Ani najznámejší slovenský jazzman Peter Lipa počas karantény nezaháľal. Väčšinu času počas jarných mesiacov strávil na chate, kde sa okrem iného ponoril do starých textov k nikdy nedokončeným pesničkám. Natrafil tam okrem iných aj na text Petra Petišku a Tomáša Janovica, ktorý na diaľku spolu s kapelou zhudobnili a nahrali.

"Karanténa nás pristihla nepripravených a chvíľu trvalo, kým sme zistili, že vo svojich domovoch nezotrváme len pár dní, ale dovtedy, kým sa nedozvieme, že už môžeme ísť do sveta. Ja som sa odizoloval na chate 40 kilometrov od Bratislavy. Potom som pomaly prestal sledovať zpravodajstvo a v presvedčení, že to podstatné sa nakoniec dozviem aj tak, som začal počúvať svoju obľúbenú hudbu, ku ktorej sa dostávam aj tak len vo výnimočných situáciach," približuje svoju dobrovoľnú karanténu Peter Lipa.

"Potom som si kúpil novú gitaru, lebo tá moja, ktorú mi mama kúpila na moje 18. narodeniny, je na moje netrénované prsty trochu náročná. Zahrabal som sa do starých textov, ktorých je za moju kariéru pekná kôpka. Väčšinou sú písané rukou, dokonca v školskom zošite. Ale skutoční textári už vtedy písali na písacích strojoch. Tak som našiel text, ktorý mi dal Tomáš Janovic začiatkom 80. rokov, keď som konečne išiel v Prahe nahrávať svoju prvú LP platňu Blues z lipového dreva (1984). Ten text sa tam vtedy nedostal, ale ked som si uvedomil, že by aj teraz zostal bez hudby v mojom archíve, pocítil som malú výčitku svedomia," hovorí spevák a hudobník o momente, ktorý ho inšpiroval tvorbe pesničky Lipové blues.


Ako dodáva Peter Lipa, samotný spoluautor textu Tomáš Janovic, sa už po viac než 35 rokoch na tento text vôbec nepamätá. Možno aj preto, že okrem neho je pod ním podpísaný aj zosnulý lekár, spisovateľ, satirik a autor mnohých piesňových textov napríklad pre Dušana Grúňa, Karola Duchoňa či Jany Kocianovej, Peter Petiška.

Peter Lipa nahral pieseň s kapelou v zložení: Radovan Tariška (saxofón), Michal Šimko (basgitara), Michal Fedor (bicie) a spevákov syn Peter Lipa ml. (klavír). Zábery hudobníkov zostrihal do typicky "karanténneho" videoklipu jeho ďalší syn Michal.

Redakciu Hudba.sk informovala manažérka Petra Lipu Katarína Ovseníková. Správu sme upravili.

Foto: SITA/Ján Slovák

Súvisiaci interpreti: Peter Lipa