Po desaťročí prázdnych sľubov a občasného koncertovania sa zdá, že rozdiely v kapele sú príliš veľké na to, aby sme sa dočkali akejkoľvek novej hudby.

Šrot týždňa

Koncom minulého storočia si získali System of a Down priazeň fanúšikov po celom svete svojim rovnomenným debutom. Nasledoval album Toxicity, ktorý ich vystrelil na vrchol rebríčkov aj vďaka nesmrteľným hitom Chop Suey!, ToxicityAerials. Ďalšie dve dosky, Steal This Album! a Mezmerize / Hypnotize, boli tiež pomerne úspešné, takže keď sa po ich vydaní kapela rozhodla dať si pauzu, bolo jasné, že niečo nie je v poriadku. Po občasnom koncertovaní a množstve sľubov sa teraz zdá, že nový album je v nedohľadne. John Dolmayan síce začiatkom týždňa na Instagrame písal o prácach na novej hudbe s basákom Shavom Odadjianom, gitarista Daron Malakian však neskôr v rozhovore pre magazín Kerrang! povedal, že frontman Serj Tankian nechcel nahrať ani Mezmerize / Hypnotize, a že ich kreatívne rozdiely sú tak veľké, že novú hudbu už zrejme nikdy nenahrajú.

Celú "drámu" ukončil svojim pohľadom samotný Serj, ktorý na Facebooku viac-menej potvrdil všetky tieto informácie. Ako hlavný problém vníma narastajúci vplyv Darona na hudbu SOAD, pri ktorom ostatní kapelníci zanikajú a samozrejme aj finančné nezrovnalosti. Daron údajne berie väčšinu príjmov, čo sa Serjovi pochopiteľne veľmi nepáči. Takže tu to máme. Kým sa všetci členovia nezhodnú na nových podmienkach, nový album určite nebude. A keďže sa im to nepodarilo vyriešiť už 10 rokov, je málo pravdepodobné, že sa to vôbec niekedy stane. Daronovi je to ale zrejme tak trochu jedno. So svojím projektom Scars on Broadway si ide "svoje". Že sa to nápadne podobá na SOAD mu asi tiež nevadí. (pm)


Magnety týždňa

Sú skladby, ktoré sa neprerábajú. Jednak preto, že sú notoricky známe a dvak preto, že si to nikto nedovolí. Jednou z nich je aj Stairway to Heaven od Led Zeppelin. Celú situáciu okolo tejto skladby výborne vystihuje legendárna scéna z filmu Wayneov svet. The Smashing Pumpkins si z toho ale hlavu nerobia. Na svojom aktuálnom turné Stairway zahrali a zvládli to celkom dobre. (pm)


A keď už sme pri tých prerábkach - Helter Skelter od The Beatles v podaní Marilyna Mansona a Roba Zombieho by ste asi tiež veľmi nečakali, že? (pm)


Novinky

Aj keď hudobne je tvorba kapely Municipal Waste pomerne jednoduchá (miestami až jednotvárna), ich videá sú vždy kreatívne a zábavné. Ináč tomu nie je ani pri krátkom hororovom filme, ktorý sprevádza skladbu Slime and Punishment. (pm)


Ani KEN Mode nie sú zrovna synonymom kreativity a inovatívnosti. Ich priamočiary noise-rock švacnutý hardcoreom ale veľmi nevie sklamať. Dajte si preto ich novinku Feathers & Lips z albumu Loved, ktorý vyjde v závere augusta. (pm)


Všetci sa už nesmierne tešíme na nový album Deicide. Dvanásta štúdiovka s názvom Overtures of Blasphemy  vyjde v polovici septembra. Od posledného albumu ubehlo už päť rokov, za ten čas kapela stihla vymeniť aj gitaristu. Preto som bol zvedavý, ako to ovplyvní ich zvuk. Ten zostal pomerne rovnaký a od prvej chvíle je jasné, o koho sa jedná. Na moje prekvapenie je ale hudba viac thrashovejšia, ako v minulosti. V novinke Excommunicated si to môžete vypočuť na vlastné uši. (pm)


Pomerne výraznou zmenou prešiel aj zvuk Pig Destroyer. A nielen to. Aj štýlovo sa dosť posunuli. Army of Cops má veľmi silný groove a skôr inklinuje k modernému powerviolence, či akémusi post-hardcoreu. Osobne sa mi tento posun veľmi páči. Počkajme si ale na vydanie albumu  Head Cage, ktorý tu bude začiatkom septembra. (pm)


