"Krásne kopce a umenie spolu vždy ladia," povedal riaditeľ TANAPu Pavol Majko na margo spolupráce s organizátormi festivalu Tatra Flowers, ktorý sa uskutoční od 1. do 3. septembra na rôznych miestach vo Vysokých Tatrách. "Samozrejme, sú miesta, kde nesmie zaznieť ani sláčik - a tam ani nezaznie," dodáva.

Majko svojím vyhlásením reagoval na otvorený list Slovenského ochranárskeho snemu (S-O-S), ktorý v pondelok adresoval umelcom výzvu, aby nevystúpili v tatranských rezerváciách. Snemu sa nepáči, že koncerty sa neuskutočnia len v podhorí či v bývalých tatranských kúpeľných osadách na okraji Tatranského národného parku, ale aj hlboko v jeho vnútri či na území národných prírodných rezervácií, ktoré sa nachádzajú v najvyššom stupni ochrany. Autori listu preto umelcov vyzvali, aby svoju účasť na podujatí prehodnotili a podmienili ju vystúpeniami mimo lokalít s chránenou vzácnou prírodou.

"Vzácne územia nevyhlasujeme za chránené na to, aby sme ich následne oživovali rôznymi kultúrnymi podujatiami, ale práve preto, aby sa tam žiadne podujatia typu Tatra Flowers nekonali," uvádza sa vo výzve, ktorú médiám adresovala mediálna manažérka združenia Občan, demokracia a zodpovednosť (ODZ) Ľubica Trubíniová. Vo výzve pre umelcov sa uvádza, že medzi miestami, na ktorých sa majú koncerty uskutočniť, je aj Malá Studená dolina, Skalnatá dolina, ústie Mlynickej doliny či Mengusovská dolina, ktoré sú v najvyššom stupni ochrany. "Nejde len o stresovanie vzácneho a citlivého tatranského živočíšstva, ale aj o ekologické a environmentálne dôsledky všetkého sprievodného komerčného a masového cirkusu, ktorému sa podobné podujatie jednoducho nevyhne," uvádza sa vo výzve.

Organizátori festivalu v reakcii na výzvu zdôraznili, že ich prioritou je neublížiť nášmu prírodnému bohatstvu. Ako totiž hovoria, najdôležitejším účinkujúcim podujatia Tatra Flowers sú samotné Vysoké Tatry. Zároveň doplnili, že organizovanie koncertov v prostredí národného parku považujú za veľkú zodpovednosť. Podujatie preto pripravujú s plným rešpektovaním prírody Vysokých Tatier a v úzkej spolupráci s TANAPom. Pódiá budú podľa organizátorov postavené iba na dvoch miestach - na Štrbskom Plese pod mostíkmi a na Hrebienku. V oboch prípadoch bude logistika podujatí vychádzať zo schválených a zaužívaných podmienok, na základe ktorých sa tam konajú iné podujatia. Na iných miestach konania festivalu budú umelci stáť alebo sedieť voľne v teréne a hrať bez aparatúry, čiže akusticky.

Festival prinesie počas troch dní 30 koncertov na ôsmich miestach ako Hrebienok, centrum Tatranskej Lomnice, Téryho chata a Štrbské či Skalnaté pleso. Sú to miesta, kam chodievajú tisícky návštevníkov Vysokých Tatier bežne, no tentokrát tam zažijú niečo viac. Tešiť sa môžu na koncerty umelcov ako Jana KirschnerPeter LipaIva Bittová a Mucha QuartetLucia LužinskáKatarína MálikováMichal Matejčík či Dalibor Karvay. Pestrý žánrový rozsah podujatia potvrdzuje aj zapojenie SĽUKu alebo kapiel ako Billy BarmanGenius LocciPaper Moon TrioValér Miko Trio či Carpet Cabinet. Hudobnú produkciu Tatra Flowers doplnia Peter Hámor a Pavol Barabáš so svojimi filmovými projekciami.

