Jedna z najúspešnejších kanadských punk-rockových kapiel mieri na Slovensko. Reč je o formácii Sum 41, ktorá pri príležitosti 20. výročia od vydania platinového albumu Does This Look Infected? (2002) vyráža na európske turné, na ktorom ju bude aj 6. októbra v Bratislave sprevádzať ďalšia svetoznáma kanadská skupina Simple Plan.


Turné sa bude volať Does This Look All Killer No Filler, keďže Sum 41 do programu zaradili aj o rok starší debut All Killer No Filler (2001). Obe nahrávky sú plné najväčších hitov kapely, takže sa je na čo tešiť. Fanúšikovia určite v setliste ocenia aj úplne prvý singel Fatlip, chytľavú In Too Deep alebo drsnejší The Hell Song.


Ešte lepšou správou pre slovenských priaznivcov pop punku je účasť ich rovnako slávnych krajanov Simple Plan. Skupiny sa v súčasnosti nachádzajú na spoločnom severoamerickom turné s názvom Blame Canada, čo je fráza, ktorú určite poznajú všetci fanúšikovia South Parku.

"Veľmi si to so Simple Plan na tomto turné užívame a už sa nevieme dočkať, keď túto párty prinesieme do Európy,” prezradil Deryck Whibley, gitarista a spevák Sum 41. "Tešíme sa, ako oslávime výročie našich obľúbených albumov a samozrejme aj ďaľších hitov spolu s vami!"


Európske turné začína v septembri a bratislavská zastávka je naplánovaná na 6. októbra v Incheba Expo Arene. Predpredaj vstupeniek sa začne 20. mája o 10:00. Na Slovensku sme kapelu naposledy videli pred dlhými 11 rokmi na jednom z letných festivalov. Tentokrát budeme mať možnosť prvýkrát si vychutnať ich vystúpenie vo veľkej hale.

Nostalgia za minulosťou aj nový dvojalbum

Sum 41 z mesta Ajax v štáte Ontario si zažili aj ťažšie časy, spojené najmä so zdravotnými problémami frontmana Derycka Whibleyho, ktoré sa snažil vyriešiť alkoholom. Na pohode mu určite nepridalo ani krátke a turbulentné manželstvo s kolegyňou z branže Avril Lavigne. Ale to je už všetko minulosťou, spevák je momentálne štastne ženatý, a dokonca sa pred dvoma rokmi prvýkrát stal otcom.

Za viac ako 20 rokov existencie a 15 miliónoch predaných albumov sú Sum 41 stále pri sile a vo vynikajúcej koncertnej forme. Navyše od roku 2015 sú opäť v takmer pôvodnej zostave, pretože sa do kapely vrátil charizmatický gitarista Dave Baksh.


Aktuálne pracujú na ôsmej dlhohrajúcej nahrávke, ktorá ponesie názov Heaven and Hell. Pôjde o historicky prvý dvojalbum kapely, kde jednu časť (Heaven) budú tvoriť skladby v duchu veselých punkrockových začiatkov a na druhej sa kapela predstaví v agresívnejšom metalovom štýle (Hell).

Skladanie nového materiálu prebiehalo počas pandémie, ktorá hlavného autora Derrycka Whibleyho inšpirovala pozitívne a zároveň negatívne. Fakt, že sa stal prvýkrát otcom, ako aj nostalgické spomienky na začiatky kapely, prispeli k vytvoreniu skladieb pre časť Heaven. Na druhej strane Hell je inšpirovaná negatívnymi životnými skúsenosťami a spomienkami na ľudí, ktorí kapele ublížili.

Okrem ústrednej dvojice zostavu dopĺňajú pôvodný basgitarista Jason McCaslin, tretí gitarista Tom Thacker a bubeník Frank Zummo.


Za nováčikov v žiadnom prípade nemôžeme považovať ani Simple Plan. Kapela z kanadského Montrealu má na konte šesť albumov a nejeden z nich dosiahol platinové predaje.

Prvýkrát sa jej to podarilo rovno s debutom No Pads, No Helmets... Just Balls (2002), ktorý zhodou okolností tiež oslavuje 20 rokov od svojho vydania, a preto sa Simple Plan rozhodli postaviť základ svojho koncertného programu práve na ňom. Tým pádom určite zaznejú nestarnúce hity ako I'm Just A Kid alebo Perfect.


Ani Simple Plan sa nevyhli problémom a z pôvodne päťčlennej zostavy je teraz kvarteto. Pre problémy so zákonom musel kapelu opustiť dlhoročný basgitarista David Desrosiers. Spevák a frontman Pierre Bouvier mal v začiatkoch na starosti aj basgitaru a s radosťou sa k nástroju vrátil. Spolu s gitaristami Sébastienom Lefebvrom, Jeffom Stincom a bubeníkom Chuckom Comeauom sa vrhli na tvorbu nového albumu.

Ten má názov Harder Than It Looks a ide o naozaj horúcu novinku, keďže vyšiel len 6. mája. Nachádza sa na ňom aj singel Ruin My Life, kde si zahosťoval práve Deryck Whibley zo Sum 41. Snáď sa ho dočkáme aj v živom prevedení na jeseň v Inchebe.

Podrobnosti o koncerte a aktualizované informácie sledujte na Facebook evente.

Vstupenky:  


Zdroj: Czechoslovak Music Factory (Hudba.sk edit)

Súvisiaci interpreti: Simple Plan, Sum 41