Slovenský spevák Peter Bažík, ktorý sa zviditeľnil v roku 2006 vo finále druhej série Slovensko hľadá SuperStar a o osem rokov neskôr zvíťazil česko-slovenskom X Factore, vydal koncom minulého roka svoj debutový album. Na trh ho uviedol v netradičnom formáte, ktorý mal úspech, a tak teraz spolu s reedíciou ponúka aj tanečný singel.

Album, ktorý je hudobníkovou osobnou spoveďou a zahŕňa spomienky na obdobie detstva, školských čias či pôsobenia v speváckych súťažiach, vyšiel v decembri v originálnom prevedení na USB kľúči vo formáte platobnej karty. Krstnou mamou sa stala spevácka diva a zároveň Petrova mentorka z X Factoru Sisa Sklovská. Okrem desiatky piesní v štýle rock, pop, country či reggae na ňom fanúšikovia nájdu aj bonus Dotkni sa, či novinku Rátaj s tým, ktorú Peter odprezentoval už minulý mesiac svojim českým fanúšikom v Prahe.

Pesnička s potenciálom stať sa tohtoročným letným hitom pritom na albume pôvodne ani nemala byť: "Chcel som vytvoriť skladbu, v ktorej by som použil husle. Paradoxne to najjednoduchšie (melódia huslí) mi trvalo najdlhšie, no a potom samotný text. S tým som si vôbec nevedel poradiť, preto som ani neplánoval, že by táto pieseň bola na albume. Avšak pri jednom stretnutí s textárom Janom Korábom sme sa rozprávali o mojich skladbách a povedal som mu, že si s jednou skladbou neviem rady. Jano mi vtedy povedal: Rátaj s tým, že na albume bude. Veľmi som tomu neveril, keďže múza na seba nechala dlhšie čakať, no o to viac som bol prekvapený," prezrádza Peter.

Skladba si môže nájsť miesto playlistoch komerčných rádií, no na internete by si zaslúžila profesionálnejší vizuál. Zverejnené lyric video pôsobí dosť lacno, posúďte sami.


Peter Bažík, narodený 21. júna 1985, pochádza z veľkej muzikantskej rodiny. Absolvoval Konzervatórium v Žiline a hru na husliach študoval aj na Akadémii umení v Banskej Bystrici. Ako však sám tvrdí, hoci sa stotožňuje s viacerými hudobnými žánrami, najbližšie má k (pop)rockovej hudbe. Na debutovom albume s názvom Kto som Volume 1 predvádza svoju vokálnu aj hudobnú všestrannosť naplno. Husle totiž zavše strieda aj hrou na gitare, klavíri či bicích.

Talentovaný multiinštrumentalista sa podieľal okrem vlastnej tvorby aj na rôznych zaujímavých projektoch a spolupracoval s ďalšími umelcami. Je napríklad autorom textu piesne Do neba volám, s ktorou sa skupina Aya na čele s Borisom Lettrichom prebojovala do národného finále Eurovízie. Spolupracoval aj so skupinou Desmod, ktorá ho oslovila s prosbou o prespievanie a prearanžovanie piesne Kyvadlo. So speváčkou Máriou Čírovou zas naspieval duet Kto vie, ústrednú pieseň úspešného slovenského televízneho seriálu Divoké kone.

Zoznam skladieb na albume Kto som Volume 1: 

1. Chameleón
2. Čo bolo to bolo
3. Nezaspím
4. Páperie
5. On my way
6. Rátaj s tým
7. Say my name
8. Budič
9. Neblbni
10. All about the conscience
11. Bonus: Dotkni sa


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla manažérka speváka Michelle Kristová. Viac sa dozviete na oficiálnych stránkach www.peterbazik.comwww.facebook.com/bazikfan.

Foto: Pavol Kulkovský