Podmienky sú prísne, netreba si predstavovať typický festival

"Spoločné diskusie o podmienkach realizácie na jednotlivých miestach určili jasné mantinely spolupráce. Ich výsledkom sú aj koncerty špeciálne upravené do akustických či komorných verzií bez použitia akejkoľvek techniky na Téryho chate a tiež časy podujatí prispôsobené životu a biorytmu Tatier. Väčšina koncertov preto neodznie večer, ale v poludňajších či v skorých popoludňajších hodinách," približujú plánovaný priebeh fetivalu organizátori. "Nevidíme žiaden bod, ktorý by pri dodržaní dohodnutých pravidiel mohol mať na prírodu nejaký negatívny vplyv. Treba zdôrazniť, že program Tatra Flowers sa odohrá na miestach, ktoré sú navštevované bežne a konajú sa tam bežne aj iné podujatia. Toto podujatie je síce viac vidieť, podmienky spolupráce sú však prísne," hodnotí spoluprácu a prípravy riaditeľ TANAP-u Pavol Majko

"Tatry sú veľmi špecifické, verejnosť sa vždy zaujíma, čo sa v nich deje. Počítali sme preto aj s negatívnymi reakciami a pochybnosťami. Zistili sme, že ľudia konajú často impulzívne, nemajú dostatok informácií, napriek tomu majú v sebe nejakú emóciu a potrebujú ju vyjadriť. Keď sme s nimi začali komunikovať, pochopili sme, z čoho pramenia ich obavy. Slovo festival vyvoláva rôzne asociácie. Ľudia si hneď predstavia masy ľudí, areály plné stanov a stánkov, atrakcií, hluku a plastových pohárov od piva..." uvádza Jozef Murín, produkčný šéf projektu.

"Niektorí ľudia si stále myslia, že na Téryho chate postavíme pódium privezené vrtuľníkom a bude tam večerný rockový koncert a to doslova. Realitou sú však umelci, ktorí budú stáť a sedieť v teréne, bez pódia, bez mikrofónov a reproduktorov, bez bicích nástrojov. Umelci si to vyšľapú, niektorí si nástroje ponesú sami, pomáhať nám budú aj profesionálni horskí nosiči a následne vystúpia úplne akusticky a to v čase 12:30 - 13:30," pripomína Murín na margo avizivaných koncertov skupiny Billy Barman s päticou vokalistiek zo SĽUKu (1.9.) a komorného telesa Mucha Quartet (2.9.) na Téryho chate. V podobných denných časoch, kedy najvyššie položenú slovenskú chatu s celoročnou prevádzkou uprostred turistickej sezóny bežne navštevujú stovky turistov, sa v nedeľu predstavia aj Juraj Raši na melodicko-perkusívnom nástroji hang drum (3.9. od 12:00 do 12:50) a WoodPack Brothers hrajúci na originálnom slovenskom drevenom nástroji WoodPack.

"Sme naozaj radi, že môžeme konečne vymeniť pódium za skalu, mikrobus za palicu a ruksak, technikov za horských nosičov, zvukárov za ozvenu a dať dohromady špeciálne hudobné teleso postavené na čisto akustických nástrojoch a hlasoch krásnych dievčat zo SĽUK-u. K folklóru a horám máme blízko, často nám pomáhajú pri písaní textov. Tatra Flowers je výzva, ktorú radi prijímame," hovorí Juraj Podmanický z kapely Billy Barman.

K plánovaným koncertom sa vyjadril aj chatár Téryho chaty Peter Michalka: "Pokiaľ mi je známe, organizátori získali od štátnej ochrany prírody všetky potrebné povolenia. Neviem teda, akí ochranári vyzývajú interpretov k odmietnutiu účasti. Koncerty na Térynke sa budú odohrávať pri chate. Nebudú sa stavať žiadne pódiá, jediný zásah do krajiny budú umiestnené stoličky pre hudobníkov. Nebude sa používať žiadny prístroj na zosilnenie zvuku, ani mikrofón, reproduktor ani nič podobné. Koncerty budú prebiehať v skorých popoludňajších hodinách, teda žiadna nočná akcia."

