Už piate zahraničné turné čaká unikátny orchester Bratislava Hot Serenaders, špecializujúci sa na vernú interpretáciu hot-jazzovej hudby 20. a 30. rokov. Koncertovanie v troch pobaltských krajinách, Fínsku a Rusku bude zároveň príležitosťou na oslavu 25. výročia na hudobnej scéne.

Po vydarených šnúrach v Spojenom kráľovstve získalo teleso pod vedením trubkára Juraja Bartoša opäť zelenú a pre veľký úspech sa po roku vracia do Ruska. Tentoraz však poteší aj fanúšikov Lotyšska, Estónska, Fínska či Litvy, kde si v dňoch od 19. do 28. marca zahrá v etablovaných koncertných sálach, odhadom pre tri- až štyritisíc divákov.  

Ako je už zvykom, Bratislava Hot Serenaders odohrá nielen inštrumentálne skladby presláveného orchestra Duke Ellingtona, či anglické tanečné skladby 20. rokov, ale aj slovenskú tanečnú hudbu z medzivojnového obdobia. Práve spoločenská objednávka zahraničného publika po slovenských skladbách odohratých na turné vo Veľkej Británii i petrohradskej oblasti Ruska viedla orchester v roku 2016 k vydaniu rýdzo slovenského CD pod názvom Ja vodku rád pijem.  


Autobusom precestujú viac ako 5 000 kilometrov  

"Nielenže Serenaders hrajú hudbu v originálnych aranžmánoch, oni ju aj rekonštruujú na základe starých šelakových platní, dodržiavajú časovanie nástrojov, kopírujú spevácky štýl éry a bavia sa večernými oblekmi, dobovými róbami, okuliarmi, či brilantínovými vlasmi," uviedol britský Chronicle Live (2015) o orchestri, ktorý na svojom plánovanom Anniversary European Tour 2017 plánuje precestovať za fanúšikmi cez päťtisíc kilometrov autobusom.  

Bratislava Hot Serenaders má na svojom konte, popri platinovej platni (CD Ja som optimista) a zlatej platni (CD Celý svet sa mračí), dokopy už osem CD albumov a hudobné DVD. Album Lonely Melody, venovaný repertoáru orchestra Paula Whitemana a skladateľovi Georgovi Gershwinovi, získal v roku 2015 ocenenie Radio_Head Award.  

V rokoch 2014, 2015 a 2016 absolvoval orchester turné po Spojenom kráľovstve, kde je už pravidelným "inventárom" podujatí Marlborough Jazz Festival či Edinburgh Jazz & Blues Festival. V roku 2009 odohral orchester päť koncertov v Moskve a v januári 2016 štyri vystúpenia v Petrohrade. Stalo sa tak pod záštitou ruskej agentúry Amplua, ktorá si Slovákov vyhliadla na ich bratislavskom koncerte a podchytila aj ich súčasnú šnúru Anniversary European Tour 2017. Tento projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Bratislava Hot Serenaders - Anniversary European Zdroj: PR

Bratislava Hot Serenaders - Anniversary European Tour 2017:

19. 3. - Lotyšsko, Riga, Dom Lotyšského spoločenstva
20. 3. - Estónsko, Tallinn, Filharmónia
21. 3. - Fínsko, Lappeenranta, Mestská sála
22. 3. - Rusko, Petrohrad, Akademická Capella
24. 3. - Rusko, Puškin, Dom mládeže v Cárskom sele
25. 3. - Rusko, Moskva, Dom kino Zväzu filmárov Ruska
26. 3. - Rusko, Obninsk (Moskovská oblasť), Palác kultúry
28. 3. - Litva, Vilnius, Kongresová hala 

Redakciu Hudba.sk informoval PR manažér Matej Šálek.
 

Foto: archív skupiny