Jeden z najúspešnejších slovenských raperov Separ si posledný rok prešiel výraznou zmenou vo svojom živote. Jeho otvorené názory počuť v každej skladbe a inak tomu nie je v novom singli Choices, ktorý nahral spolu s bývalým vicemajstrom Českej republiky v thajskom boxe Marpom.

Ten počas svojich ciest do Thajska za svojím fighterským snom natrafil na veľa prekážok. Tieto životné skúsenosti ho výrazne formovali, čo sa napokon prejavilo aj v tvorbe jedného z najlepších českých raperov. "Častokrát sa mi stalo, že sa niečo nepodarilo alebo pracovná príležitosť nevyšla, ale po nejakom čase, niekedy aj po rokoch, sa ukázalo, že to bolo správne. Všetko v živote sa deje z nejakého dôvodu. Treba na to pamätať a nezostať stáť v tápaní, že keby... Čas ukáže, že to vtedy bolo to najlepšie pre teba," hovorí Marpo.

Svoje začiatky nemal ľahké ani Separ, ktorý po rokoch tvrdej práce aktuálne patrí medzi špičku slovenského rapu. No keby pred rokmi nebol odhodlaný ísť si ako "lyrický buldozér" tvrdo za svojím cieľom, nikdy by sa mu to nepodarilo. "Ešte predtým, ako som začal naplno s hudbou, som robil zvukára pre jednu dabingovú spoločnosť. Časom však otvorili nové, modernejšie štúdiá a šéf odrazu pre mňa nemal prácu. Takže ako živnostník, ktorý nemal zmluvu ani dohodu, som zo dňa na deň prišiel o stabilnú prácu Na jednu stranu ma to potešilo, lebo som tú prácu nemal rád a zaberala mi veľa voľného času, no bola dobre platená a spoznal som zaujímavých ľudí. Na druhej strane som sa pri nej nemohol venovať hudbe toľko, koľko by som chcel," ," spomína na svoje začiatky.

Vtedy som vydával svoj debutový album Buldozér (2012) a posledné tracky som nahrával akurát v tom období. Takže tie emócie, čo som mal, ten hnev, že som zostal bez práce a finančnej istoty, som pretavil do skladieb s tým, že ak to nevyjde, tak si nájdem novú prácu. Makal som na 200% a ľudia to ocenili natoľko, že novú prácu som si nenašiel, ale našiel som svoj životný smer. Je to extrém, keď vidím tie čísla a podporu od toľkých ľudí. Spätne som nesmierne rád za tú výpoveď. Čiže každá voľba, alebo aj udalosť, ktorá nemusí byť ani vaším rozhodnutím, vždy prinesie niečo. Len si treba ísť za tým, čo chceme my sami, nie naše okolie či najbližší. Zlyhanie nie je o tom, že sa ti niečo nepodarí, ale zlyhanie je podľa mňa nechať si diktovať od iných ľudí, čo je a čo nie je dobré a ako máš žiť. Vždy máš na výber," dodáva Separ. 


O vizuál sa postaral mladý český režisér a kameraman Jan Strach, ktorý má za sebou množstvo rapových klipov či reklamných spotov. Slovensko-česká dvojica si vybrala práve jeho, keďže sa so skladbou stotožnil hneď na prvé počutie. Produkciu mal na starosti Special Beatz, ktorého beaty znejú vo viacerých veľkých slovenských a českých rapových hitoch a mix a mastering zastrešil Roman Zámožný.

Skladba a videoklip Choices vznikli s podporou energetického nápoja Tiger.

Zdroj: PR článok (Jana Trellová - Ruka Hore / Hudba.sk edit)
Foto: Michal Tvrdík