Po zrušení Slávika nabrali hudobné kategórie televíznej ankety OTO ešte väčší význam a stali sa dôležitým merítkom popularity domácich mainstreamových hudobníkov. Okrem moderátorov, hercov, tvorcov televíznych programov a držiteľov cien v kategóriách spevák, speváčka a skupina roka patrila medzi hviezdy sobotného večera aj Marika Gombitová.

Legenda slovenskej populárnej hudby bola totiž organizátormi ankety, ktorá sa uskutočnila už pätnástykrát, uvedená do Siene slávy. Pri prevzatí sošky a kytice kvetov z rúk generálneho riaditeľa RTVS Václava Miku sa neubránila dojatiu, na pódiu v novej budove Slovenského národného divadla jej po niekoľkominútovej dokrútke patril úprimný a dlhý potlesk stojaceho publika. Ten prerušili až slová vďaky, ktoré Marika Gombitová okrem publika venovala aj svojim najbližším. "Chcela by som poďakovať rodičom, za všetko, za život, za to, akou cestou ma viedli a určovali mi, čo je v živote správne. Viem, že som robila množstvo chýb, ale viedli ma správnou cestou. Keď som mala sedem rokov, môj otecko ma brával pravidelne do kostola, kde som spoznávala iné čaro hudby, hrával na organe a ja som mu asistovala. Po ockovi to boli moji bratia, ktorí ma vzali do kapely," prezradila. 

"Veľké ďakujem patrí Jankovi Lehotskému, ktorý ma objavil a napísal pre mňa nesmierne krásne piesne. Ďakujem Mirovi Žbirkovi, ktorý je tu dnes v sále, môjmu dvornému textárovi Kamilovi Peterajovi, dúfam, že nie ex- dvornému textárovi," pokračovala legendárna speváčka, ktorej slová vďaky smerovali aj k opatrovateľkám, kamarátovi Júliusovi Hronovi s rodinou a porote, ktorá rozhodla o tejto pocte. "A veľké, veľké ďakujem patrí všetkým mojim fanúšikom, ktorí ma podržali, ktorí mi boli verní a boli trpezliví, čakali so mnou a dúfam, že mi zostanú verní aj naďalej," uzavrela svoju ďakovnú reč a s divákmi sa rozlúčila so slovami: "Veľmi sa teším, že snáď o rok alebo o dva prídem opäť, krásny večer, mám vás rada, ďakujem."


Víťazi sa opakujú, "prekvapil" len Ďurica

Marika Gombitová bola nominovaná aj v kategórii Speváčka, no napokon ju vďaka hlasom fanúšikov a divákov predbehla Celeste Buckingham, ktorá tak obhájila prvenstvo z minulého roka. Sošku za ňu prišiel prevziať manažér Lumír Mati, keďže mladá hviezda má momentálne pracovné a študijné povinnosti v USA. Treťou nominovanou v tejto kategórii bola tento rok Kristína.

Veľkú radosť z víťazstva mal v kategórii Spevák Adam Ďurica. "Soška OTO nepatrí len mne, ale je všetkých vás, ktorí ma v ankete i mimo nej podporujete," napísal v nedeľu na svojom Facebooku, kde zároveň predstavil ukážku sľúbeného nového singla Láska-Veda. Okrem Ďuricu bol nominovaný aj viacnásobný víťaz ankety a obhajca minuloročného triumfu Meky Žbirka a Marián Čekovský, pričom všetci traja sa pred udelením tejto ceny predstavili na pódiu so svojimi piesňami. Rok 2014 bol pre Ďuricu vďaka hitom Neľutujem a Mandolína skutočne prelomovým, takže aj keď ocenenie získal prvýkrát, ani tu o žiadnom veľkom prekvapení hovoriť nemožno.

Víťazstvo v kategórii Hudobná skupina obhájila v konkurencii IMT Smile a Peter Bič Project vokálna skupina Fragile, ktorá vlani na jeseň absolvovala druhú časť úspešného turné s Richardom Müllerom a tento rok v ňom pokračuje naďalej. Cenu prišiel z rúk Kamila Peteraja prevziať umelecký šéf skupiny Braňo Kostka.

Hlavnú cenu Absolútny OTO získala Adela Banášová, ktorá celý prenos spolu so Sajfom aj moderovala. Pozrite prehľad všetkých ocenených:

Absolútny OTO: Adela Banášová 
Moderátor/-ka TV programov: Adela Banášová 
Redaktor/-ka TV spravodajstva: Danica Kleinová 
Moderátor/-ka TV spravodajstva: Ján Mečiar 
Osobnosť TV publicistiky: Patrik Herman 
Moderátor/-ka TV športu: Peter Varinský 
Komentátor/-ka TV športu: Marcel Merčiak 
Speváčka: Celeste Buckingham 
Spevák: Adam Ďurica 
Hudobná skupina: Fragile 
Seriál roka: Búrlivé víno 
Herec: Juraj Kemka 
Herečka: Zuzana Šebová 
Zábavný program: Milujem Slovensko 
Program roka: V siedmom nebi 
Cena týždenníka Život: Pavel Dvořák 
Sieň slávy: Marika Gombitová

Text: Hudba.sk (zdroj: SITA, TASR)
Foto: Marikagombitova.sk

Súvisiaci interpreti: Adam Ďurica, Marika Gombitová