Medzinárodný festival komornej hudby Konvergencie sa po prvýkrát predstaví divákom nielen osobne v Bratislave, ale aj formou online prenosov od stredy 16. septembra do nedele 20. septembra.

Opatrenia Regionálneho úradu verejného zdrotníctva, ktoré boli oficiálne oznámené v sobotu 12. septembra večer a vstúpili do platnosti 14. septembra ráno, obmedzili maximálny počet návštevníkov koncertov v interiéri na 50 ľudí. Radikálne nariadenia boli v rovnaký deň zrušené (pozn. redakcie). Konvergencie svoj 21. ročník pripravovali s ohľadom na pandemickú situáciu a súčasťou všetkých podujatí je dôsledné dodržiavanie organizačných a hygienických opatrení. Neustále meniaca sa situácia si však vyžiadala ďalšiu okamžitú reakciu, a preto sa festival okrem sál, kde privíta len povolené množstvo návštevníkov, presúva aj do online priestoru.

"Opatrenia, ktoré pripravil RÚVZ sú pre všetkých organizátorov kultúrnych podujatí šokujúce – nielen tým, že prichádzajú len dva dni pred naším festivalom, ale aj vzhľadom na nekoncepčnosť a protichodnosť s inými platnými nariadeniami. V sále pre 523 ľudí sme v zmysle pôvodných nariadení plánovali organizátori festivalu obsadiť maximálne 50% kapacitu. Žiaľ, ani toto nebude možné. V žiadnom prípade sme festival nechceli zrušiť, a preto sme sa rozhodli formou online streamov ponúknuť umenie čo najširšiemu publiku – po celom Slovensku, ale aj v zahraničí. Je to krok, ktorý je technicky i finančne veľmi náročný, no v súčasnej situácii ho považujeme za nutný. Vnímame to zároveň ako podporu všetkých umelcov, dodávateľov a spolupracovníkov festivalu, pre ktorých je takéto podujatie súčasťou ich profesie a teda ja príjmov. Veríme, že naši fanúšikovia nám ostanú verní aj na diaľku," uviedol v čase platnosti nariadení z 12. septembra Jozef Lupták, riaditeľ festivalu.


Konvergencie, ktoré v v časoch karantény patrili medzi najaktívnejšie podujatia v online priestore, pripravili na 21. ročník festivalu viacero originálnych dramaturgií, v ktorých sa hlásia k výroku Mariána Vargu o hudbe, ktorá nepozná hranice, ale pripomínajú si tiež hudobné tradície Bratislavy. Do prvej skupiny patria úvodný i záverečný koncert festivalu, ako aj nové úpravy piesní Mariána Vargu od Vladislava Šarišského, ktoré zaspieva Sisa Fehér. Raritným bude tiež uvedenie Vargových detských skladieb klaviristom Ivanom Šillerom. Legendárny album súboru Collegium musicum inšpiroval názov a smerovanie Konvergencií, na ktorých bol Marián Varga častým hosťom.

Na otváracom koncerte v Slovenskom rozhlase zaznejú sety elektronickej hudby Pjoniho a Stroona spolu so slovenskými premiérami diel Giovanniho Sollimu, Iannisa Xenakisa a svetoznámeho violistu Vladimira Mendelssohna – ten mal byť aj hosťom festivalu, ale v dôsledku cestovných obmedzení na Slovensko nebude môcť docestovať a na koncertoch ho nahradí náš vynikajúci domáci violista Martin Ruman. Záverečný koncert bude zase patriť Baladám dvojice Robert Pospiš a Martin Sillay, projektu 10 Simple Melodies, na ktorom klarinetista Branislav Dugovič spolupracoval so známym producentom Eddiem Stevensom a pravdepodobne posledný festivalový večer v priestoroch Design Factory, ktoré boli dlhé roky základňou Konvergencií, uzatvorí židovská hudba z CD Tehillim všestranného hudobníka a skladateľa Michala Paľka a jeho kapely Mojše Band.

Ťažiskom Konvergencií je tradične komorná hudba, tentokrát sa možno tešiť na diela jubilujúceho Romana Bergera (1930), Johanna Sebastiana Bacha, Johannesa Brahmsa a Ludwiga van Beethovena v interpretácii vo Švajčiarsku pôsobiaceho huslistu Igora Karška, violončelistu Jozefa Luptáka a klaviristky Nory Škutovej. Výročiu Beethovenovho narodenia bol venovaný aj predkoncert festivalu 9. septembra v Rakúskom kultúrnom fóre, na ktorom sa stretli herec Robert Roth a klavirista Miki Skuta pri čítaní zo skladateľovej korešpondencie.

Na Konvergenciách dostávajú pravidelne priestor diela umelcov spätých s dejinami mesta. V rámci Bratislavskej noci komornej hudby tak zaznejú klavírne kvintetá Johanna Nepomuka Hummela a Alexandra Albrechta, v ktorých sa predstavia klaviristky Jordana Palovičová a Alena Hučková. V rámci tohto koncertu budú na festivale účinkovať aj legendy slovenského interpretačného umenia, klavirista Marian Lapšanský a violončelista Jozef Podhoranský.

Štatút medzinárodného festivalu sa Konvergencie snažia udržať aj v súčasnej komplikovanej situácii. V piatok 11. septembra odvysielali v priamom prenose mimoriadny medzinárodný a tehnologicky progresívny koncert Portland-Londýn-Bratislava, na ktorom účinkovali traja umelci naživo z troch krajín sveta. Zároveň na festivale vystúpi na podujatí poľsko-francúzske Duo del Gesù, maďarsko-nemecká huslistka Susanne Schäffer. Ďalej je pripravený koncert pre deti s Toddler Punk a Akadémia komornej hudby účastníkov letných medzinárodných interpretačných kurzov Konvergencií a Slovenského mládežníckeho orchestra. Organizátori taktiež pripravili majstrovský kurz pre študentov, ktorí sa chcú zdokonaliť v interpretačnej hre s členmi Duo del Gesù, ktorý sa bude konať 21. septembra na Konzervatóriu v Bratislave.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol tím Konvergencií. Text správy sme upravili. Viac informácii o podujatí nájdete na FB evente: Konvergencie 2020 a na www.konvergencie.sk. Všetky streamované koncerty bude možné pozrieť online až do 23.9.2020.

Foto: Martina Šimkovičová