Za svoj štvrtý štúdiový album získal prestížnu britskú hudobnú cenu Mercury Prize v našich končinách okrem fanúšikov štýlu grime neznámy raper Skepta. O víťazovi, ktorého meno oznámili vo štvrtok, rozhodla dvanásťčlenná porota na čele so sociomuzikológom Simonom Frithom.

Prestížnu Mercury Prize získal tento rok anglický grimeový raper, hudobník a producent Skepta za svoj štvrtý štúdiový album Konnichiwa (2016). Tridsaťtriročný interpret dostal spolu s cenou, ktorú každoročne udeľujú za najlepší britský alebo írsky album, aj finančnú odmenu 25-tisíc libier (v prepočte približne 29-tisíc eur).  

"Som tak vďačný. Dúfam, že moje víťazstvo bude mať na mladých pred televízormi pozitívny vplyv," povedal o svojom úspechu rodák z londýnskeho Tottenhamu. Ako sa vyjadril pre BBC, výhru by chcel darovať na pomoc znevýhodneným ľuďom. "Chcem urobiť niečo pozitívne, niečo, čo by pomohlo druhým ľuďom cítiť sa šťastne a slobodne, tak ako ja," dodal.   


Medzi nominovanými na Mercury Prize boli tento rok Radiohead (A Moon Shaped Pool), Anohni (Hopelessness), Bat For Lashes (The Bride), Jamie Woon (Making Time), Kano (Made In The Manor), Laura Mvula (The Dreaming Room), Michael Kiwanuka (Love and Hate), Savages (Adore Life), The 1975 (I Like It When You Sleep...), The Comet Is Coming (Channel The Spirits), ale aj zosnulý spevák David Bowie s jeho poslednou nahrávkou Blackstar (2016).

Tomu počas slávnostného večera vzdal česť americký herec Michael C. Hall, ktorý zaspieval jeho pieseň Lazarus pochádzajúcu zo spomínaného albumu aj rovnomenného muzikálu, kde stvárňuje hlavú postavu.



Podľa stávkových kancelárií boli najväčšími favoritmi tohtoročných cien Mercury Prize práve David Bowie a skupina Radiohead (mali kurz 4:1). O to väčšie je prekvapenie, že sa oceneným nakoniec stal práve Skepta, ktorého kurz na výhru bol po zverejnení nominácií 4. augusta spolu s Anohni, Michaelom Kiwanukom a Laurou Mvula 6:1. Porota sa pravdepodobne rozhodla pomôcť menej známemu umelcovi zviditeľniť sa - rovnako ako minulý rok. Vtedy zvíťazil prakticky neznámy spevák Benjamin Clementine, ktorý si cenu odniesol za svoj debutový album.

Cenu Mercury Prize po prvý raz udelili v roku 1992, keď sa jej víťazom stalo škótske rockové zoskupenie Primal Scream s albumom Screamadelica. Neskôr si ju pripísali na konto napríklad aj Ms. Dynamite, Portishead, Pulp, Suede, Alt-J, Dizzee Rascal, Franz Ferdinand, Arctic Monkeys, Klaxons, James Blake, Young Fathers či vlani Benjamin Clementine. Ako jediná získala Mercury Prize dva razy PJ Harvey, keď uspela s albumami Stories From The City, Stories From The Sea (2000) a Let England Shake (2011).   

Skepta odštartoval kariéru v roku 2003, ale prvú štúdiovku s názvom Greatest Hits vydal až o štyri roky neskôr. Po nej nasledovali nahrávky Microphone Champion (2010), Doin' It Again (2011) a spomínaná novinka Konnichiwa, vďaka ktorej je po Dizzee Rascalovi druhým grimeovým interpretom, ktorý dostal Mercury Prize.

Zdroj: SITA, NME.com, leh
Foto: NME.com, archív