Spojenie ľudí rôznych vyznaní, kultúr, národností, koreňov a etník prostredníctvom hudby, tanca a hovoreného slova. Unikátny umelecký projekt Petra Györiho sa prvýkrát uskutoční v Bratislave za účasti osobností ako Emília Vášáryová, Robert Roth, Martin Valihora, Juraj Griglák, Lucia Šoralová, Ján Vladimír Michalko či košické duo Dennyiah.


Koncert Svetlo porozumenia, ktorý sa koná každoročne od roku 2004, je oslavou tolerancie umením. Všetko to začalo v Kostole sv. Ducha v Španielskej synagóge v Prahe a postupne sa podujatie konalo vo viacerých významných koncertných sálach ako napríklad Rudolfinum.

V programe majú priestor rôzne hudobné žánre od vážnej hudby a jazzu až po pop, rock a alternatívu v podaní umelcov z rôznych krajín. Na záver vždy zaznie symfonická skladba, skomponovaná každoročne špeciálne pre tento koncert autorom projektu Petrom Györim.


Dejiskom koncertu bolo už viacero českých a slovenských miest, zatiaľ nikdy ho však nehostila Bratislava. Zmení sa to až tento rok, vo štvrtok 9. júna, kedy sa Svetlo porozumenia uskutoční vo Veľkom evanjelickom kostole.

Medzi účinkujúcimi nebude chýbať Emília Vášáryová, recitujúci a spievajúci Robert Roth, medzinárodne uznávaný bubeník a organizátor Martin Valihora, slovenská basgitarová legenda Juraj Griglák, 13-ročný husľový talent Teo Gertler, 11-ročná klavírna virtuózka Norika Lubbadová, Hudobno-dramatický súbor Tarasa Ševčenka, Bratislavský detský zbor, talentované košické duo Dennyiah, exotická sólistka Annamária D'Almeida, speváčka a herečka Lucia Šoralová, medzinárodne pôsobiaci husľový virtuóz Alexander Shonert, český flautista a multiinštrumentalista Robert Fischmann, organista Ján Vladimír Michalko, Slovenské kvarteto, majster hrdelného spevu Ramivana a ďalší. 

Neopakovateľné stretnutie umelcov na jednom pódiu uzavrie veľkolepý spoločný záver. Podujatie je možné podporiť kúpou vstupenky v sieti Predpredaj.sk v troch kategóriách - bronzovej, striebornej a zlatej. Výťažok z podujatia bude použitý na charitatívne účely.


Vstupenky:  

Facebook event

Redakciu Hudba.sk informovala PR manažérka Saša Pastorková. Správu sme upravili.