"Tak to bolo prezentované od začiatku a za takýchto podmienok s konaním festivalu pri Téryho chate súhlasím a rád pomôžem. Málokto pozná toto prostredie tak, ako my, čo tu žijeme. Podľa môjho názoru to bude zážitok pre všetkých zúčastnených. Interpretov aj divákov. Spojenie umenia s kulisou nádhernej prírody.Tatry sú naozaj unikát a je potrebné vyvíjať neustále úsilie o ochranu tejto prírody. S tým absolútne súhlasím. Avšak, toto úsilie treba zamerať na skutočné problémy a nie na 3 hodinové príjemné umelecké zážitky, o ktorých nebudete ani len tušiť, pokiaľ budete ďalej ako 100 metrov," dodal Michalka.

Snažia sa do Tatier priniesť umenie namiesto komercie

Ako dodáva Jozef Murín, o aktivite snemu sa organizátori aj umelci dozvedeli z médií - nikto zo S-O-S usporiadateľov priamo nekontaktoval s otázkami, požiadavkami či záujmom o konštruktívnu diskusiu. "Pri odborných subjektoch by sme očakávali iný prístup. Vyhlásenie, že umenie do hôr nepatrí, je podobné, ako povedať, že do hôr nepatrí šport," hovorí šéf produkcie festivalu. "Máme za sebou takmer rok a pol práce a príprav projektu a ak by sme mali detailne opísať všetky výsledky tejto práce, bolo by to nadlho. Myslíme tým hlavne energiu, ktorú sme venovali cieľu neublížiť Tatrám v žiadnom smere. Chceme širokú aj odbornú verejnosť ubezpečiť, že v spolupráci so všetkými zainteresovanými subjektmi a v súlade s platnou legislatívou boli stanovené jasné podmienky a mantinely realizácie, ktoré sú špecifické pre každé miesto. Aj samotné miesta sú vybrané tam, kam ľudia prirodzene chodia a existuje tam potrebná infraštruktúra, konajú sa tam rôzne podujatia a sú schopné bez negatívnych následkov prijať aj Tatra Flowers."

"Vyjadriť by sme sa však chceli ešte k podstate aktivity S-O-S, a tou je oslovenie a výzva pre umelcov. Tatry vždy priťahovali výnimočných ľudí, ktorí mali blízko k umeniu, kultúre, alebo iným spôsobom ovplyvňovali spoločnosť a históriu, nielen tatranskú. Keď si pozriete staršie knihy alebo dobové fotografie Tatier, očaria vás svojou atmosférou... akoby sa Tatry neodlišovali od zvyšku okolitého sveta iba nadmorskou výškou, ale aj niečím iným. V Tatrách trávime s kolegami veľa dní, chodíme, vnímame, rozprávame sa s ľuďmi, ktorí si, rovnako ako my, myslia, že je niečo, čo dnes Tatrám chýba," otvára Murín širšiu tému kultúry v tatranskom prostredí.

"Kultúra a Tatry - to by mala byť symbióza. Bohužiaľ, často to tak nie je. Počnúc banalitou, ako je hudba, ktorá hrá z reproduktorov tatranských zariadení, až po množstvo rôznorodých podujatí, ktorým často chýba ucelený koncept a verejnosť má potom pocit, že Tatry sa stávajú 'lunaparkom'. Tatra Flowers je iný príbeh. Chceme ukázať a ponúknuť návštevníkom Tatier to najlepšie z nášho umenia a kultúry. A to veľmi citlivo. Náš program sa stal súčasťou Tatranského kultúrneho leta a počas tohto víkendu vlastne nahradil jeho program. Nešli sme proti sebe, naopak, vznikla prirodzená symbióza. Celé by to však nešlo bez zapojenia a podpory umelcov. Svojou účasťou a postojom nás aj oni uistili, že projekt má zmysel."

