Inteligentný pop, ktorý nehrá na prvú signálnu sústavu, a snaha hľadať vlastný zvukový rukopis doplnený svojráznou poetikou rodného jazyka. Tak by sa dali charakterizovať spoločné rysy hudobnej tvorby dvoch skupín - bratislavských Bad Karma Boy a pražských Dalekko, ktoré už o dva týždnev vyrazia na spoločné česko-slovenské miniturné.

Zdá sa, že Bad Karma Boy aj Dalekko kráčajú príbuznými cestičkami. Obidve kapely momentálne chystajú nové albumy a ich spoločné koncerty sú prípravou na nahrávanie, respektíve zavŕšením tvorivého procesu a obdobia, keď sa hudobníci na dlhší čas zavreli do štúdia. Súčasťou turné sú štyri koncerty na prelome marca a apríla, konkrétne v bratislavskej Berlinke (31.3.), banskobystrickej Záhrade (1.4.), brnianskom MusicLabe (7.4.) a pražskom Café v Lese (8.4.). V Bratislave program večera doplní aj formácia Purist, ktorá len nedávno predstavila svoj nový singel Timelapse.

Turné ako nový impulz pred dokončením albumu

Skladateľ a spevák skupiny Bad Karma Boy Juraj Marikovič vysvetľuje, prečo sa rozhodli ísť na turné ešte pred dokončením tretej štúdiovky. "Snažíme sa pracovať na novom albume, ale potrebovali sme nový impulz po intenzívnej zimnej tvorbe v štúdiu. A tak sme sa dohodli s Dalekko, že s nami dajú pár koncertov. Ukázalo sa, že aj oni komponujú nový album, takže možno aj skúsime spoločne zahrať pred ľuďmi to, čo sme v posledných mesiacoch zložili."

Kapela Dalekko zaujala českú hudobnú verejnosť debutovým albumom Neběžel jsem tudy? (2015) s prepracovaným zvukovým dizajnom a melancholickým pesničkárstvom (napr. skladba Nechoďte ještě spát). S novým singlom Kam patřím, ktorý je prvou ukážkou z pripravovaného druhého albumu, sa skupina nedávno dostala aj do relácie Osmička Rádia_FM. "Na ich album sa teším. Niekde som čítal komentár, že Dalekko spieva o sympatických antihrdinoch a životných stroskotancoch. To sa mi páčilo, bude to pekná kombinácia," dopĺňa Juraj.


Bad Karma Boy sú obľúbeným a výrazne pozitívnym zjavom na slovenskej nemainstreamovej hudobnej scéne. Nákazlivú melodiku svojich pesničiek kombinujú s originálnymi aranžmánmi, v ktorých nájdete minimalistické klávesové a gitarové linky, ale aj menej tradičné nástroje ako omnichord alebo vibrafón. Za posledný rok majú Bad Karma Boy na konte nový singel Palmy a koncerty na festivaloch Grape, Colours of Ostrava, Tallinn Music Week alebo Festival A l'Est du Nouveau v Rouen. 

  
Bad Karma Boy + Dalekko Tour:

31. 3. - Bratislava, Berlinka - predpredaj vstupeniek
1. 4. - Banská Bystrica, Záhrada - Centrum nezávislej kultúry
7. 4. - Brno, MusicLab
8. 4. - Praha, Cafe v Lese

Hudba.sk informoval Alexander Čerevka z vydavateľstva Slnko Records. Článok bol upravený a doplnený redakciou.

Foto: Viktor Cicko

Súvisiaci interpreti: Bad Karma Boy