Už tento piatok 17. júna sa po deviatykrát otvoria brány Dobrého festivalu a areál prírodného kúpaliska Delňa v Prešove privíta svojich prvých návštevníkov. O vyvrcholenie festivalu sa tradične postará kapela IMT Smile, ktorá si pre domáce publikum opäť pripravila špeciálny program.

"Toto leto nebudeme hrať na mnohých festivaloch, v podstate hráme len na Dobrom festivale a ešte na zopár akciách, keďže intenzívne pripravujeme náš projekt IMT Smile hiSTORY. Pre Prešovčanov sme si však pripravili naozaj špeciálne vystúpenie, stretneme sa tam s našimi kamarátmi a bývalými členmi IMT Smile, zahráme si aj s Petrom Lipom a Katkou Knechtovou, na čo sa veľmi teším," spresňuje Miro Tásler. Byť členom skupiny a zároveň organizátorom festivalu, na ktorom každý rok s veľkým úspechom koncertuje, je preňho veľmi špeciálne. "Celý festival čakám na tento moment. Pred festivalom a počas prvého dňa riešim všetko možné, stavby šatní, plotov, pódií... Keď ale začne hrať IMT Smile, tak tieto myšlienky končia. Ostáva hudba."

Zo zákulisia organizovania 9. ročníka festivalu Miro Tásler prezradil, že náročnejšie ako plnenie požiadaviek zahraničných hviezd je vytvoriť v areáli zázemie pre veľké foklórne súbory. "Minulý rok Lúčnica, tento rok PUĽS. To je vždy ten najväčší stan za pódiom s množstvom stoličiek a občerstvenia," prezradil hudobník, ktorý tento rok so spoluhráčmi z IMT Smile navštívil aj americký festival Coachella či rakúsky Nova Rock. Napriek tomu, že ide o podujatia úplne inej kategórie, snaží sa na nich hľadať inšpirácie aj pre Dobrý festival.

"V zahraničí sú festivaly robené trochu inak ako na Slovensku a hlavne s úplne iným rozpočtom. Už len kvôli tomu, že vstupné na Nova Rock je niekoľkonásobne vyššie ako na Dobrom festivale a na Coachella ešte oveľa viac ako na Nova Rock. Je tom tým pádom o iných menách, o iných ľuďoch a o iných službách. Veľa vecí sa mi páči, ale na prešovské pomery sú nerealizovateľné. Niektoré maličkosti ma určite inšpirujú k tomu, aby som ich priniesol, aj keď možno v zmenšenej podobe, na Dobrý festival," prezradil.

Prešovskí hudobníci o Dobrom festivale:


Dobrý festival 2016 sa uskutoční už 17. a 18. júna na prírodnom kúpalisku Delňa v Prešove a okrem IMT Smile na ňom prvýkrát vystúpi aj Richard Müller, či spomínaný PUĽS (Poddukelský umelecký ľudový súbor). Ďalej vystúpia Žobráci, Kandráčovci, Chiki Liki Tu-a, Heľenine Oči, Korben Dallas, Nocadeň, česká black-metalová legenda Törr, ElevenHill, Katka Koščová, Satin Lead, Róbert Mikla a priatelia, N3O Akustika, Karpina, Psilocybe Larvae (RUS), Ramchat, Walter Schnitzelsson, Wild People, Grexabat, Michaella, Sanchez Amsterdam, Edo Klena, Lunatic Gods, Doomas, Ester, AMC trio, Olis Bakulu & Slight, B-Complex/Matia, Duall, Le Babar, IM Cyber, LTJ Bukem & MC Stamina, Back2Love DJs + Gapa a mnohí ďalší.

Festival tradične ponúkne aj bohatý sprievodný program pre deti i dospelých. Okrem premietania filmov je pripravený workshop prvej pomoci, prehliadka rôznych druhov bojových umení, joga, či zumba. Návštevníkom sa predstavia takmer dve desiatky športových klubov, ktoré predvedú ukážku svojho umenia zo štýlov ako kick box, capoeira oxumare, ju-jitsu, aikido, taekwondo či judo. Japonské bojové umenie na žinenke predvedie aj sensei Peter Tomko z dojo Red Dragon zo Strážskeho, žiak Stevena Seagala.

Rodičia môžu využiť aj prítomnosť profesionálnych animátorov v detskom kútiku, ktorí im ich ratolesti radi postrážia, kým si oni vychutnajú bohatý program festivalu. Detský kútik bude rozdelený do viacerých zón - herňa, tvorivý stan, lezecká zóna, paintball a zábavná zóna. Vo všetkých bude prebiehať program paralelne, deti sa môžu tešiť na to, že si zaspievajú, zatancujú, pripravené bude maľovanie na drevo, sklo, textil, zábavou určite bude výroba šperkov, maľovanie na tvár či zdobenie muffinov.

Redakciu Hudba.sk informovala PR manažérka Hana Tásler.

Súvisiaci interpreti: IMT Smile