"Tešíme sa zo zvučných mien, priestor však dostanú aj menej známi a začínajúci umelci. Pri ich oslovení sme venovali pozornosť predstaveniu celého konceptu. Nebolo to o telefonáte a preverení termínu, bolo to často o osobných stretnutiach s jednotlivými umelcami, o diskusii. Takmer každého z nich zaujímal enviromentálny rozmer realizácie. Po vysvetlení a odovzdaní všetkých potrebných informácií nastalo rozhodnutie a často nadšenie na ich strane. A u každého sme objavili prekvapujúcu náklonnosť a vzťah k Tatrám. S viacerými z nich sme za posledných 24 hodín hovorili a ďakujeme za ich dôveru, za to, že si stoja za svojím rohodnutím, stoja za nami a veria nám. K výzve sa vyjadria aj samotní umelci, toto vyjadrenie vám radi sprostredkujeme čoskoro."

"Ďakujeme aj za podporu širokej verejnosti, ktorú nám vyjadrila rôznymi spôsobmi. Snažíme sa byť konštruktívni a výzva S-O-S nás priviedla k debate a úvahe, ako ešte viac využiť platformu Tatra Flowers a záujem ľudí o tento projekt na pomoc Tatrám. Súčasťou Tatra Flowers je aj zážitkovo-edukatívna zóna TANAPu. Počas celého víkendu budú môcť deti, mládež a celé rodiny spoznať TANAP bližšie a pochopiť dôležitosť zachovania prírody. TANAPu tiež venujeme s podporou Slovenskej sporiteľne dar určený na pomoc práci s mládežou. Práve zapojení umelci, však môžu svojou charizmou, ktorú spomína S-O-S, pomôcť oveľa viac. Osloviť ľudí, odovzdať im informáciu a emóciu, ktorá by ich ináč neoslovila."

"Vážime si každú zmysluplnú prácu, ktorá pomáha chrániť našu prírodu. Nie sme zástancami radikálnych postojov, kde existuje iba čierna a biela. Radšej hľadáme kompromisy, dohodu, riešenia.  Možno práve toto je cesta, s ktorou by nám mohlo pomôcť napr. aj S-O-S. Využiť potenciál oslovenia verejnosti a záujmu o Tatra Flowers pozitívne, pre dobrú vec. Sme otvorení každej zmysluplnej spolupráci a synergii," uzatvára šéf produkcie Tatra Flowers.

Vyjadrenia umelcov k výzve S-O-S 

Na výzvu S-O-S zareagovali aj umelci. Všetci za organizátormi stoja a dôverujú im, že celé podujatie bude v čo najväčšej symbióze s prírodou a nebude mať také negatívne dopady ako horská turistika a rôzne iné podujatia. Samotný S-O-S svoju výzvu otvoril veľavravnými slovami: "V Tatrách sa konajú väčšie horory ako je tento festival." Je preto otázne, prečo sa ochranári rozhodli cez médiá "bojovať" práve proti Tatra Flowers.

Vyjadrenia vybraných účinkujúcich:

Jana Kirschner: "Od začiatku príprav Tatra Flowers sme s organizátormi naozaj veľmi úzkostlivo debatovali práve o vplyve tohto festivalu na Tatranský národný park. Všetci vieme, že Tatry sú v poslednej dobe veľmi komercionalizované, pri tomto festivale som však mala úplne opačný pocit. Mala som pocit, že to naozaj neorganizuje skupinka bratislavských promotérov, ktorým ide o nejaký mainstreamový festival, pretože neoslovili tie veľké mená, nešli po tom, aby do Tatier nahnali desiatky tisíc ľudí. Ide hlavne o to, aby sa do Tatier priniesla krása hudby a myslím si, že line-up, ktorý tam je, je toho absolútnym dôkazom. Či sa organizátorom podarí dodržať všetko to, čo sľúbili, je samozrejme v tejto chvíli nejasné, a preto súhlasím aj s obavami ochranárov. Vždy je tam riziko, že sa stane niečo, čo nebude v súlade s poriadkom v Tatranskom národnom parku, za to sa nikto zaručiť nemôže. Myslím si ale, že organizátori naozaj idú po tom, aby to bolo jasne dodržané, a verím, že ľudia, ktorí prídu na naše koncerty, takisto budú rešpektovať nádherné prostredie a nádherné hory, na ktoré môžeme byť právom hrdí. Ja verím, že sa nám všetkým podarí vytvoriť atmosféru nezabudnuteľného koncertu a niečoho, čo naozaj do Tatier a do hôr patrí, pretože všetci zúčastnení, ktorí sú na tomto festivale, sú priamo spojení s Tatrami. Ja Tatry naozaj veľmi rešpektujem a rešpektujem takisto aj názor ochranárov a aktivistov a som pripravená diskutovať a debatovať. Dúfam, že táto debata sa posunie pozitívnym smerom a dúfam, že sa nám podarí urobiť naozaj kvalitný festival, kde sa všetci prejavíme ako kultúrni ľudia a ľudia, ktorí si vážia to, čo na Slovensku máme."

