16. mája 1966 vyšiel jeden z najlepších albumov histórie, Pet Sounds od americkej kapely The Beach Boys. 20. júla ho v rámci európskeho turné jeho autor Brian Wilson zahrá vo viedenskej Stadhalle.

Začiatkom šesťdesiatych rokov dominovali popovým rebríčkom britské kapely ako The Beatles, The Rolling Stones či The Kinks. Jedinou americkou kapelou, ktorá bola schopná "britskej invázii" plne konkurovať boli The Beach Boys. Zostava okolo troch bratov Wilsonovcov, bratranca Mikea Lovea a kamaráta Ala Jardinea dobyla hitparády hitmi o surfoch, dievčatách a autách. Ich rané single vychádzali z rock'n'rollu a svojimi dokonalými viachlasmi nadväzovali na tradíciu vokálnych kapiel typu The Four Freshmen.

Za svoj úspech najviac vďačili hlavnému skladateľovi, de facto lídrovi a hudobnému géniovi Brianovi Wilsonovi. Ten surfovú kultúru, na ktorej bol postavený raný imidž kapely, nenávidel. Jeho nechuť k sústavnému koncertovaniu vyvrcholila panickým záchvatom v lietadle v decembri 1964, po ktorom sa na dobu neurčitú rozhodol venovať výhradne skladaniu a nahrávaniu.

Už albumy The Beach Boys Today! a Summer Days (And Summer Nights!!) (oba z roku 1965) predstavovali odklon od dovtedajšieho štýlu kapely. No Brian, pod vplyvom psychedelických drog a neustále latku posúvajúcich The Beatles, cítil stále silnejšiu potrebu nahrať "konceptuálny" album, ktorého jednotlivé skladby by spájala jednotná nálada a ktorého obsah by nebol len kolekciou hitov a slabšieho výplňového materiálu.


Album, ktorý funguje ako dokonalý celok

Keď sa v roku 1965 stretol s mladým reklamným textárom a básnikom Tonym Asherom, naplno sa rozbehli prípravy majstrovského diela Pet Sounds. Dlhými rozhovormi sa duo dopracovalo k textom, ktoré boli ich "spoločnou autobiografiou". Verše o strate nevinnosti a krehkosti ľudskej duše dopĺňali Brianove komplexné kompozície, ktoré sa smelo mohli porovnávať s veľkými dielami vážnej hudby. Zvuk albumu najviac ovplyvnili nahrávky producenta Phila Spectora, ktoré sa vyznačovali svojou "wall of sound" produkciou. Pre dosiahnutie dokonalej zvukovej steny boli všetky inštrumentálne party zverené štúdiovým hudobníkom.

Prečítajte si: Dokument o kapele The Beach Boys priblíži vznik slávneho albumu Pet Sounds

Úloha samotnej zostavy The Beach Boys bola redukovaná na vokály, čo atmosféru v kapele veľmi nezlepšilo. Niektorým členom sa pesničky zdali "čudné" a textové narážky na užívanie LSD dokonca neprijateľné. Napriek tomu odviedli všetci zúčastnení na "Brianovom sólovom albume" viac než slušnú prácu. Harmónie na albume Pet Sounds sa určite zaraďujú medzi tie najkrajšie, aké máte možnosť počuť. A presne ako to autor chcel, žiadna z pesničiek nie je vysloveným highlightom, album funguje ako dokonalý celok. Napriek tomu sú dnes z platne najznámejšie zrejme hity Wouldn't It Be Nice? a God Only Knows. Posledná menovaná rozplakala aj Paula McCartneyho, ktorý ju označil za svoju najobľúbenejšiu pieseň vôbec.

Ako sa už Brian obával v pesničke I Just Wasn't Made For These Times, nie všetci boli na album v roku 1966 pripravení. Keď Pet Sounds vyšiel, dočkal sa len vlažného prijatia. Počas jeho príprav však Brian vyslovil prianie, aby sa album dal počúvať aj o desať rokov neskôr. V tomto ohľade historický význam nahrávky predčil všetky jeho očakávania, nech už boli akékoľvek. Platňa sa v každom slušnom rebríčku najlepších albumov všetkých čias vyskytuje na popredných priečkach.

Sám Brian Wilson mal potom problém na album nadviazať a pri nahrávaní toho nasledujúceho (Smile) sa psychicky zrútil. Dokončil ho až v roku 2004. O to lepšou správou je, že je dnes v dobrej kondícii a po rokoch opäť hráva Pet Sounds naživo. Zažiť túto senzáciu môžete 20. júla vo viedenskej Stadhalle.


Vypočujte si reedíciu albumu Pet Sounds k 50. výročiu jeho vydania:




The Beach Boys už o mesiac aj na Slovensku. Ale bez Wilsona

Už o necelý mesiac sa v našich končinách, dokonca aj priamo na Slovensku, predstaví aktuálna zostava The Beach Boys, v ktorej však už Brian nepôsobí. Jediným pôvodným členom je spevák Mike Love, druhý najdlhšie pôsobiaci hudobník je klávesák a vokalista Bruce Johnston. Zostavu dopĺňajú ďalší "touring" muzikanti.

V každom prípade môže byť zaujímavé si oba koncerty porovnať, takže ak milujete hudbu rokoch 60-tych, do kalendára si zapíšte aj 13. jún. Práve v tento deň sa "plážoví chlapci" vrátia (no dobre, len Mike Love) do Bratislavy po 48 rokoch od legendárneho vystúpenia na Bratislavskej lýre v roku 1969 a určite nevynechajú svoje najväčšie bezstarostné hity ako Good Vibrations alebo Surfin' USA

Autor: Vlado Nosáľ
Foto: artwork / Capitol Records

Súvisiaci interpreti: Beach Boys