Po online vydaní posledného ročníka festivalu Hudba sveta Žilina sa začiatkom októbra predstavia už naživo skvelí hudobníci zo zahraničnej ale aj domácej world music scény. Pozrite si, čo všetko vás v rámci festivalu čaká.

Tradícia jarných world music koncertov v Žiline v rámci festivalu Hudba sveta Žilina sa tento rok z pochopiteľných dôvodov presunula na jeseň, no siedmy ročník festivalu opäť prinesie všetkým milovníkom hudby rôznych kultúr dva dni plné kvalitnej a nesmierne pestrej hudby. Už o tri týždne, 7. a 8. októbra, sa môžu návštevníci tešiť na latino a balkánsky bashavel v podaní kapiel pochádzajúcich z rôznych krajín Európy.

Temperamentné rytmy Latinskej Ameriky prinesie v prvý deň festivalu v Smer Music Klube 77 o 19:30 slovenská multižánrová kapela La3no Cubano fungujúca od roku 2005. Jej hudba je dobre namiešaným world music koktejlom s príchuťou slovenského folklóru. Po nej vystúpi talianska kapela Baro Drom Orkestar. Štvorica hudobníkov spája hudobnú tradíciu Stredomoria s východoeurópskymi temperamentnými rytmami a aby toho nebolo málo, v ich tvorbe nájdete tiež prvky mongolskej a brazílskej hudby. Táto fúzia určite nenechá nikoho sedieť na stoličkách. Lístky na tento večer sú v predaji v sieti Predpredaj.sk.


Ak to pandemická situácia umožní, aj tento rok bude pripravený workshop Bubnovačka orchestra pod vedením skúsených členov zoskupenia Rytmika.sk. Priestor tu dostáva hudobná tvorivosť a komunikácia, pričom účastníci za použitia množstva perkusií môžu zažiť silu rytmu na vlastnej koži. Presné miesto a čas bude zverejnený dodatočne na webovej a facebookovej stránke festivalu.

Druhý deň festivalu (8.10.) otvorí o 19:00 v Mestskom divadle Žilina originálna česká world music kapela Mijaktič Orkestar prezentujúca vlastný pohľad na balkánsku hudobnú tradíciu. Zvyšok večera bude patriť slovenskej kapele Balkansambel a jej hosťom. Spolu so známou žilinskou kapelou sa na pódiu predstavia Martin Geišberg s Danielom Špinerom a Marekom Pastírikom v rámci projektu Na modrej planéte. Na rovnomennom albume plnom dôležitých myšienok o krehkosti bytia a planéty veľmi citlivo prepojili divadelný folk s balkánskym soundom.


Na záver večera Folklórny súbor Rozsutec v projekte "Len tak..." predvedie unikátne spojenie tradičného slovenského folklóru s "krivými" rytmami balkánskej dychovky, okorenené efektnou tanečnou zložkou.

Všetky podrobnosti o festivale nájdete na oficiálnej na webovej stránke www.hudbasvetazilina.sk a aktuálne informácie môžete sledovať na facebookovej stránke festivalu www.facebook.com/hudbasvetazilina.

Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka festivalu Ľubica Záborská. Tlačovú správu sme upravili.