Peter Hámor: "Nemyslím si, že by akcie ako premietanie filmov alebo koncert na Štrbskom Plese, či iných miestach Tatra Flowers, mali mať pri kvalitnej organizácii takéhoto podujatia negatívny vplyv na životné prostredie. Sú to miesta s kvalitnou infraštruktúrou a sú po každej stránke schopné a pripravené aj na väčší počet návštevníkov - hlavne počas sezóny. V Tatrách som sa narodil a prežil som tu celý svoj doterajší život. Od malička si pamätám, že sme na Štrbské Pleso alebo do Smokovca chodili aj za kultúrou a na rôzne podujatia, kde sa často zišlo veľmi veľa ľudí a na ozvučenie sa používali reproduktory. Podobné podujatia sa organizujú aj v horských oblastiach v zahraničí a stali sa príjemnou súčasťou života miestnych obyvateľov, ale aj turistov a náhodných návštevníkov týchto oblastí a nemajú negatívny vplyv na prírodu a zvieratá, ktoré tam žijú. Určite je múdre a prospešné starať sa o ochranu prírody a vítam každý krok, ktorý môže Tatrám pomôcť prežiť v dobrej kondícii aj ďalšie tisícročia a veľmi rád sa podobných akcií zúčastňujem. Som smutný z toho, ako sa v súčasnosti ľudia k prírode správajú. Aj kvôli mojim deťom a deťom mojich detí sa snažím, aby sa z Tatier nestalo smetisko plné použitého toaletného papiera, igelitových sáčkov a plastových fliaš, alebo oblasť plná umelých atrakcií vhodnejších skôr do mestských zábavných parkov. Toto podľa mňa nie je ten prípad. Ako som už spomenul, som tu doma a chcem, aby to bol čistý a útulný domov."

Billy Barman: "Výzvu na zrušenie koncertu zo strany S-O-S neprijímame. Keďže organizácia festivalu Tatra Flowers prebieha v úzkej spolupráci s TANAPom, vieme, že podmienky sú nastavené tak, aby v žiadnom prípade nenarušili toto vzácne a špecifické územie. Zopár dievčat a chlapcov s akustickou gitarou nebude hrať na Téryho chate prvý a určite ani poslednýkrát." 

Mucha Quartet: "Koncerty Mucha Quartet na festivale Tatra Flowers nijako nezasiahnu do ekosystému Vysokých Tatier. Na Téryho chate vystúpime bez akejkoľvek aparatúry - čisto akusticky, čiže počuť nás bude do vzdialenosti max. 20-30 metrov. Nemyslíme si, že koncert prezentujúci hudbu slovenských autorov inšpirovaných ľudovými piesňami do Tatier nepatrí. Denne na tieto miesta chodia stovky až tisíce ľudí. Podujatie Tatra Flowers nie je masový festival, akých poznáme na Slovensku niekoľko. Je určite vhodnejším kultúrnym príspevkom pre návštevníkov TANAP-u, ako hudba z obrovských reproduktorov v rôznych prevádzkach v Tatrách, ktorá tam hrá denno-denne."

