Americká speváčka síce pred pár rokmi dala zbohom kontroverzii, nahote a vulgárnym outfitom, no v posledných mesiacoch sa opäť dostáva na povrch jej provokatívna verzia. Po zverejnení EP She is Miley Cyrus fanúšikov prekvapila chytľavou novinkou On a Roll, ktorú naspievala pod pseudonymom Ashley O. Ide pritom o fiktívnu postavu popovej hviezdy z obľúbeného sci-fi seriálu.

Máloktorá speváčka si môže povedať, že už ako násťročná dosiahla toľko úspechov ako Miley Cyrus. Napriek tomu, že dnes sa 26-ročná hudobníčka snaží zbaviť nálepky detskej hviezdy, práve seriálová postava Hannah Montana jej priniesla slávu, ktorá jej život od základov zmenila. Neskôr na znak svojho osobného protestu a odpútania sa od nevinného tínedžerského imidžu vydala album Bangerz (2013), z ktorého pochádzajú aj jej najväčšie hity We Can't Stop Wrecking Ball. 

Okrem zástupu fanúšikov si vtedy "získala" aj množstvo pobúrených neprajníkov, no faktom je, že od tej doby sa jej podobný komerčný úspech a záujem verejnosti a médií zopakovať nepodarilo. Jej nasledujúci, naozaj dospelý, no hudobne azda až príliš konzervatívny album Younger Now z roku 2017 bol z hľadiska predajnosti skôr sklamaním.

Možno preto sa nechala nahovoriť na účinkovanie v seriáli Black Mirror, kde opäť raz stvárňuje postavu známej speváčky. Tentokrát však Miley nie je žiadna detská hviezdička v blond parochni, ale sebavedomá žena s menom Ashley O. Táto jej nová identita pritom nezostala len v seriáli, ale natočila pre ňu aj videoklip k skladbe On A Roll, ktorý vyšiel na Youtube kanáli Netflixu.


Keď Miley spieva Nine Inch Nails

Po zhliadnutí videoklipu vám Miley zrejme v mnohom pripomenie Lady Gagu a jej videoklipy. Vo videoklipe so sci-fi nádychom sa totiž ukáže ako robotická kráska vo fialovej parochni. Rodáčka z mesta Franklin v Tennessee už neraz dokázala, že nemá problém s tým, aby sa pred kamerou úplne uvoľnila a odhodila svoje zábrany. Tentokrát to však spravila aj bez zbytočného odhaľovania svojho tela. Napriek tomu si dovolím tvrdiť, že ide zrejme o najsexi videoklip jej kariéry.

Samotná skladba, ktorú ako Ashley O spieva, je celkom kurióznym popovým počinom. Hudobne totiž vychádza z piesne Head Like a Hole od legendy industriálneho rocku Nine Inch Nails, hoci jej melódia a rytmus sú použité v štýle súčasného elektropopu a skladba má zmenený text, ironizujúci povrchnosť väčšiny popových hitov. "Zlatko, urobím pre teba čokoľvek. Zlatko, povedz mi, čo chceš. Zlatko, pobozkaj ma pri stene. Zlatko, na nič nemysli, len si ber toto všetko," odznie v skladbe On A Roll.

Ako pre médiá uviedol tvorca seriálu Charlie Brooker, líder kapely Trent Reznor použitie jeho 30 rokov starej skladby z debutového albumu Pretty Hate Machine (1989) odobril a samotná epizóda seriálu ho pobavila.


Miley Cyrus si pred kamerou úspešného seriálu, ktorý obľubujú najmä fanúšikovia čierneho humoru a satiry, zahrala megaúspešnú speváčku Ashley O, ktorá vo fiktívnom seriálovom svete boduje s hitom On A Roll. Miley v rozhovore pre magazín The Guardian priznala, že jej seriálová postava je z istej časti skutočná, pretože ukazuje to, ako naozaj momentálne funguje popový svet.

"Myslím si, že to je dôležitý príbeh, ktorý treba povedať. Ide o realistický pohľad na to, ako sa dnes pracuje v hudobnom priemysle. Zobrazuje to zjavné vykorisťovanie umelcov a to, že čísla zvyčajne úplne prekryjú kreativitu," dodala. Zaujímavosťou je, že videoklip sa nakrúcal v Južnej Afrike práve v dobe, kedy ničivé požiare v Malibu speváčke a jej manželovi Liamovi Hemsworthovi zničili dom.


Začiatok návratu na vrchol?

Vďaka jednoduchému textu a chytľavej melódii skladba oslovuje bežné popové publikum, no keďže v kontexte so seriálom skrýva hlbší a kritický odkaz o stave hudobného priemyslu, pozitívne na ňu reagujú aj tí, ktorí Miley Cyrus doteraz veľmi "nemuseli". Dôsledkom toho by mohl zaznamenať väčší úspech než piesne z nedávno vydanej EP nahrávky She is Coming, ktorá je prvou predzvesťou speváčkinho pripravovaného albumu.

Podľa dostupných informácií by ho mala vydať niekedy koncom roka pod názvom She Is Miley Cyrus, pričom predchádzať by mu mali ďalšie dve EPčky She Is Here a She Is Everything. Z jej nových skladieb je aktuálne najúspešnejšia Mother's Daughter, ktorá má na Youtube za dva týždne od zverejnenia viac ako päť miliónov prehratí (zatiaľ iba ako audio bez videoklipu), no seriálová novinka sa k tomuto číslu blíži už po dvoch dňoch. Bude teda zaujímavé sledovať, či tento rok ponúkne aj ďalšie skladby v "Ashley O štýle".


Autor: Dušan Marko
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: Miley Cyrus