Prechádzajú sa po vrchole, a to s absolútnou pompéznosťou. Skvelé obdobie odštartovalo virtuálnej zostave Gorillaz po tom, čo na jar vydala "comebackový" album Humanz. Nepopierateľná charizma strojcu projektu, multitalentovaného hudobníka Damona Albarna ešte graduje svetovým turné, ktoré začalo 8. júla koncertom v americkom Chicagu.

Žánrovo neobmedzený album, postavený na spoluprácach s množstvom originálnych hostí, na turné privádza k životu viac ako tucet inštrumentalistov. A to ešte nerátame ich "dirigentov" - poctivý virtuálny základ kapely pozostávajúci zo speváka a keyboardistu 2-D, basgitaristu Murdoca Niccalsa, ukričaného bubeníka Russela Hobbsa a gitaristky Noodle.

Charakteristickým "goriloidným" stvoreniam vdýchol život druhý "pilier" projektu, dizajnér Jamie Hewlett. Ten sa stará hlavne o vizuálny rozmer živých vystúpení a ich neodmysliteľnú grafiku. Na chicagskom koncerte sa v bohatej projekcii objavili napríklad zostrihy nadčasových videoklipov, nápadité animované pasáže a zábery neprítomných hudobných hostí Grace Jones či zosnulého Bobbyho Womacka. Vzhľadom na typickú umeleckú nevyspytateľnosť hlavných protagonistov projektu je však ťažké zodpovedať otázku, či budú svedkami úplne rovnakej projekcie aj návštevníci pražského koncertu, ktorý a ukutoční 14. novembra v O2 aréne. 

Šou plná hviezdnych hostí

Rovnako ťažké je predpokladať, ktorí hostia sa spolu s Damonom Albarnom v Prahe predvedú naživo. Svoju prítomnosť na turne odklepol a v Chicagu to aj pri skladbe Ascension riadne odpálil raper Vince Staples. Okrem neho sa predstavili Kali Uchis či D.R.A.M, v skladbe We Got The Power zas vokály Jehnny Beth odspievala predskokanka Little Simz. To, či na českej premiére uvidíme mená ako Pusha T, Popcaan či dokonca trio De La Soul a ich geniálnu spoluprácu, z ktorej vzišiel megahit Feel Good Inc., je otázne, no Gorillaz určite nejaké prekvapenia prinesú aj do Európy.

Zo setlistov prvých koncertov Humanz Tour je jasné, že Gorillaz hrajú takmer všetky nové piesne. Od hip-hopového experimentu Saturn Barz až po funkovú Strobelite, ku ktorej vyšiel nedávno oficiálny videoklip plný tanečných kreácií kreslených členov kapely, a to vo formáte 3D. Pravdepodobne podľa prítomných hostí sa potom rozhodne, ktoré hity budú do setlistu zaradené. V Chicagu, či ešte predtým v Kolíne Albarn nevynechal ani také klenoty z predchádzajúcej tvorby ako Kids With Guns, El Maňana, Stylo či Clint Eastwood.


360 stupňové navnadenie

Ak sa chce správny fanúšik navnadiť na takmer dvojhodinovú párty, môže si vychutnať záznamy zo spomínaného koncertu v Kolíne či z festivalu Demon Dayz. Spolupráca so značkou Telekom Electronic Beats vďaka 360-stupňovým kamerám z Kolína vyprodukovala fantastický a pohodlný vizuálny zážitok. Pri ich geniálnom rozmiestnení môže divák rozoznať efekty na pedalboarde gitaristu, či sledovať účesy vokalistiek alebo kropaje potu na Albarnovom čele.

Aj z toho je jasné, že líder projektu nepredstavuje len geniálneho hudobníka, ale aj rodeného showmana. Pohybovým a výrazovým arzenálom si dokáže behom niekoľkých chvíľ získať publikum a celý zvyšok večera potom dirigovať jedinečnú show. Ako sa vyjadril pred vydaním albumu, ide o "párty, ktorú nezruší ani koniec sveta".

Všetky podrobnosti o pražskom koncerte nájdete TU.


Text: Matej Kráľ
Foto: PR

Súvisiaci interpreti: Gorillaz