku dychtivo zapisujú do kalendárov, je 24. marec. Dovtedy majú dostatočný priestor premýšľať nad tým, aká albumová novinka vlastne bude, pretože singel A&W svojím hudobným smerovaním poriadne zamiešal úvodné dojmy, ktoré ešte koncom roka 2022 priniesol pilotný singel.


Autorka: Miroslava Rabčanová

Súvisiaci interpreti: Lana Del Rey