Na prvý pohľad nenápadná tínedžerka Carly Rose Sonenclar sa v piatok postarala o poriadne prekvapenie v najnovšej sérii amerického vydania talentovej šou X Factor. Porotcom Simonovi Cowellovi, Britney Spears, Demi Lovato a L.A. Reidovi počas jej vystúpenia doslova padli sánky.

Keď trinásťročná Carly Rose Sonenclar vyslovila názov soulovej klasiky Feeling Good od Niny Simone, ostrieľaný hľadač talentov Simon Cowell ostal prekvapený a producent L.A. Reid sa neveriacky spýtal, či ju spievať skúšala a či si ju vybrala sama.

Už po prvej á cappella slohe však bolo zrejmé, že pochybnosti nie sú na mieste. Hviezdna porota, diváci a ostatní súťažiaci mohli v nasledujúcich dvoch minútach len neveriacky sledovať ako dievčina suverénne a s ľahkosťou odspievala pieseň, na ktorú by si väčšina dnešných popových speváčok asi netrúfla.

Carly Rose Sonenclar - Feeling Good (X Factor USA 2012)

V trinástich spieva na Broadwayi

Vo svojom hodnotení Britney Spears označila Carly Rose za "malú divu" a L.A. Reid ju pochválil slovami "môžeš mať trinásť, ale tvoja duša (soul) je stará", čím narážal na fakt, že Nina Simone spievala kultovú pieseň po tridsiatke, po tom, ako už vyše 10 rokov úspešne pôsobila na scéne a spevácky dozrela.

Cowell najprv zavtipkoval, že to nemohla spievať ona a určite sa v zákulisí skrýva niekto iný, no vzápätí povedal, že "na toto pódium práve prišla hviezda". Demi Lovato, ktorá pri verdikte priznala, že je mladou speváčkou už po prvom počutí "posadnutá", sa najskôr nechala počuť, že si chce okamžite kúpiť jej hudbu a vyzdvihla fakt, že vo svojom veku pôsobí na pódiu tak sebavedomo a prirodzene.

Nie je však ťažké zistiť, prečo také mladé dievča vystupovalo ako skúsená profesionálna speváčka - podľa oficiálnej stránky Carlysonenclar.com má vychádzajúca hviezda za sebou už účinkovanie na Broadwayi vo svetoznámych muzikáloch Bedári či Alica v krajine zázrakov.

Feeling Good - originál, slávne covery a samplovanie

Pre úplnosť je potrebné dodať, že Skladba Feeling Good nie je pôvodnou piesňou Niny Simone. Napísala ju dvojica spevákov-skladateľov Anthony Newley a Leslie Bricusse pre muzikál The Roar of the Greasepaint – The Smell of the Crowd (Rev líčidla - Pach davu) v roku 1964. Pieseň v ňom pôvodne naspieval nie príliš známy britský spevák Cy Grant, no už o rok neskôr ju preslávila spomínaná americká diva Nina Simone. V posledných rokoch sa o zaujímavé oficiálne cover verzie postarali aj Michael Bublé či Muse.

Spev Niny Simone vo Feeling Good patrí tiež medzi najčastejšie samplované vokály - jeho časti sú použité v skladbách ako About You od Mary J. Blige a will.i.ama, Bad News 50 Centa, Birds Flying High Lil Waynea či New Day dvojice Jay-Z a Kanye West. Okrem R&B a hip-hopovej scény je skladba obľúbeným zdrojom vokálnych liniek aj pre producentov elektronickej hudby - downtempa, housu či dubstepu.

Vypočujte si ako odlišne môže znieť tá istá pieseň:

Cy Grant - Feeling Good (originálna verzia) 

Nina Simone - Feeling Good (cover)

Muse - Feeling Good (cover)

Michael Bublé - Feeling Good (cover)

Wax Tailor - How I Feel (sample)

Nicolas Jaar - Feeling Good (edit/sample)

Ramadanman - Good Feeling (sample)

Zdroj: Youtube, wiki, pm
Foto: Facebook.com/carlyrosesonenclar

Súvisiaci interpreti: Nina Simone