Britpopová skupina Oasis patrila v 90. rokoch k najúspešnejším kapelám na svete. Vypredávala štadióny, jej piesne vládli hitparádam a mnohým fanúšikom zmenila život. Dokument Oasis: Supersonic (2016) sa vracia k tomuto obdobiu. V bratislavskom Kine Lumiére v cykle Music & Film sa v stredu o 20:30 uskutoční jeho jediná projekcia na Slovensku.

Dokumentrežiséra Mata Whitecrossa predstavuje fenomén Oasis prostredníctvom desiatok rozhovorov i videozáznamov. Názov dostal podľa prvého singla kapely Supersonic. Film začína a končí koncertom v Knebworthe, kde počas dvoch večerov videlo Oasis štvrť milióna divákov.

V tom čase bola kapela na vrchole svojej popularity. Film ponúkne podľa dramaturga hudobno-filmového cyklu Mira Ulmana aj krátke nahliadnutie "do neútešného detstva, kde začína nepriateľstvo dvoch bratov, ktoré sa prenieslo i do kapely založenej v Manchestri v roku 1991. Pôvodnú zostavu tvorili Liam Gallagher, Paul 'Bonehead' Arthurs, Paul 'Guigsy' McGuigan a Tony McCarroll. Neskôr sa k nim pripojil ešte Noel Gallagher," približuje Ulman a zároveň dodáva, že napriek v médiách neustále prezentovanej nevraživosti bratov Gallagherovcov je vo filme možné vidieť aj okamih bratskej lásky, keď po dlhodobej neprítomnosti vstúpi do ich životov otec.

Recenzia filmu: Dokument o Oasis vrhá nové svetlo na búrlivý vzťah bratov Gallagherovcov


Keď bol britpop na výslní

Oasis v roku 1994 vydali debutový album Definitely Maybe - historicky najrýchlejšie predávaný album vo Veľkej Británii. Ich druhý album (What's the Story) Morning Glory? vyhlásili v roku 2010 na BRIT Awards za najlepší britský album za posledných 30 rokov. "Vypukol ošiaľ, ktorý je porovnateľný len s 'beatlemaniou'. Mimochodom, práve s The Beatles sú Oasis veľmi často porovnávaní. Legendárna kapela bola pre nich inšpiráciou a ich piesne často hrávali na koncertoch," dodáva Ulman.

Film sa celkovo sústreďuje na obdobie rokov 1993 až 1996, celosvetovú jednodňovú premiéru v kinách mal 26. októbra 2016. "Vtedy sa nám nepodarilo získať práva na jeho uvedenie. Na Slovensku to bude jeho prvá a zároveň jediná projekcia," poznamenal k slovenskému uvedeniu snímky, ktorá v roku 2017 získala cenu britského filmového časopisu Empire za najlepší dokument a cenu New Musical Exress (NME) za najlepší hudobný film.

"Oasis počas svojho pôsobenia v rokoch 1991 až 2009 získali 15 cien NME, deväť cien časopisu Q, štyri MTV Europe Music Award a šesť Brit Awards vrátane ceny za výnimočný prínos hudbe. Do roku 2009 predali vyše 70 miliónov nahrávok a v Guinessovej knihe rekordov je Oasis zapísaná ako kapela s najviac po sebe idúcimi TOP 10 hitmi vo Veľkej Británii, ktorých bolo až 22," uzavrel dramaturg hudobného cyklu Music & Film


Zdroj: TASR / Miro Ulman
Foto: plagát filmu Supersonic

Súvisiaci interpreti: Oasis