Vzhľadom na aktuálnu situáciu je síce vysoko pravdepodobné, že aprílové klubové turné skupiny Hex bude musieť byť preložené na iné termíny, no naša súťaž s hlasovaním za predkapely pokračuje. Dnes si preto predstavíme ďalšie štyri z dvanástich skupín, ktoré si chcú zahrať na vybraných koncertoch s Hexom.

AKTUALIZÁCIA (23.3.2020): Pre koronavírus bolo turné z pôvodných aprílových termínov presunuté na október.

V Malackách, kde by sa mal koncert uskutočniť 18. apríla 17. októbra, súťažia kapely Bufet a Ending, v Prešove (19.4. 22.10.) sú to skupiny IN TIME a The Spants, pričom tento súboj je zatiaľ najvyrovnanejší. 

Nižšie si môžete prečítať viac nielen o samotných skupinách, ale aj o ich vzťahu k Hexu. Ak vás niektorá z kapiel zaujme, môžete ju podporiť na špeciálnej stránke hudba.sk/hexturne, prípadne sa zapojiť do hlasovania v prípade inej dvojice kapiel vo vami vybranom meste. Každý hlasujúci bude zaradený do žrebovania o dva voľné vstupy na koncert podľa vlastného výberu. V prípade presunutia koncertov budú voľné vstupy pre výhercov platiť aj na nové termíny.

• Viac o súťaži a turné Hexu

Bufet

Bratislavské trio Bufet v zložení Martin Bakyta (basgitara), Viktor Gabaj (bicie) a Ján Hurtík (gitara) funguje od jesene 2016. Priamočiare slovenské texty s nadhľadom komentujú všedné i sviatočné epizódy zo života jednotlivca a spoločnosti. Sú to smutné piesne o veselých veciach a veselé pesničky o smutných veciach. Singel Tak ako naozaj v roku 2017 niekoľko týždňov bodoval v rebríčku Demovnica_FM na Rádiu_FM. Debutový album Petra, Naďa, deti vyšiel v roku 2019 a je dostupný aj na streamovacích službách. Kapela krátko pred jeho vydaním zverejnila videoklip k singlu Luna.

Vzťah k Hexu: "Ak sa bavíme o modernej slovenskej populárnej hudbe, kapelu Hex sa nedá prehliadnuť. Niektoré ich piesne už doslova zľudoveli, spievajú si ich partie na opekačkách s gitarou a to nielen tie staršie ročníky, ale i mladí, ktorí snáď ešte ani neboli na svete, keď niektoré tieto piesne Hexu zazneli po prvýkrát z rádia. Niekomu sa to môže zdať úsmevné, ale to je asi to, čo je celkovo na hudbe najkrajšie, že stiera akékoľvek bariéry a zmenšuje vzdialenosti medzi ľudmi a Hex k tomu na slovenskej scéne dlhodobo a neúnavne prispieva."


Ending

Česko-slovenské indie-funkové kvarteto Ending pôsobí v Prahe. Kapela vznikla koncom roka 2017 po tom, ako boli traja zakladajúci členovia - Jiří Nováček (spev, gitara), Dejv Procházka (gitara, syntetizátor, spev) a Josef Doškář (bicie, spev) - "odídení" z hudobno-televíznej reality šou TV Óčko, KB Band Academy. V tejto relácii pôsobili v rámci projektu Raptor Five, ktorého činnosť bola po televíznej blamáži ukončená - odtiaľ názov Ending, pod ktorým hudobníci spolu s gitaristom Dávidom Grešlíkom odohrali svoj prvý koncert v marci 2018. Po niekoľkých vydaných singloch a zmenách na poste gitaristu a basgitaristu sa začiatkom roka 2019 stal štvrtým členom skupiny Radoslav Pukluš (basgitara, čím sa vrátilo rozloženie síl v kapele "Česi vs. Slováci" späť na pomer jedna k jednej.

Kapela minulý rok dokončila prácu na svojej prvej EP nahrávke s názvom Plavalaguna, ktorá vyšla vo februári 2020. Pilotný singel (Not) Okay vyšiel spolu s videoklipom v réžii gitaristu Dejva Procházku. Kapela EP pokrstila v marci 2020 v pražskom Klube FAMU, kde vystúpila po boku berlínskych Askers Dodge a pražských The Jay. Nahrávku pokrstila herečka Klára Miklasová známa zo seriálu Ulice alebo filmu Daria, ktorá zároveň moderovala práve ten ročník relácie KB Band Academy, v ktorom účinkovali zakladajúci členovia Ending. EP Plavalaguna vyšlo na audiokazete a nájdete ho aj na všetkých známych streamingových platformách.

Vzťah k Hexu: "Vďaka tomu, že skupina Hex je na scéne už 30 rokov, dokázala ovplyvniť i našu generáciu dorastajúcich tridsiatnikov. 30 rokov je veľmi dlhá doba a my budeme radi, pokiaľ na scéne vydržíme aspoň polovicu. Hex na nás zanechali nespochybniteľne stopu, pretože ich hity časom zľudoveli a texty skladieb sa stali bežnou súčasťou našich myšlienok a životov."
IN TIME

Pop-rocková kapela IN TIME pochádza z Košíc a vznikla pred štyrmi rokmi. Má sa sebou veľa úspešných koncertov a dva štúdiové albumy (Vitajte a Krajina hudby). Momentálne skupinu dopĺňa skvelý bubeník Emil Frátrik, ktorý bol trikrát nominovaný Hudobnou akadémiou na inštrumentalistu roka. Spolupracoval s hudobníkmi ako napr. Marika Gombitová, Pavol Habera, Richard Müller, Ivan Kral a mnoho dalších. Kapela prezentuje vlastnú tvorbu so slovenskými textami.

Vzťah k Hexu: "Skupinu Hex vnímame od začiatku jej kariéry. Je pevnou stálicou našej hudobnej scény s veľkým množstvom hitov. Kapelu zasiahla silná rana, no napriek tomu sme radi, že sa rozhodla pokračovať ďalej a budeme sa tešiť na spoločné pódium."


The Spants

Kapela The Spants, hrajúca pop/indie rock, vznikla v lete roku 2017 v Humennom. Aktuálnymi členmi skupiny sú Samuel (bicie), Paly (gitara), Tono (basa), Natália (gitara) a Dominika (spev), traja z nich sú ešte stále študenti. Okrem niekoľkých koncertov, ktoré odohrali doma v Humennom a v Michalovciach, majú na konte aj tri štúdiovo nahrané skladby Higher, Nothing to Hide a Meanwhile. K prvej menovanej si svojpomocne natočili videoklip, druhú zverejnili s lyric videom.

Vzťah k Hexu: "Kapelu Hex máme všetci radi, každý z nás pozná a počúva ich tvorbu a navštívil ich koncert. Vážime si, že Hex ako kapela sa už dlho držia svojej hudby, názoru a tvorby všeobecne, takže by sme sa veľmi tešili, ak by sme dostali šancu zahrať si ako predkapela na ich turné."


Posledné štyri kapely, ktoré by si chceli s Hexom zahrať v Martine a Trenčíne, vám predstavíme o týždeň, no spoznať ich môžete už teraz. Profily všetkých zúčastnených kapiel si totiž môžete pozrieť po hlasovaní na stránke hudba.sk/hexturne.

Text: Hudba.sk
Foto: koláž Hudba.sk