Štvrtý album skupiny Čisté Tvary sa na hudobný trh dostane v septembri 2019, štyri roky po predchádzajúcej štúdiovke Zem Nás Chce Čistých. Novinka bude obsahovať deväť skladieb a jej názov je zatiaľ tajomstvom. Jej producentom je hudobník Martin "Iso" Krajčír, známy z medzinárodne uznávanej post-rockovej skupiny The Ills.

Ako hovorí Matej "Plecho" Pliešovský, tento album bude pre Čisté Tvary naozaj výnimočný. "Chceli sme opäť skúsiť niečo nové, experimentovať. Oslovili sme ako producenta Isa, s ktorým sme poznáme už dlhé roky a vždy sme plánovali, že spolu niečo nahráme. Ten čas prišiel teraz a výsledkom je niečo, čo sa vymyká našej doterajšej tvorbe aj z hľadiska postupov pri nahrávaní, aj z hľadiska výsledného zvuku," prezrádza bubeník.

Dvojčlenná zostava a premiéra klipu na veľkom plátne

Novinka sa oproti predchádzajúcim albumom líši aj kvôli úspornejšej zostave kapely. Minulý rok kapela zverejnila na sociálnej sieti inzerát, že hľadá basgitaristu, no podľa aktuálnych informácií sú členmi martinskej skupiny len spevák a skladateľ Juraj Péč a spomínaný Plecho.

Kapela v týchto dňoch finišuje s prácami na vizualite albumu a pripravujú sa aj videoklipy k viacerým skladbám. Prvý mal svoju oficiálnu premiéru v utorok (14.5.), a to hneď na "veľkom plátne". Odpremietaný bol v bratislavskom priestore súčasnej kultúry A4 v rámci pásma netradičnej kinematografie Kino Inak.

Režisérom videklipu Prelomiť Vlny je Andrej Kolenčík, ktorý sa v poslednej dobe zviditelnil napríklad aj kritikou veľmi dobre prijatým seriálom RTVS Mohyla. Videoklipová verzia skladby je 25 minút hypnotického a zvláštne povznášajúceho ambientu, na albume však pieseň v tejto podobe nenájdete. Vraj bude znieť úplne inak, no viac prezradiť nemôžeme, nechajte sa prekvapiť... Nateraz len trefné odporúčanie k sledovaniu klipu od samotnej kapely: "Pozerajte v tme. Počúvajte nahlas. Neponáhľajte sa."


Čisté Tvary minulý týždeň na svojom oficiálnom webe spustili predpredaj nového albumu (vo formáte LP platne) so zaujímavým bonusom pre skalných - prvých 30 fanúšikov, ktorí si nahrávku objednajú, dostanú ako bonus špeciálne CD s raritnými a skúšobňovými nahrávkami z rokov 2010-2015. Na stránke predpredaja je tiež zverejnený názov druhého singla - bude sa volať Hrady z piesku.

Ako býva u Čistých Tvarov zvykom, po vydaní nahrávky predstavia fanúšikom nový materiál naživo na slovensko-českom turné, ktoré je plánované na jeseň 2019. Miesta a termíny koncertov kapela ešte upresní na svojej oficiálnej webstránke.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla za kapelu Čisté Tvary Terézia Šabová. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: Lousy Auber

Súvisiaci interpreti: Čisté Tvary