Multižánrový festival [fjúžn] začína už tento týždeň. Jeho trinásty ročník priblíži cudzinecké menšiny žijúce na Slovensku prostredníctvom výstav, diskusií, filmových projekcií či komunitných podujatí. V týždni od 20. do 27. apríla sa v rámci festivalu v Bratislave uskutoční aj niekoľko koncertných večerov.

V spolupráci s vydavateľstvom ajlavmjuzik sa predstavia napríklad dídžej Kutmah či Sofie, klubová noc Mäss zas prinesie DJ set Lotica a live act Soda Plains. Vo Veľkom evanjelickom kostole vystúpi spevácky zbor Superar, ktorí tvoria rómske a slovenské deti. Nedávno si zaspievali aj v svetoznámom Wiener Konzerthaus.

Už vo štvrtok 19. apríla sa bude konať zaujímavý festivalový warm-up: v KC Dunaj sa predstaví španielsko-argentínska kapela Colectivo Panamera, ktorá spája tradičné južanské rytmy s rockom. Vystúpia tiež domáci Bad Karma Boy, ktorí si počas večera na pódium prizvú špeciálneho hosťa - írskeho pesničkára menom Graeme Mark, ktorý žije a tvorí na Slovensku. Svojou spoluprácou tak zhmotnia myšlienky festivalu, ktorý sa snaží o budovanie dôvery a zblíženie sa majority s cudzincami, ktorí medzi nami žijú.

SÚŤAŽ: Voľné vstupy na tento a ďalšie koncerty festivalu [fjúžn] môžete vyhrať na našom Facebooku do stredy 18. apríla.


Podobne si aj slovenská reggae špička Medial Banana v rámci svojho vystúpenia na festivale pozvala špeciálneho hosťa. Na koncerte v klube MMC v sobotu 21. apríla kapela privíta aj rapera U-Cee, ktorý má tuniské a egyptské korene a vyrastal v Resensburgu uprosted Bavorska. Svoje dvojjazyčné vzdelanie a rôznorodý vplyv oboch kultúr U-Cee spája vo svojej tvorbe, časté návštevy Tuniska aj Egypta boli zdrojom inšpirácie aj pre jeho album. Medial Banana v line-upe večera doplní aj osemčlenná medzinárodná kapela pôsobiaca v Česku, TiNG.

V spolupráci s World Music Festival sa 24. apríla na festivale [fjúžn] predstavia dve telesá, ktoré množstvo rôznorodých hudobných vplyvov pretvárajú do osobitého zvuku a jedinečného poslucháčskeho zážitku. Dlhoroční spoluhráči Duo Dinovski & Schuberth skúmajú možnosti hudobného jazyka prepájaním rôznych hudobných tradícií juhovýchodnej a severnej Európy, ako aj jazzu a novej hudby.


V ten istý večer na rovnakom mieste vystúpi aj medzinárodné zoskupenie Wild Strings Trio, ktoré tvorí violončelista Toby Kuhn z Francúzska, gitarista Aleksander Kuzmić zo Slovinska a slovenská huslistka Petra Onderufová, ktorá dlhodobo pôsobí v Slovinsku. V roku 2016 vydali svoje prvé CD v slovinskom vydavateľstve Celinka. Autorská hudba zoskupenia je ovplyvnená najmä balkánom, flamencom, írskou a arabskou hudbou, zmiešanou s klasikou a jazzovou improvizáciou.

Svojou energiou a originálnosťou od roku 2014 presviedčajú o svojich kvalitách publikum na koncertoch a festivaloch po celej Európe (Slovinsko, Rakúsko, Francúzsko, Belgicko, Švédsko, Nemecko, Česko, Chorvátsko, Taliansko) a v Ázii (Uzbekistan, Irán). Okrem Bratislavy sa tento týždeň predstavia v troch mestách na strednom Slovensku - Banskej Štiavnici (20.4.), Banskej Bystrici (21.4.) a Brezne (23.4.).


Koncerty a klubové akcie festivalu [fjúžn] 2018:

19. 4. (20:00) - KC Dunaj - Colectivo Panamera + Bad Karma Boy & Graeme Mark - súťaž o 2x2 voľné vstupy TU

20. 4. (22:00) - Nová Cvernovka - Kutmah + Sofie + Petijee + Biomat

21. 4. (21:00) - Majestic Music Club - TiNG + Medial Banana & U-cee - súťaž o 2x2 voľné vstupy TU

24. 4. (19:00) - Tanečné divadlo Ifjú Szivek - Duo Dinovski&Schuberth + Wild Strings Trio - súťaž o dva voľné vstupy TU

26. 4. (18:00) - Veľký evanjelický kostol - Za dôveru: Koncert detského zboru Superar 

27. 4. (22:00) - Fuga - Lotic + Soda Plains + BZGRL + Isama Zing + Ink Midget

Vstupenky na jednotlivé podujatia kúpite v sieti  Predpredaj.sk

Videopozvánka na festival:



Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk za organizátorov festivalu poskytla Michaela Kučová. Tlačovú správu sme upravili a doplnili. Viac sa dozviete na oficiálnych stránkach fjuzn.sk, nadaciamilanasimecku.sk a facebook.com/festival.fjuzn.