Americký hudobník Beck ohlásil vydanie nového albumu s názvom Hyperspace. Zatiaľ neprezradil, kedy sa novinka dostane na trh, ponúkol z nej však prvú ochutnávku v podobe singla Saw Lightning, ktorý možno označiť za spoluprácu snov. Teda aspoň pre tých, ktorí aj v pope hľadajú originalitu, búranie hraníc a novátorstvo.

Skladba začína bluesovým slideom na rezofonickej gitare, spolu so spevom však už po pár sekundách nastupuje neomylne pharrellovská rytmika s funky gitarou, frenetickými údermi bicích a pulzujúcou basou, ktorá skladbu okamžite posúva do súčasnosti.

Beck je známy tým, že sa nezvykne držať typickej štruktúry popovej pesničky so slohami a výrazným refrénom a potvrdzuje to aj v tomto prípade - pieseň plynie šialeným tempom plným zaujímavých zvratov so zvukom ústnej harmoniky, elektroniky aj vokálnych samplov, ktoré znejú ako úryvky z hraného filmu.

Špecialitou 48-ročného rodáka z Los Angeles sú melodické až hymnické medzihry a takú ponúka aj v druhej polovici novinky Saw Lightning. Plynule z nej však prechádza do tanečného módu, aby to celé opäť zakončil v pokojnom bluesovom duchu. Nemalú zásluhu na skvelom výsledku má spomínaný Pharrell Williams, ktorý je pod pesničkou podpísaný ako spoluautor a producent, pričom do nej nahral bicie, klávesy, krátku rapovú vsuvku aj vokály.


Skladba vyšla v pondelok ako singel, no zároveň sa k poslucháčom dostáva aj prostredníctvom čerstvo zverejnenej reklamy na nové bezdrôtové slúchadlá Powerbeats Pro od značky Beats by Dr. Dre. Režisérom energického spotu je japonsko-americký filmár Hiro Murai, držiteľ Grammy za Najlepší videoklip roka 2018 (Childish Gambino - This Is America).


Beck, vlastným menom Bek David Campbell, sa na hudobnej scéne pohybuje od 80. rokov. Do povedomia sa dostal hitom Loser, ktorý vydal v roku 1993. V tom istom roku uviedol na trh debutový album Golden Feelings. Doteraz vydal 13 štúdioviek. Magazín Rolling Stone zaradil jeho nahrávky Odelay (1996) a Sea Change (2002) medzi 500 najlepších albumov všetkých čias.

Zatiaľ posledný album Colors vydal v októbri 2017. So štúdiovkou, ktorá obsahuje single ako Dreams či Wow, sa dostal v americkom albumovom rebríčku Billboard 200 na tretie miesto a získal za ňu dve ceny Grammy. Celkovo ich má na konte už sedem.


Text: Patrik Marflák + SITA (Consequenceofsound.net, archív)
Foto: Citizen Kane Wayne

Súvisiaci interpreti: Beck, Pharrell Williams