Nový projekt speváka, multiinštrumentalistu a skladateľa Martina Turčana s názvom Oblačný systém je príjemným prekvapením tohtoročnej jesene. Na albume s názvom Všetko okolo v nás prináša sedem kvalitných skladieb, z ktorých každá má svoj vlastný príbeh a originálny zvuk, pričom dohromady tvoria skvele fungujúci celok.

Martin Turčan vyštudoval Konzervatórium v Bratislave (herectvo/spev), po ukončení štúdia sa krátko venoval herectvu a pracoval v reklamnej agentúre. Rýchlo však pochopil, že prvoradou v jeho živote je hudba a vlastná autorská tvorba.

Fascinácia hudobnými zvukmi ho priviedla k počítačovému komponovaniu. Vytvoril si zaujímavú formu multiinštrumentálneho hrania (gitara, klávesy, bicie) a spevu bez textov, pričom vokály sa v tónoch a zvukoch prepájali so zvukmi nástrojov. Z tohto obdobia, kedy pôsobil pod pseudonymom Toni Granko, pochádza album Ľudia diaľok blízkych myslí (2010) a hudba k viacerým filmom, z posledného obdobia napríklad k dokumentu Osamelí bežci: Ideme ďalej! (2019) alebo k oceňovanej novinke režisérky Lucie Kašovej The Sailor (2021).

Martin Turčan, 2021 Zdroj: Martin Turčan, Martin PiterkaMartin Turčan počas nahrávania albumu Všetko okolo v nás

Na slovenskej hudobnej scéne si Martin Turčan neochvejne razí vlastnú cestu, čo bola sčasti jeho voľba ale zároveň aj nutnosť. Dlho totiž nenašiel vhodného textára a ani hudobníkov, s ktorými by spolupráca nenarúšala, ale umocňovala jeho talent. Prelom nastal, keď sa na tvorbu textov odhodlal on sám. Napísal niekoľko piesní a poslal ich na vypočutie kamarátom muzikantom, či by si ich nechceli zahrať. Nasledovalo niekoľko skúšok... Až napokon vznikol projekt Oblačný systém, ktorý spolu s ním tvoria skúsení muzikanti Martin Wittgruber (rhodes, piano, synth), Maťko Gašpar (basgitara) a Ajdži Sabo (bicie, perkusie). Samotný líder projektu okrem spevu hrá na gitare a rôzne klávesové nástroje.

"Mám kapelu, v ktorej sú úžasní muzikanti. Keď vidím, ako ich baví hrať tie pesničky, ako vymýšľajú rôzne detaily a tešia sa zo živého hrania, teším sa aj ja," hovorí Martin, ktorý ako pilotný singel projektu zverejnil energickú skladbu Mier. Už tá ukazuje, že jeho tvorba je postavená na silných textoch a originálnej hudbe, ktorú nie je ľahké zaškatuľkovať. Vyzreté kompozície v spojení s kvalitnou interpretáciou a zvukom príjemne plynú, no zároveň i prekvapujú a prinášajú poslucháčovi zážitok aj po niekoľkých vypočutiach. K skladbe Mier, pod ktorej text sa autorsky okrem Martina Turčana výnimočne podpísala aj Michaela Sabo, vzniklo video v réžii Maroša Šlapetu.


Súčasne so singlom vyšiel aj celý album Všetko okolo v nás. Väčšina skladieb na ňom je pomalšia ako Mier, no nahrávka rozhodne nenudí a len ťažko by ste na nej hľadali slabšie miesta. Práve naopak, je to ten typ albumu, ktorý je každým vypočutím lepší. A je až neuveriteľné, že Turčanov hlboký, sýty, jemne chrapľavý hlas, ktorým dokáže skvele sprostredkovať rôzne emócie, sme až doposiaľ v takýchto polohách nemali možnosť počuť.

Album sa nahrával tri dni v štúdiu LVGNC, okrem skladby Tancovať, ktorá vznikla v štúdiu Radovana "Vrabca" Ortha. Hoci sa každá skladba nahrávala dvakrát, všetky na albume sú napokon "first tejky", čo len potvrdzuje hudobnú profesionalitu zúčastnených. Ambiciózny hudobný projekt si všimol aj Oskar Rózsa, ktorý urobil mastering celého albumu a 30. augusta ho vydal vo svojom vydavateľstve Too_LUCKY*BASS_tardZ.

Martin Turčan/Oblačný systém - Všetko okolo v nás Zdroj: artwork - Mirko Veselko, Martin Piterka

"Pred nahrávaním sme mali tri dni skúšky. Ja som chcel aj štvrtú a piatu, ale Maťko Gašpar povedal, aby sme si už nedávali ďalšie skúšky, že si musíme nechať priestor na tú mágiu v štúdiu. Že keď to budeme mať príliš nacvičené, nebude už priestor na prekvapenia. Na to niečo, čo sa zrodí práve v tom momente. A mal stopercentnú pravdu. Nahrávali sme ako kapela, naživo, všetci spolu. Takto sme v prvý deň nahrali všetky veci, druhý deň som to naspieval, naraz, bez strihu - a zase boli lepšie tie prvé tejky. Tretí deň sme chceli začať mixovať, vychytávať nuansy, ale večer predtým nám napadlo, že v skladbe Paulovnia treba dohrať trúbku. Maťko Wittgruber zvolal "Ondro Juráši!" a hneď mu aj volal. Poslali sme mu nahrávku a Ondro na ďalší deň prišiel a na prvú šupu nahral krídlovku tak, ako ju tam počujete. Pre mňa ďalší zázrak," približuje atmosféru nahrávania Martin Turčan.

Tri najdlhšie skladby albumu PaulovniaDunaj a Planéty predstavujú kompozičnú, inštrumentálnu a interpretačnú špičku albumu, kým tie kratšie - a v niektorých prípadoch možno povedať i popovejšie - piesne MierTancovaťDo očí a Somnambul sú dokladom širšieho skladateľského záberu autora. V textoch spieva o nočných potulkoch so psom a mačkou za splnu mesiaca (Somnambul), o stromoch (Paulovnia) či o hľadaní nových významov v starých frázach (Mier). Pieseň Dunaj je o spomienkach na detstvo, ale aj o láskavosti, pochopení iných ľudí a prekonaní strachu z neznámeho. Spieva aj o radosti z tanca, ktorý sa dá považovať za manifest proti konzumnej spoločnosti, o láske (Do očí) a "o Zemi pre Zem" (Planéty).

Zoznam skladieb na albume Všetko okolo v nás:

1. Somnambul
2. Paulovnia
3. Mier
4. Dunaj
5. Tancovať
6. Do očí
7. Planéty

CD Všetko okolo v nás si môžete zakúpiť v predajniach Dr. Horák a Artfórum alebo v digitálnej verzii na Bandcampe.

Vypočujte si celú nahrávku:



Text: Patrik Marflák (zdroj: Martin Piterka)
Foto: Martin Turčan, Martin Piterka