S piesňami Vladimíra Mišíka ako Stříhali dohola malého chlapečka, Variace na renesanční téma, 20 deka duše alebo Slunečný hrob vyrástlo množstvo rockových hudobníkov a ovplyvnili niekoľko generácií. Najnovším dôkazom jeho nadčasovosti je tribute album, ktorým legendárnemu umelcovi vzdávajú hold interpreti z vydavateľstva Indies Scope.

Zástupcovia vydavateľstva, ktoré na českej nezávislej scéne predstavuje podobnú silu, kvalitu a prestíž ako u nás Slnko Records, oslovili rôznych muzikantov, aby si vybrali nejakú pieseň, ktorú majú z bohatej Mišíkovej diskografie najradšej, a nahrali jej coververziu. Na výslednej nahrávke s názvom Bazarem proměn: A Tribute to Vladimír Mišík, ktorá vyšla 9. júna, je spolu 22 skladieb, ktoré nahrali napríklad Jan P. Muchow, Mňága & Žďorp, Bratři Orffové, Kieslowski, Boris Carloff, Květy, Ladě, či zástupca Slovenska v stajni Indies Scope, ZVA 12-28 Band.

"Mišíkova tvorba ma oslovila všetkým, čím môže tvorba jedného osloviť druhého. Muzika otvárala bránu srdca a nevedomia. City, utajené túžby a bolesti sa miešali, do toho prišiel podobne intenzívny zásah textom. Človek mal dojem, že vníma všetkým, čo má a mnohokrát aj tým, čo do tej doby nemal," hovorí spevák a básnik Michael Kubesa z kapely Ladě (jej cover piesne Tma stéka do kaluží sa oplatí počuť, silná vec!). "Nemôžem nespomenúť, že Vladimír Mišík a ľudia okolo neho boli pre mňa aj životnými vzormi. Naplno som im dôveroval, aj keď som ich nepoznal. Formovali ma. Dodnes si v sebe nesiem toto mile prekliatie. Nemôžem prijať tvorbu umelca, keď viem, že si ho nedokážem vážiť ako človeka," dodáva Kubesa. Túto myšlienku potvrdzuje inými slovami aj Jiří Hradil zo skupiny Lesní zvěř: "Podarilo sa mu prežiť socializmus a pritom zostať čestným človekom. Jeho hudba je slobodná."

Elektronika aj pesničkárska neha

Názov kompilácie Bazárem proměn (podľa názvu jednej z piesní) symbolicky odkazuje na premenu známych pôvodných piesní, ku ktorej došlo počas tvorivého procesu. Výsledná kompilácia tak okrem vzdania pocty legende zároveň ukazuje rozmanitosť nezávislej hudobnej scény a rozdielnosť prístupov, s akými sa interpreti prevažne novej generácie (výnimkou je bluesový veteránVlad Jan Spálený) chopili originálov. Na albume sa snúbi elektronika s pesničkárskou nehou, či zachovanie pocitu doby vzniku pôvodnej skladby, konfrontované súdobým remixovým obalom skladby. Niektorí zo zúčastnených sa totiž držali pôvodných verzií skladieb, kým iní z nich zachovali len fragmenty či melódiu.

"Ja a Alex Pilgr, bubeník z Květov, máme veľmi radi album Etc…4, ktorá je dosť nedocenená. Čiastočne za to môže zvláštny zvuk elektrických bicích, ale nám príde dosť úžasný a dnes aj - prekvapivo! - moderný. A v tých skladbách je duch doby, urobili sme preto pieseň Návštevní den, ale sú v nej kúsočky textov všetkých ostatných skladieb na spomenutej platni,” približuje svoj originálny prístup ku coververzii Martin E. Kyšperský z kapely Květy, ktorá aktuálne po troch rokoch vydáva nový album Miláček slunce (viac info prinesieme v samostatnom článku).

Zoznam skladieb na albume:

1. Slunečný hrob - Musica folklorica
2. Sadem, lesem, parkem - Bratři Orffové
3. Tea and Crumpets - Ondřej Galuška
4. Variace na renesanční téma - Lesní zvěř
5. Návstěvní den - Květy
6. Tma stéká do kaluží - Ladě
7. Stříhali dohola malého chlapečka - Jan P. Muchow feat. Ela
8. Bazarem proměn - Jarret
9. 20 deka duše - Kieslowski
10. Cesta do dětství - Mňága & Žďorp
11. Ďáblíci - Lucie Redlová
12. Noc - Boris Carloff
13. Co ti dám - ILLE
14. Koukni na tu fotku - Tady To Máš
15. Balada - David Stypka Band
16. Deserted Alley - Nylon Jail
17. S nebem to mám dobrý - ZVA 12-28 Band
18. Sochy - Jablkoň
19. Co jsem si vzal - Tara Fuki
20. Proč ta růže uvadá - Bran
21. Byl jsem dobrej - Jan Spálený & ASPM
22. Jua kaburi - Čankišou

Počúvajte celú kompiláciu zaujímavých coververzií na Deezeri:



Biografia

Vladimír Mišík je jednou z najvýznamnejších osobností českej hudby v druhej polovici 20. storočia. Svojou tvorbou už od 60. rokov ovplyvnil množstvo umelcov či už z hudobného, výtvarného alebo literárneho prostredia. Ešte počas štúdia založil skupinu Uragán, neskôr spoluzakladal jednu najvýznamnejších českých kapiel 60-tych rokov Matadors, v ktorej sa začal hudbe venovať profesionálne.

V roku 1968 založil spolu s ďalšou rockovou legendou Radimom Hladíkom kapelu Blue Effect. Táto epizóda však netrvala dlho a po vydaní albumu Meditace (1970) prijal pozvanie Jaroslava “Erna” Šedivého do skupiny Flamengo, s ktorou nahral slávny album Kuře v hodinkách (1972) s textami Josefa Kainara.

V roku 1974 založil kapelu ETC, ktorá napriek mnohým personálnym zmenám, niekoľkým pauzám a dvojročnému zákazu činnosti v 80. rokoch koncertuje dodnes. Do roku 2007 vydali Vladimír Mišík & ETC desať štúdiových albumov a niekoľko ďalších nahrávok a kompilácií. Známy je aj jeho akustický projekt Čunderground, ktorý pôvodne vytvoril s Vladimírom Mertom a Petrom Kalandrom, no dnes ho tvoria členovia ETC.


Redakciu Hudba.sk informoval Přemysl Štěpáněk z vydavateľstva Indies Scope Records. Viac info nájdete na weboch www.indies.euwww.facebook.com/indiesscope.

Foto: Marko Erd - archív Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Vladimír Mišík