Posledný rok, ktorý neprial koncertom a živej hudbe, bol pre muzikantov takmer ideálny na prácu v štúdiu. Tento čas využili aj speváčka Michaela Husárová alias M.U.S spolu s producentom Matejom "Maxom" Miklošom. Výsledkom je pripravované EP slovensky spievaných skladieb. Pozrite si videoklip k energickému a nákazlivému singlu Nestačí.

M.U.S po anglicky spievanom albume ME (2019) predstavila svoju prvú skladbu v rodnom jazyku už pred rokom - v máji 2020. V piesni Ostaň tu ukázala zaujímavý hudobný posun a v slovenčine znela ešte lepšie než na debute. Zrejme len kvôli odvážnemu až kontroverznému textu, ktorý časť poslucháčov neprijala a aj pre rádiá bola pieseň príliš explicitná, nespravil singel na domácej scéne také "vlny", aké by si táto talentovaná speváčka zaslúžila. Pri novinke s názvom Nestačí však už nič nebráni tomu, aby sa stala jej prelomovým počinom a rádiovým hitom.

Témou skladby je zamilovanosť a zároveň vyjadrenie nostalgie z nefungujúceho vzťahu. M.U.S priznáva, že hoci sa písaniu textov v slovenčine najskôr bránila, v posledných mesiacoch sa v tom našla. "Po debutovom albume ME sme sa rozhodli, že je čas určiť si ďalšie výzvy. Chceli sme sa priblížiť slovenským poslucháčom, a tak som začala písať texty v rodnom jazyku. Aj keď to spočiatku nebola moja komfortná zóna," vysvetľuje Michaela. Novinka jasne potvrdzuje, že svoju tvorbu vďaka tejto zmene posunula na nový level. 


Singel bude súčasťou rovnomennej EP nahrávky Nestačí, na ktorej speváčka pracuje spolu so svojím producentom Maxom Miklošom. Ako prezrádza, aj ostatné nové skladby budú v slovenčine. "Chceme spájať náš jedinečný sound s textom, ktorý si každý môže spievať doma v obývačke," dodáva Maxo.

Aranž novej pesničky je inšpirovaný tanečnými hitmi 80. rokov a zasadený do súčasných trendov popu. Umelecký vizuál sa nakrúcal na Záhorí v borovicových lesoch a v unikátnom vojenskom "púštnom" areáli zvanom Šranecké piesky. Tí, ktorí novinky na domácej scéne sledujú naozaj pozorne, si určite už všimli, že od začiatku pandémie ide o veľmi obľúbenú destináciu slovenských tvorcov videoklipov. Len pred pár dňami sme napríklad zverejnili správu o videoklipe k piesni You Decide rapera a speváka D-Flya, ktorého tím tam nakrúcal tiež. No za posledný rok je to už aspoň piate hudobné video, ktoré obsahuje zábery z tých istých miest.

Denis Kendy a Martina Čulíková, videoklip Nestačí Zdroj: Martin Miko

Treba však uznať, že v klipe Nestačí je genius loci "slovenskej Sahary" a okolia zachytené a využité naozaj nápadito a vkusne. Na réžii a scenári klipu pracovala M.U.S spoločne s kameramanom Martinom Mikom z Illuminate Production. Samotnú speváčku vo videu neuvidíte, predstavil sa v ňom Denis Kendy a Martina Čulíková.

"Mala som v hlave konkrétnu predstavu o záberoch, príbehu a nálade videoklipu. A veľmi sa teším, že ju Martin Miko dokázal dokonale zhmotniť do finálneho výsledku," uzatvára M.U.S.

Prípravu a vydanie EP Nestačí z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka Andrea Čurná. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: archív speváčky