Nauzea Orchestra naplnila svoju piatu dosku Láska deviatimi piesňami, ktorých texty sú všetky v češtine. Po albumoch Dobro a Štestí je Láska zavŕšením triptychu. Ku skladbe Ministryně už pred niekoľkými týždňami Nauzea Orchestra predstavila klip, ktorý vznikol v spolupráci s Matejom Vejdělkem.

"Že budeme robiť rýdzo českú dosku, sme vedeli hneď po dokončení tej minulej, kde už čeština prevažuje a kde sme sa presvedčili, že je to pre nás schodná cesta. Nemôžem teraz ale povedať, že sa k nemčine alebo angličtine zase niekedy nevrátime. Ten komfort, tak trochu sa v tom cudzom jazyku schovať, môže zase chýbať," odpovedá Ondřej Švandrlík na otázku, prečo kapela na novinke stavila na rodný jazyk.


Okrem autorských nájdeme na novej doske aj text Williama Blakea, a dokonca aj biblický text Šalamúnovej Piesne piesní: "Z tých asi 30 krátkych básní som vybral určité fragmenty a vznikla z toho k našej radosti táto krásne, úlisne perverzná záležitosť. Nakoniec aj vlastne nakopla smer a podstrčila nápad pribrať do kapely sláky," vysvetľuje okúzlenie Švandrlík. Oproti predchádzajúcim nahrávkam sa kapela rozrástla o dvoch nových členov - huslistku Annu Štěpánovoú a violončelistu Františka Kroupu.

Láska vyšla symbolicky 1. mája na domovskom labeli Červený kůň. Na obale platne pracoval výtvarník a člen kapely David Kolovratník. Kapela dosku opäť nahrala v štúdiu Jámor u Ondreja Ježka, etablovaného spolupracovníka kapely, u ktorého vznikol už predchádzajúci titul Štěstí.



Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol František Řezníček.