Pripravovaný album anglickej skupiny Radiohead vyjde pravdepodobne v júni. Počas rozhovoru v londýnskom podniku The Wanstead Tap to povedal manažér formácie Brian Message. Novinku pritom označil za niečo, čo ešte fanúšikovia a fanúšičky nepočuli.

Zatiaľ posledný album The King Of Limbs skupina vydala v roku 2011. V januári pritom ohlásili prvé vystúpenia od roku 2012. V Európe zahrajú v tomto roku napríklad v Amsterdame, Paríži, Londýne, Lyone, Barcelone, Reykjavíku, St. Gallen, Lisabone či Berlíne.

Kapela Radiohead vznikla v roku 1985 v anglickom Abingdone a jej zloženie je dodnes nezmenené - tvoria ju Colin Greenwood (basgitara), Ed O'Brien (gitara, vokály), Thom Yorke (spev, gitara, klávesy), Jonny Greenwood (gitara, klávesy) a Philip Selway (bicie, perkusie). Preslávili sa piesňou Creep z debutového albumu Pablo Honey (1993), po ktorom nasledovali nahrávky The Bends (1995) a OK Computer (1997). Následne Radiohead začali experimentovať s elektronikou a vydali albumy Kid A (2000), Amnesiac (2001), Hail To The Thief (2003), In Rainbows (2007) a spomínaný The King Of Limbs.

V roku 2005 ich magazín Rolling Stone zaradil na 73. miesto v rebríčku najlepších interpretov všetkých čias. Greenwood a O'Brien zas nechýbali v zozname najlepších gitaristov a Yorke v rebríčku najlepších spevákov. V roku 2009 čitatelia tohto časopisu Radiohead vyhlásili za druhého najlepšieho interpreta nultých rokov 21. storočia. Kapela má na konte tri ocenenia Grammy, jednu Ivor Novello Award, sedem NME Awards či štyri nominácie na Mercury Prize. 


Zdroj: SITA (NME.com, Pitchfork.com, archív)
Foto: Facebook.com/radiohead

Súvisiaci interpreti: Radiohead