Aktuálny týždenník je novými klipmi, singlami a streamami naplnený až po okraj. Niekedy je to na konci týždňa ťažké – povyberať to najzaujímavejšie. Metalová scéna žije aktívnym životom a fanúšik má tony zvuku a obrazu pripravené k okamžitej konzumácii. Dúfame, že množstvo nami ponúkaných informácií vám v pondelok ráno bude akurátne.

Magnet týždňa

Progresívni metalisti Mastodon z Atlanty vydajú 24. júna svoj šiesty album zvaný Once More 'Round The Sun na značke Reprise Records. Pod textom si môžete pozrieť oficiálny klip na úvodný singel z albumu, High Road, ktorý ocenia najmä hardcore LARPisti. Skladba Vám kapelu predstaví v tom najlepšom svetle. Ďalšie info o videoklipe si prečítajte v našom článku, tracklist albumu nájdete na stránke Blabbermouth. (ak)


Šrot týždňa

Klip a hudba nasledujúcej kapely mi vyčaroval kyslý úsmev na tvári. Zoskupenie Sykosis je totiž rozporuplné. Veselo plagiuje Slipknot a Mushroomhead a to svojimi maskami a imidžom, pričom ich otrasná hudba je originálom. Nikto súdny by niečo podobné totiž nenahral. (ak)


Týždeň ušami Rudiho Rusa

Tento týždeň sa u mňa niesol jednoznačne v znamení nového albumu hviezdnych Mastodon. Mám rád samotárske cesty autom s vypeckovanou hudbou, zvlášť na aspoň trochu dlhšie vzdialenosti – novinku Once More 'Round The Sun som na štreke do Trenčína a z Trenčína stihol párkrát potočiť a mám z nej naozaj radosť. Veľmi podarený album, miestami až prekvapujúco priamočiary, s hitovými ambíciami, bez zbytočných kudrliniek, stále však úplne fantasticky zahratý a našliapnutý. Na prvé počúvania to u mňa vyhrávajú skladby Aunt Lisa, The Motherload a úvodná Tread Lightly.

Domáca scéna robí radosť. Dajte si chuťovku od bratislavských Millhouse – dokonalý letný hit Summer.


Som zvedavý, čo prinesie tohtoročný Nova Rock. Podarí sa mi vidieť iba nabitý nedeľný program s Hatebreed, Robom Zombiem, Avenged Sevenfold a Black Sabbath, ale na úvod festivalovej sezóny je to viac než dosť.

(poznámka redakcie: Nova Rock sa konal od piatka do nedele - 13.-15. júna. Náš redaktor Pavol Magic sa zúčastnil celého festivalu a už čoskoro svoje dojmy sprostredkuje v reportáži.)


Pondelkový Headbanger_FM sa bude niesť v znamení štvrtkového koncertu austrálskych Karnivool. Zažiť v Randale takýchto fantastických muzikantov, to je absolútna povinnosť pre všetkých znalcov dobrej hudby v Bratislave a okolí. Predskakujú domáci Symbiosis.


Novinky

Populárni americkí rockeri zo štátu Massachusetts, Godsmack, vydávajú po štvorročnej pauze nový počin. Strohý názov albumu 1000hp sľubuje silnú náplň, akou môže byť aj titulná skladba, zverejnená uplynulý týždeň. Táto omnoho priamočiarejšia, než sme u nich zvyknutí, slušne "nakopáva" a aj keď je kapela v médiách a medzi poslucháčmi vnímaná rôznorodo, nový singel neuráža. Uvidíme ako si povedie zvyšok albumu, ja len dúfam, že nezanevreli na atmosférické songy typu Serenity, či Voodoo. (ak)


Výborne to v novom songu rozbalil aj Slash so svojím vokalistom Mylesom Kennedym. Nová sedemnásť skladbová štúdiovka tohto gitaristu sa bude volať World on Fire a aj keď si na ňu bude treba počkať až do polovice septembra, zverejnená titulná skladba napovie, čoho sa dočkáme. (ak)


Dúfam, že ste ešte nezabudli na Body Count, rockovú kapelu, vedenú hip-hopovou ikonou Ice-T. Tá prichádza po ôsmich rokoch s novinkou Manslaughter, s ktorou chce priniesť trochu kriminálnického rapovania aj do obývačiek metlákov. Ide tu o vynikajúci žáner pre pamätníkov Rage Against The Machine či Crazytown. Ak by som mal definovať tvrdú letnú nahrávku, bola by to aktuálne určite táto. (ak)


Deathoví melodici Arch Enemy, ktorých nová speváčka Alissa White-Gluz má po bratislavskom koncerte v tomto malebnom mestečku iste veľa nových priaznivcov, vytasili nový videoklip z albumovej novinky War Eternal. Modrovlasá uškriekaná kráska, ktorá sa na jednom z európskych koncertov dolámala, hrá v klipe samozrejme hlavnú úlohu. Na svoje si však prídu aj tí z vás, ktorých zaujíma predovšetkým hudba. Babská verzia Children of Bodom valí! (ak)


Anglickí praotcovia kožených nohavíc a ťažkých póz, Judas Priest, v júli vydávajú nový album po šiestich rokoch od toho starého. Ako ten čas letí... Album Redeemer of Souls, ktorý je ich sedemnástym v poradí, prinesie mimo iné aj singlovku Dragonaut, ktorá hádam ulahodí fanúšikom legendy, medzi ktorých osobne nepatrím. (ak)


Kovboji z Islandu, parádni Sólstafir, streamujú novú skladbu, ktorá vznikla pre album Ótta, chystaný na tento rok. O vlasatých rockeroch v kožených vestách nebolo od vydania Svartir Sandar počuť tri roky, no páni sa evidentne neflákali. Ak ste zvedaví na neotrelú kapelu a islandské texty, choďte do toho! (ak)

Zaujímavý song sa nám dostal do uší od trojice Pinnick Gales Pridgen. Every Step of the Way je v podstate taký moderný hard rock s bluesovým nádychom. Píjemné počúvanie, ktoré vám zlepší štart do nového týždňa. PS: Zaujímalo by ma, kedy vlastne Doug Pinnick spí, vzhľadom na množstvo projektov, v ktorých práve hrá. (pm)


Ak ste sa rozhodli, že dnes je ten správny deň, kedy si necháte odtrhnúť hlavu, máme pre vás recept. Pustite si nové lyric video od Origin k songu Absurdity of What I Am. Slušný nárez. (pm)


Ak by vám nestačilo, pridať si môžete niečo priamočiarejšie. Napríklad nový Whitechapel so skvelým videom k Worship the Digital Age. (pm)


Po minulomesačnom vypustení nového albumu sa nám pripomínajú EYEHATEGOD. Ich nové video k skladbe Medicine Noose je síce jednoduché, ale vhodne dopĺňa jeho atmosféru. (pm)


Veteráni Obituary určite potešia svojich fanúšikov deviatou štúdiovkou, ktorá sa ešte mixuje. V Kodani ale minulý týždeň zahrali prvú ochutnávku – novinku Inked In Blood. (pm)


Haluz týždňa

Ako haluz uvádzame tento týždeň klip od youtubera Roba Scallona, ktorý mimo iného vytvoril parádne banjo a ukulele covery na Slayer. Jeho najnovšie video pojednáva o problematicke matematického metalu, žánru, ktorého ikonami sú vraj Meshuggah. Nasledujúci song je napísaný v dvojkovej sústave. Jej text je viac než výborný. (ak)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak), Rudi Rus (rr)
Foto: thevine.com.au

Súvisiaci interpreti: Judas Priest, Mastodon