Viac ako 40 scénických a nescénických programov pre všetky vekové kategórie čaká oddnes do nedele 18. júna na návštevníkov 58. ročníka medzinárodného folklórneho festivalu Myjava 2017. Počas troch dní sa na jednom z troch najväčších folklórnych festivalov na Slovensku predstaví viac ako 1 500 účinkujúcich z celého sveta.

Ako informoval hovorca Myjavy Marek Hrin, hlavným dejiskom festivalu bude tradične amfiteáter v areáli Trnovce. Zvučka oznamujúca začiatok festivalu zaznie dnes o 20.00 hodine.

"Otvorenie bude, ako zvyčajne, spojené s odovzdávaním Ceny festivalu a sprevádzať ho bude téma zaradenia paličkovanej čipky Myjavskej pahorkatiny do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska, ktoré sa uskutočnilo v tomto roku. Po ňom bude nasledovať obľúbený program domácich kolektívov nazvaný Malá kopa píta vác, ktorý sa ponesie v duchu 45. výročia Detského folklórneho súboru Kopaničiarik z Myjavy," uviedol Hrin.

Po 22.00 hodine sa podľa neho začne na veľkom javisku vystúpenie hostí zo zahraničia. Očakávajú účasť súborov z Českej republiky, Fínska, Poľska, Rumunska a Ukrajiny. Sobotňajšie dopoludnie bude patriť tradičnému Jarmeku pot mijafskú vežu, počas ktorého sa centrum mesta zaplní stovkami stánkov ponúkajúcimi a prezentujúcimi predovšetkým ľudovoumeleckú výrobu a remeslá našich predkov.

Sprievod mestom i program pre deti

"Od 10.30 h bude mestom prechádzať sprievod účinkujúcich, ktorí na pódiu na námestí predvedú návštevníkom kúsok svojho umenia a zároveň tak všetkých pozvú na popoludňajšie programy do areálu Trnovce. Amfiteáter otvorí svoje brány pre divákov v prvý víkendový deň o 15.30 h a úvodným veľkým programom v ňom bude Súťaž o Cenu Samka Dudíka. Na nej sa tento rok zúčastnia dospelé ľudové hudby," povedal Hrin.

"Večer bude v amfiteátri patriť hosťom zo zahraničia v rámci programu Dedičstvo národov a o 20.45 h sa môžu milovníci folklóru tešiť na prezentáciu tradičnej kultúry Slovenska prostredníctvom tanečníkov - sólistov a víťazov celoštátnych súťaží na pozadí historického verbovania," spresnil hovorca mesta Myjava

Nedeľa je v rámci myjavského festivalu podľa neho zvyčajne rodinnejšia a zameraná najmä na deti. Preto aj trnovský amfiteáter bude 18. júna patriť najskôr detským folklórnym súborom. Galaprogram 58. ročníka Medzinárodného folklórneho festivalu Myjava 2017 sa začne o 15.45 h a vystúpi v ňom pestrá paleta spevákov, tanečníkov či hudobníkov - sólistov i skupín z celého festivalu.
      
Organizátormi festivalu sú mesto Myjava a Centrum tradičnej kultúry Myjava, podujatie podporili Fond na podporu umenia a Trenčiansky samosprávny kraj.

Prečítajte si: 
Máte obľúbenú ľudovku? Ľudové Mladistvá možno hľadajú práve váš tip!

Zdroj: TASR
Foto: Marek Hrin