Slovenská skupina The Last Days of Jesus chystá pre svojich priaznivcov v týchto dňoch popri oddychu hneď viacero noviniek. "Momentálne ešte trochu dovolenkujeme, no keď sa podarí, tak aj skúšame a, samozrejme, pracujeme. Dostali sme ponuku urobiť skladbu pre jeden nový slovenský film, tak sa z toho tešíme, pomaly na ňom robíme," uviedol spevák skupiny mary0.

"Pre isté nezrovnalosti sme museli zrušiť naše účinkovanie na festivale vo Francúzsku, ale aj to sa stáva. Neseriózni promotéri sú všade na svete a výnimkou, žiaľ, nie je ani Francúzsko. Medzičasom robí pre nás multitalentovaný umelec Martin Gerboc nový klip, ktorý by mal uzrieť svetlo sveta v septembri a potom sa chystáme na koncerty do Čiech a Nemecka. Koniec roka zavŕšime v Budapešti. A možno pridáme niečo ešte aj na Slovensku, ľudia sa totiž stále pýtajú, kedy sa zas ukážeme aj doma," povedal spevák kapely mary0 v rozhovore pre agentúru SITA.

Kapela The Last Days of Jesus, ktorá slovenské publikum na seba po dlhom čase upozornila pred letom videoklipom ku skladbe 1-2-3-War, prešla za posledné roky výraznými zmenami. Všetci súčasní členovia skupiny sa totiž počas uplynulých rokov stali rodičmi. Na ich tvorbe sa to však podľa marya odrazilo len jemne.


"Skôr mám pocit, že sa zmenili naše priority, aj textovo, aj vo výrazoch, ktoré používame. Nemyslím, že by sa zmenila kapela a že by sme sa nejako diametrálne odklonili od toho, čo sme robili predtým. Je to prirodzený vývoj. Bolo by asi veľmi smutné, keby sme dodnes zostali niekde, kde sme boli pred dvadsiatimi rokmi," podotkol spevák, podľa ktorého dostávajú zatiaľ na ich najnovšie pesničky veľmi pozitívne ohlasy.

Robia stále hudbu bez hraníc

"Možno je to tým, že tie skladby tak dlho dozrievali. Aj tie témy, ktoré na ostatnom albume otvárame. Niekedy, keď som písal texty, mal som už sám so sebou problém, že sa stále opakujem. Stále to bolo o tom, ako pracujeme a ako existujeme v nejakom stereotype a človek vníma posledné záchvevy vzbury, chce niečo urobiť, chce niečo povedať... A po čase mi to už prišlo, že stále hovoriť, aký som unavený, už asi ľudí nebaví počúvať... The Last Circus je teda pestrejší textovo aj hudobne. Pesnička 1-2-3 War je napríklad taký smutný hit, protest song, ako by som ho nazval. Hovorí o tom, že ako ľudia sme to trošku prepískli svojím správaním sa k planéte a nakoniec aj k sebe samým. Hlavne vo vzťahu ku generáciám, ktoré prídu. Asi som na tieto témy citlivejší, odkedy mám dieťa. Už sa na tieto veci pozerám trochu inak a zodpovednejšie," priblížil mary0.

Ako však dodal sympatický frontman, jedno si i napriek plynúcim rokom ako kapela zachovali - stále sa v rámci svojho hudobného prejavu nedržia žiadnych hraníc.

"Už pred iks rokmi nás nemecké časopisy označovali ako mišmaš všetkého, čo scéna ponúka od punku cez gothic rock až po elektroniku. Základom našej tvorby a vystúpení je aj istá dávka kabaretu. To, čo človek na našich koncertoch vidí a počuje, je taká dvojzmyselnosť a trošku aj divadlo, to sme vlastne teraz preniesli aj na album The Last Circus. Posledný album je ako slzy cez smiech. Tie texty sú síce na jednej strane funny, no na druhej je to už za hranicou a na zamyslenie. Nikoho však nenútime, kto chce, môže sa zamyslieť, kto nie, zoberie si len vrchnú vrstvu a zabaví sa. Veľa ľudí tvrdí, že tento album je politickejší, ako tie, ktoré sme mali predtým. Ja si nemyslím, pretože už predtým sme mali v pesničkách rôzne odkazy," uviedol mary0, podľa ktorého donedávna visela nad kapelou hrozba rozpadu.

Z basgitaristu bubeník

"Čo bude ďalej, nikto z nás nevie. Chvíľu dokonca viselo vo vzduchu, že prestaneme hrať. Odišiel totiž od nás bubeník, ktorý pred 23 rokmi so mnou kapelu zakladal. No napokon je všetko tak, ako má byť. Náš basgitarista bol vlastne pôvodne bubeník, takže si sadol opäť za bicie a je šťastný a pribrali sme do kapely ďalšieho dlhoročného kamaráta, ktorého sme takto 'vytrhli' od rodiny a ten je tiež spokojný. Uvidíme, čo bude ďalej," poznamenal spevák.


Členovia kapely však nie sú od svojho hudobného projektu finančne závislí. Lídra The Last Days of Jesus živí napríklad najmä reklamná agentúra, v ktorej pracuje na pozícii creative directora. "To isté, čo ja, robí aj náš klávesák a vôbec sa nám naša práca s hraním v kapele nebije. Priznám sa, že sa nepýtam klientov, čo na to hovoria, ale mám pocit, že to tolerujú, že to berú ako jednu zo stránok nás kreatívcov a mávnu rukou, pretože si môžeme dovoliť trošku viac ako napríklad riaditelia bánk. Niektorí klienti dokonca večer pri pivečku navrhli, aby sme im prišli zahrať na nejakú žúrku... Potom sa z toho zvyčajne ráno prebrali," povedal s úsmevom spevák.

Pre The Last Days of Jesus je totiž charakteristický nezvyčajný a jemne kontroverzný pódiový prejav. "My pritom nie sme vôbec nejakí veľkí extroverti, ale to pódium je práve priestor na otvorenie sa. Keď idem po ulici a niečo v sebe tlmím, tak to potom vybuchne práve na tom pódiu. V deväťdesiatych rokoch, keď sme vznikli, existovali také dve skupiny ľudí. Jedni si mysleli, že sme nejaká sekta, druhí zas, že sme satanisti. Vždy nás mali problém zaškatuľkovať, nevedeli, kde je tá hranica, kde to začína a kde končí. Hlavné však je, že my v kapele sme sa vždy vedeli a vieme dohodnúť," uzavrel mary0.

Zdroj: SITA
Foto: Jozef Barinka