Katarína Máliková: "Prvýkrát som sa stretla s Jožkom a Ferom (organizátori Jozef Murín a František Tököly, pozn. red.) na tlačovke Tatra Flowers a dovolím si povedať, že tento festival organizujú zanietení ľudia a milovníci nekomerčnej kultúry, skromní a normálni chalani, ktorí chcú urobiť niečo pre ľudí, na rozdiel od iných komerčných subjektov, ktoré horám ubližujú a zneužívajú ich na pofidérne účely. Na tlačovke bol aj riaditeľ TANAPu a dozvedela som sa, ako celé vybavovanie povolení prebiehalo - hľadanie kompromisov a opätovné konzultácie priniesli riešenia, ako vytvoriť niečo zmysluplné, a zároveň tým nezaťažiť prírodu viac, ako pri štandardnom tatranskom turizme. Dobrá myšlienka, šikovnosť a tvrdá robota stačili na to, aby sa to podarilo dať dokopy a mrzí ma, že nedôsledná informovanosť zo strany kritiky tlačí na organizátorov a aj na nás, zaangažovaných umelcov. Vyrástla som v horách, podobné projekty podporujem a chcela by som vyzvať všetkých, ktorých idea akcie pobúrila, aby si lepšie preštudovali, akým spôsobom, v akých priestoroch a v akom čase sa koncerty budú odohrávať."

Stroon (Dalibor Kocian): "Organizátori so mnou môžu počítať. Moje osobné vyjadrenie je, že ak sa deje všetko podľa dohodnutých pravidiel, tak nevidím dôvod nehrať na Tatra Flowers, naopak, vnímam tento koncept ako dobrú myšlienku. Skôr ma udivuje spôsob, akým Slovenský ochranársky snem celú záležitosť rieši - že nekontaktovali priamo organizátorov alebo nás interpretov, ale bohužiaľ na to využívajú médiá."

Genius Locci: "Z našej strany je plná podpora tohto podujatia. Neviem, či je ešte po prečítaní vyjadrenia organizátorov k výzve S-O-S čo dodávať. Je to tam zrozumiteľne a vecne napísané. Asi iba toľko, že my, ako umelci, sa na hrania na netradičných miestach vždy tešíme a Tatry takým miestom určite sú a spojenie prírody a umenia ide ruka v ruke od nepamäti. Myslíme si, že je to veľký zážitok nielen pre interpretov, ale najmä pre samotných návštevníkov Tatier. Držíme palce a veľa síl v tejto situácii, ako aj pri samotnej realizácii."

Boris Čellár: "Myslím, že v prípade Tatra Flowers organizátori veľmi citlivo umiestnil hudobné produkcie tak, aby sa väčšie koncerty uskutočnili v nižšie položených miestach a opačným smerom budú hrať menšie formácie. Akustické koncerty na Téryho chate, kde vystúpime s akustickým dreveným nástrojom WoodPack ako WoodPack Brothers, určite nikoho nevyrušia. Tieto produkcie sú totiž bez ozvučenia a môžete ich zachytiť len na niekoľko metrov od diania. 

Lucia Lužinská: "K horám mám rešpekt. Vychovávali a viedli ma k úcte a láske k Zemi. Otec ma ako malé dieťa brával stále do prírody a ukazoval mi jej krásy, učil ma, ako ju vnímať a milovať. Myslím, že keď dospelému človeku niečo zakážete, láske k prírode ho tým nenaučíte. Jediné, čo viem pre to sama urobiť, je ísť vlastným príkladom. Hudbou sa chcem k ľuďom približovať, sprostredkovávať im zážitok, krásu. Myslím, že šťastný a uvedomelý človek nepotrebuje drancovať, práve naopak, svoje úsilie použije na ochranu toho, čo tu máme. Verím, že takýto odkaz zanechám v ľuďoch, ktorí na náš, aj ostatné koncerty prídu."

Presné lokácie, program festivalu a ďalšie podrobnosti nájdete na oficiálnej stránke www.tatraflowers.sk.  

Zdroj: TASR + Soul For Show, texty boli editované redakciou Hudba.sk
Foto: Tatra Flowers