Pod hlavičkou medzinárodného festivalu komornej hudby Konvergencie doteraz vyšlo 7 CD nosičov. Aktuálny album Konvergencie 2020 Live prináša exkluzívny výber z festivalových koncertov, ktoré si kvôli pandémii mohlo naživo vypočuť len malé publikum. Aj preto sa dostáva album k fanúšikom nielen ako CD, ale aj prostredníctvom streamovacích služieb.

Konvergencie v roku 2020 boli iné, komornejšie než kedykoľvek predtým. Festival prebiehal v čase náhleho a radikálneho obmedzenia počtu návštevníkov kultúrnych podujatí a rozporuplných vyjadrení vlády a nariadení Regionálneho úradu verejného zdravotníctva i Úradu verejného zdravotníctva. Po zastavení predaja lístkov preto festival Konvergencie flexibilne rozšíril pôvodne predpokladaný počet streamovaných koncertov, no zážitky z festivalu chce sprostredkovať aj prostredníctvom nahrávky.


"V čase obmedzení a zákazov vznikol výnimočný hudobný azyl. Svet bez hraníc. Svet, postavený na komunikácii a vzájomnej podpore, kde vládla hudba. V trinástich skladbách albumu Konvergencie 2020 Live je v koncentrovanej podobe zachytená atmosféra minulého ročníka i esencia podujatia, ktoré už viac než dve dekády spája – hudbu, publikum, nás všetkých," povedal o nahrávke umelecký riaditeľ Konvergencií, violončelista Jozef Lupták, ktorý výber z koncertov pripravil. Album Konvergencie 2020 Live obsahuje hudobné CD, booklet aj download kód na stiahnutie hudby v digitálnom formáte. Zároveň je dostupný na streamovacích službách ako Spotify, Apple Music, Deezer či Amazon Prime Music.

Vznik CD Konvergencie 20 LIVE z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. 


Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol tím festivalu Konvergencie.