S tohtotýždňovým veľkým uvoľnením pandemických opatrení sa pomaly zapĺňajú kalendáre hudobných klubov a to je dobre, pretože po dlhých dvoch rokoch strádania a nariadení si kultúra zaslúži poriadny reštart. Pre fanúšikov tvrdej gitarovej hudby prinášame prehľad, resp. výber z najzaujímavejších klubových koncertov a podujatí na najbližšie týždne a mesiace.

Od 14. marca sa definitívne zrušili obmedzenia týkajúce sa dovolených kapacít a návštevníci všetkých podujatí už môžu využívať priestory svojho obľúbeného klubu, domu kultúry alebo divadla naplno a stretávať sa vo väčších počtoch. Na výber sú koncerty rôznych veľkostí a žánrov, dnes som vybral pár tipov na tie metalové.

Začiatkom apríla privítame v Bratislave Geoffa Tatea, pôvodného frontmana heavymetalovej legendy Queensrÿche, s ktorými predal viac ako 20 miliónov albumov a bol nominovaný na prestížne ocenenie Grammy. Svoje vystúpenie pôvodne plánoval už na rok 2020, vtedy uplynulo 30 rokov od vydania albumu Empire, jedného z najúspešnejších v katalógu Queensrÿche a pri tejto príležitosti sa ho rozhodol zahrať na nadchádzajúcom turné od začiatku do konca. A aby toho nebolo málo, tak zaznie aj úplne celý Rage of Order z roku 1986. Naozaj lákavá ponuka pre všetkých fanúšikov progresívnejšieho heavy metalu. Koncert sa uskutoční už 6. apríla v Randali.


Koniec apríla už bude v znamení death metalu. Najskôr 21. apríla Randalom prehrmí moderenejší štvorlístok, reprezentujúci death metal s prívlastkami "brutal, technical, slamming" a podobne. Konkrétne ide o Cytotoxin z Nemecka, ktorý si na turné prizvali Bielorusov Extermination Dismemberment, Bonecarver zo Španielska a krajanov Necrotted.


24. apríla sa opäť na tom istom mieste predstaví Vader, ktorí dostali Poľsko na mapu celosvetového metalu a sami sa na nej držia už takmer štyri desaťročia. Aj tento koncert sa počas uplnynulých dvoch rokov niekoľko krát prekladal a pôvodne sa mal konať pri príležitosti 25. výročia vydania kultového albumu De Profundis, ktorý navždy zmenil podobu death metalu a ukázal kapelám zo strednej a východnej Európy, že keď sa to robí poriadne, tak sa dá byť uspešný aj ďaleko za hranicami. Úlohy predskokanov sa zhostili belgickí Reject The Sickness a Mara zo Švédska. Hlavným bodom programu bude samozrejme živé prevedenie De Profundis v celej jeho kráse. 


Leto patrí najmä festivalom pod holým nebom a Gothoom Open Air je na Slovensku najväčším z tých, kde nájdete výhradne metalové kapely. Po nútenej prestávke sa na tradičnom mieste v Revištskom Podzámčí počas troch dní od 21. do 23. júla predstaví veľmi kvalitný výber, ktorému kraľuje kanadský Kataklysm. Okrem tejto death metalovej legendy sa môžeme tešiť aj na ďalšie stálice extrémnych žánrov ako Suffocation, Origin, Flashcrawl, MGLA alebo Protector.


Kto by sa chcel aj počas leta schladiť v podzemných priestoroch klubu, môže tak spraviť už deň po návrate z Gothoom festivalu. 24. júla v Randali vystúpi dark gothic metalová kapela Semblant z exotickej Brazílie. Nedajte sa zmiasť ich slnečným pôvodom, pretože Semblant vás svojou tvorbou plnou vampírskych tém prenesú do chladnej Transylvánie. O chladnom počasí vedia svoje aj predskokani As I May z krajiny s najväčším počtom metalových kapiel na počet obyvateľov - Fínska.


Jeseň a zima bývajú na klubové akcie najsilnejšie a napriek tomu, že sú ešte ďaleko, ponuka je už teraz veľmi zaujímavá. 15. októbra sa do MMC vrátia fínske metalové monštrá Lordi a prídu predstaviť program postavený na ambicióznom projekte Lordiversity. Ide o sedem plnohodnotných štúdiových albumov vydaných v špeciálnom boxe v jeden deň, pričom každý z nich zachytáva iné historické obdobie a je ovplyvnený iným hudobným žánrom. Pôjde teda o skutočne pestrý setlist plný noviniek, ale určite sa dostane aj na overené klasiky ako Hard Rock Hallelujah, s ktorou vyhrali Eurovíziu.  

Prečítajte si viac: Nie príšery ale chameleóni. Lordi prídu do Bratislavy so siedmimi novými albumami


Rage a Brainstorm sú ďalšími z obrovského počtu kapiel, ktoré postihla pandémia a znemožnila im koncertovať po svete. V tomto prípade má tento príbeh naozaj štastný koniec, pretože obe kapely sa rozhodli spojiť sily a v roku 2022 vyraziť na turné spoločne pod veľavravnou značkou Brainrage over Europe. Legendy power metalu z Nemecka môžete vidieť 19. októbra v bratislavskom klube Randal.


Maďarský Ektomorf je na scéne už neuveriteľných 26 rokov. Za ten čas sa slovenskému publiku predstavil už niekoľkokrát a vždy s pozítivnym ohlasom. Partia okolo Zoliho Farkasa sa novinkovým albumom Reborn vracia naspäť ku svojim koreňom, tedá zúrivému, energickému thrash metalu. Na nový materiál sa môžete tešiť 22. októbra v Randali.


Uda Dirkschneidera určite netreba predstavovať žiadnemu metalovému fanúšikovi. Preslávil sa najmä pôsobením v nemeckej heavymetalovej legende Accept, ale veľmi úspešná je aj jeho sólová kariéra pod názvom U.D.O. Minulý rok pod touto hlavičkou vydal album Game Over, ktorý je dôvodom vybrať sa na turné, kde podľa vyjadrenia frontmana zaznejú nové skladby a takisto aj najznámejšie hity oboch spevákových projektov. V Bratislave sa zastaví 13. novembra v klube MMC.


Ponuku metalových koncertov uzatvára vystúpenie švédskych priekopníkov symfonického metalu Therion. Tí sa aktuálne chystajú na vydanie novinky Leviathan II.  Ide o druhú časť konceptuálnej trilógie Leviathan, ktorej začiatok vyšiel v roku 2021 a budúci rok by sme sa mali dočkať záverečnej časti. Každopádne 24. novembra v MMC sa môžeme tešiť na novú tvorbu kapely a takisto aj na dvoch zaujímavých hostí, ktorých manažment oznámi neskôr.

Viac o koncerte


Vstupenky na množstvo ďalších hudobných ale aj iných kultúrnych či športových podujatí nájdete v sieti Predpredaj.sk.

Autor: Tomáš Danišovič