Už túto stredu 18. marca premietnu v bratislavskom Kine Lumière záznam koncertu britskej skupiny Oasis. Snímka Oasis - Live from Manchester (2005) vznikla počas turné k albumu Don´t Believe the Truth (2005). Fanúšikovia si budú môcť koncertný film pozrieť v rámci cyklu Music & Film.

Kino Lumière ho uvedie pri príležitosti vydania nového albumu kapely Noel Gallagher's High Flying Birds s názvom Chasing Yesterday (2015). "Po februárovom art rocku zo začiatku 70. rokov v podaní skupiny Yes sa v marci posunieme o pár desiatok rokov dopredu, do čias, keď v hitparádach kraľoval britpop a medzi sebou súperili najmä kapely Blur a Oasis," povedal dramaturg cyklu Music & Film Miro Ulman.

Don't Believe the Truth World Tour sa začalo 10. mája 2005 a skončilo sa v marci 2006. Počas neho Oasis vystúpili nielen v Európe, ale aj v Ázii, Južnej Amerike, USA, Kanade, Japonsku či Austrálii. Na koncertoch sa zúčastnili viac než tri milióny ľudí. V rámci turné kapela bratov Gallagherovcov nevynechala ani domáci Manchester, kde v roku 1991 odštartovala svoju činnosť. "Existuje asi tucet oficiálnych záznamov vystúpení kapely Oasis, ale ja som vybral práve ten z Manchestru z leta 2005. Keď uvidíte, ako 60-tisíc divákov spieva s kapelou pieseň Don't Look Back in Anger, tak vám naskočí husia koža. Išlo navyše o rekordnú návštevu na City of Manchester Stadium, ktorý je stánkom slávneho futbalového klubu Manchester City," vysvetlil Ulman.

Záznam obsahuje skladby ako Fuckin' in the Bushes, Rock 'n' Roll Star, Lyla, Wonderwall, Don't Look Back in Anger či coververziu hitu skupiny The Who My Generation. "Záznam koncertu Oasis - Live from Manchester režíroval Dick Carruthers, tiež režisér záznamu comebacku kapely Led Zeppelin Celebration Day, ktorým sme pred dvoma rokmi začínali cyklus Music & Film v Kine Lumière," dodal Ulman. Vstupenky na záznam koncertu Oasis - Live from Manchester sa dajú zakúpiť priamo v Kine Lumière denne od 17:30 do 20:30 za 5 eur. V deň premietania budú stáť o euro viac.


Oasis vznikli z formácie The Rain. Hrať začínali v zložení Liam Gallagher (spev a tamburína), Paul "Bonehead" Arthurs (gitara), Paul "Guigsy" McGuigan (basgitara) a Tony McCarroll (bicie, perkusie). Neskôr sa ku kapele pridal Liamov starší brat Noel Gallagher (sólová gitara, spev). Zoskupenie vydalo spolu sedem štúdiových albumov - Definitely Maybe (1994), (What's The Story) Morning Glory? (1995), Be Here Now (1997), Standing On The Shoulder Of Giants (2000), Heathen Chemistry (2002), Don't Believe The Truth (2005) a Dig Out Your Soul (2008).

Činnosť skupiny už od začiatku sprevádzali ostré a otvorené spory medzi Noelom a Liamom, ktoré napokon v auguste 2009 viedli k jej rozpadu. Noel neskôr založil spomínanú kapelu Noel Gallagher's High Flying Birds, s ktorou vydal v roku 2011 prvú, eponymnú štúdiovku. Z albumu, ktorý dobyl UK Chart, pochádzajú single The Death of You and Me, AKA... What a Life!, If I Had a Gun..., Dream On a Everybody's on the Run. Z nového albumu Chasing Yesterday vydal single In the Heat of the Moment a The Ballad of Mighty I.

Informácie pochádzajú od tlačovej tajomníčky Slovenského filmového ústavu Simony Nôtovej a z archívu agentúry SITA.

Foto: Oasisinet.com

Súvisiaci interpreti: Oasis