Spevák skupiny Lavagance Marek Rakovický v rámci svojho bočného projektu Rakovicky opäť prináša zimomriavky v slovenčine. Po skladbách Zjavenie a Na plány treba čas je novinka s názvom Odvážne dievča iba jeho tretím singlom v rodnom jazyku a aj vďaka snovému nostalgickému vizuálu ponúka naozaj výnimočný zážitok.

Spevák, skladateľ a vyhľadávaný producent za prvé dva roky existencie projektu Rakovicky ponúkol šesť autorských skladieb, z nich polovica bola v anglickom jazyku, na ktorý sme u Mareka zvyknutí z kapely Lavagance. Práve slovenčina v spojení s intímnym textom však bola v debutovom singli Zjavenie tým, čo jeho sólový projekt výrazne odlíšilo. Po sérii anglicky spievaných singlov (Southern Lights, Satellite, Lose Control) a jednej spolupráci so slovenskými rapermi Dornkappel (Na plány treba čas) sa teraz opäť pripomína pesničkou, ktorá má osobnejší charakter.

"Zachytáva atmosféru a spomienky na moje detské časy. Je to príbeh o plynutí času, o pocitoch, ktoré sú hlboko v nás navždy vryté. Táto pieseň je pripomienkou čistoty a krásy, s ktorou sa všetky ľudské bytosti rodia, ale časom na tento prirodzený stav pomaly zabúdajú," približuje Marek Rakovický myšlienku skladby Odvážne dievča.

Hudobne ju ťažko niekam zaradiť, sú tu prvky trip-hopu, rocku aj popu, samozrejmosťou je do detailov vyšperkovaný zvuk, v ktorom je aj po opakovanom počúvaní čo objavovať. Nie je to mainstream ani alternatíva, talentovaný hudobník už roky hrá svoju vlastnú ligu, čo je na Slovensku skôr nevýhoda ako výhoda. Svojich poslucháčov si však pieseň určite nájde, aj keby ju rádiá odignorovali. Stačia dve-tri vypočutia a podmanivá gitarová linka, ktorá znie pred refrénom, vám vlezie pod kožu.


Veci, ktoré si pamätáme navždy

Videoklip je svojou atmosférou intímnejší ako výpravný islandský vizuál k spomínanému singlu Zjavenie, no spojenie hudby a obrazu je tu rovnako pôsobivé. Námetom klipu z dielne Barbory Vaculovej bolo silné spojenie, ktoré funguje napriek odlúčeniu. "Sú to intímne momenty, ku ktorým sa vraciaš aj po rokoch. Cítiš vône, vidíš známe miesta a spojenie, ktoré si mal s druhým človekom a ktoré trvá navždy, kdekoľvek si," zamýšľa sa mladá režisérka.

Ideálnym miestom na natáčanie videoklipu sa automaticky stali rozkvitnuté sady so storočnými morušami a slnkom zaliate lúky neďaleko Banskej Štiavnice, kde má Marek chalupu. "Bez ohľadu na trvácnosť či vážnosť detskej lásky, ktorá sa odohráva na pozadí príbehu, je motívom čistý nefalšovaný cit. Do obrazu som chcela dostať ľahkosť, radosť a pozitívnu energiu, ktorá plynie zo samotnej skladby," dodala Vaculová. Tú správnu atmosféru jej pomohol preniesť vierohodne do obrazu talentovaný kameraman Martin Malo.

Pre Mareka Rakovického išlo o novú výzvu aj v tom, že účinkujúcimi boli okrem neho samotného prvýkrát aj detičky z "kapelovej" rodiny Miško Horecký a Mia Vasková. "Boli prirodzenou prvou voľbou. Som rád, že náš videoklip bude aj ich vlastnou spomienkou na bezstarostné detstvo, ktoré nikdy nevymažeš," uzavrel hudobník, ktorý tento rok začal s projektom Rakovicky intenzívnejšie koncertovať. V kapele ho dopĺňajú Peter Krčula, Oliver Fillner a Attila Szeiff, najbližšie ich môžete vidieť a počuť v prvý augustový víkend na festivale Končiny v malebnom prostredí Strážovských vrchov. (viac o festivale)

Autor: Patrik Marflák (zdroj citácií: Smasho)
Foto: Barbora Vaculová / Martin Malo