Ak vaše srdce baží po nejakom technicky náročnejšom death metale, siahnite po novom Horrendous a ich skladbe Soothsayer. Ak vás osloví, na album Idol si počkáte už iba necelé dva mesiace. (pm)


Je pre vás Horrendous príliš proggy? Dajte si Soreption, ktorí sú omnoho priamočiarejší, na technickosti ale ich deathu rozhodne nič nechýba. Children of the Automaton je štvorminútový náklad, ktorý si rozhodne obľúbite. Album Monument of the End im vyjde už na začiatku augusta. (pm)


Príbeh o smutnom klaunovi nám prišli porozprávať Mouthbreather. Teda ani nie veľmi porozprávať ako zaškriekať na mathcoreovom podmaze. Rovnako psychotická je aj celá nahrávka Dollmeat, ktorú si už môžete vypočuť v celej dĺžke. (pm)


Gitarista Plini, vlastným menom Plini, je naozastný frajír. Prvýkrát si to uvedomíte, keď si pustíte novinku Salt + Charcoal a druhýkrát keď zistíte, že mládežník tutok je ročník 1992. Virtuóz ma teda ešte mnoho nôt pred sebou a už takto majestátne nakladá. Dôležité sú však aktuality. Nové EP mladého gitaristu zvané Sunhead vychádza 27. júla. Druhou, dôležitejšou správou je tá, že Plini príde zahrať bratislavským fandom do Randalu spolu s Jakubom Zyteckim - čo je zase hmatníkový kráľ z krakovskej kapely Disperse. Stane sa tak 13. augusta. Nezmeškajte to! (ak)


Organizátori Brutal Assaultu sa v krátkom rozhovore podelili o svoj pohľad na podujatie, ktoré už viac ako dve desaťročia spája fanúšikov hudobného extrému z celého sveta. 23. ročník sa blíži. Zaujímavosťou je dobrovoľnícky projekt, v rámci ktorého metalisti rekultivujú josefovskú pevnosť. Fanúšikovia si môžu pozrieť rozpis štyroch dní a mien, ktoré v ten-ktorý deň vystúpia. Presné časy ešte len budú zverejnené. (ak)


Švédski emo hardcore-isti Oak zverejnili kratučké, no silné dvojskladbové EP zvané Attached/Detached. Ich zvuk je priamočiary a deštruktívny. Štipku deštrukcie títo páni prídu predviesť aj do Bratislavy. Obľúbený klub Kulturák ponúkne 25. júla šialený line-up, kde spomínaným Švédom budú predskakovať krajania Disavow a slovenskí Rana. Bude to intenzívne. (ak)


Immortal po deviatich rokoch a odchode Abbatha nahrali štúdiovku Northern Chaos Gods, ktorá je jednoducho fantastická. Demonaz ako gitarista a vokalista sa prvýkrát ujal i skladateľských povinností a skladba Mighty Ravendark nech vám je dôkazom, že mu to naozaj vyšlo. Aj keď je pravda, že ich "ekologický black metal" sa stále točí okolo rovnakých tém, celé to znie veľmi nekompromisne. Zostavu doplnil Horgh na bicie a brigádnik Peter Tägtgren z Pain na basu. (ak)


A na záver ešte pripomienka koncertu: tento štvrtok v Randali zahrajú Cancer Bats. Obľúbená párty kapela v apríli bez oznámení a celkom prekvapivo vydala album The Spark that Moves, ktorý Vami naozaj pohne. Predskakovať im budú Bratislavčania Me Against All, ktorí majú na konte motivačné EP Live Short and Suffer. (ak)


Haluz týždňa

Dá sa povedať, že hudobník Brian Krock je veľkým fanúšikom Fredericka Thordendala, gitaristu Meshuggah. Obdivuje najmä jeho dve sóla v skladbe Marrow. Preto sa rozhodol, že ich prerobí na saxofóne. A myslím, že sa mu to celkom podarilo. Ako bonus na svojom webe zverejnil aj ich prepis, takže keby ste nemali čo s voľným časom... (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: Facebook.com/novarock

Súvisiaci interpreti: The Smashing Pumpkins, System of a Down