Medzinárodný festival komornej hudby Konvergencie v dramaturgii s obľubou spája rôzne žánre. V rámci aktuálneho ročníka prinesie na Slovensko okrem klasiky aj elitných škandinávskych džezmenov, kontrabasistu Steinara Raknesa a saxofonistu Toreho Brunborga. Konvergencie pozývajú už túto nedeľu 18. septembra do Slovenského rozhlasu.


"Na Konvergenciách chceme spájať, zbližovať a stavať mosty. Veríme, že to má zmysel, i keď sa zdá, že spoločnosť sa ženie opačným smerom," hovorí umelecký riaditeľ festivalu Konvergencie Jozef Lupták. Tentoraz sa spojil fenomenálny kontrabasista Steinar Raknes s poprednými slovenskými hudobníkmi: Borisom Lenkom (akordeón), Branislavom Dugovičom (klarinet) a Jozefom Luptákom (violončelo) a vytvorili originálny program z nových aranžmánov slovenských, ukrajinských, rómskych a židovských melódií.

Predstavia ho už túto nedeľu 18. septembra v koncertnej sále Slovenského rozhlasu spoločne s hosťami – ukrajinskou huslistkou Juliou Roshko a rómskym raperom Čavalenkym. "Môžete si položiť otázku, čo majú spoločné jazzový kontrabasista, spevák a skladateľ Steinar Raknes a rómsky raper z Holíča Čavalenky, mladá ukrajinská huslistka Julia Roshko alebo multižánroví hudobníci – klarinetista Braňo Dugovič a akordeonista Boris Lenko," hovorí Jozef Lupták.

A dodáva: "To je toľko svetov dokopy, až vzniká neviditeľná pavučina mostov a prepojení, ktorá vytvára nový (hudobný) svet. Vieme, že jedným projektom zmeniť svet nemôžeme. Môžeme ho meniť vlastnými rozhodnutiami, môžeme priniesť na pódium tých, ktorí sú v našej spoločnosti zraniteľnejší, slabší či ponižovaní. Keď sa započúvame do rómskych, židovských či ukrajinských melódií, už len cez toto neviditeľné bohatstvo môžeme prijať viac ako si dokážeme pripustiť. Keby hudba mohla inšpirovať a formovať naše každodenné spolužitie alebo spoločensko-politické debaty a vytvárať most dôvery medzi Slovákmi a minoritami, mali by sme sa všetci lepšie."


Špičkový škandinávsky jazz

Steinara Raknesa zvyknú prirovnávať k Tomovi Waitsovi. Kritika ho označuje za jedného z najtalentovanejších jazzových hudobníkov svojej generácie, o čom sa tento rok v júni presvedčili aj diváci v Banskej Bystrici, kde spoločne so slovenskými hudobníkmi prvý raz vystúpil. "Steinar je extrovertný hudobník, ktorý je rád centrom pódia, súčasne dokáže byť však veľmi empatický a komunikatívny sprievodný hráč," povedal o Raknesovi Gustavsen, laureát Spellemannprisen z roku 2009, čo je škandinávska obdoba Grammy. Raknes už spolupracoval s osobnosťami ako Chick Corea, Michael Brecker, Bobby McFerrin, Ola Kvernberg či Tore Brunborg. Na svojom konte má štyri desiatky albumov. S veľkým ohlasom sa stretli sólové albumy, ktoré nahral so speváčkami Ingou Jusso a Sarou Marielle Gaup, reprezentantkami umenia sámskeho joiku. Taktiež je členom oceňovaného jazzového tria Torda Gustavsena, s ktorým počas predchádzajúcich mesiacov podnikol rozsiahle turné s repertoárom z nového albumu Opening.

V Bratislave vystúpi spoločne elitným škandinávskym jazzmanom, saxofonistom Torem Brunborgom. Zahrajú repertoár z úspešných albumov Folk Songs a Backcountry. Tore Brunborg, ktorého meno sa zvykne vyslovovať jedným dychom s Janom Garbarekom, patrí medzi najvýznamnejších nórskych saxofonistov svojej generácie. Spolupracoval s množstvom osobností medzinárodnej jazzovej scény, medzi inými s Jonom Balkem, Billym Cobhamom, Manu Katchém alebo Tordom Gustavsenom.

Hudba bez hraníc

Špeciálny slovensko-nórsky večer, ktorého súčasťou budú tri koncerty sa začne o 18:00 hudobným dvojportrétom romantikov Jána Levoslava Bellu a Edvarda Hagerupa Griega v podaní slovenských umelcov, vrátane huslistu Milana Paľu a klaviristky Kataríny Paľovej. Nedeľa nie je jediným dňom, kedy na festivale Konvergencie zaznie jazzová hudba. V sobotu 24. septembra bude mať koncert pre deti a ich rodičov projekt Spoločné ihriská, na ktorý pozývajú Tibor Feledi Kairos Quintet, sláčikové kvarteto a Detský a dievčenský spevácky zbor Slovenského rozhlasu pod taktovkou Adriana Kokoša. Originálne skladby inšpirované tradíciou detských ľudových piesní a riekaniek v spojení s jazzom zaznejú v novej interaktívnej koncertnej podobe.

Všetky podrobnosti o festivale, jeho programe a vstupenkách nájdete na oficiálnej stránke www.konvergencie.sk.

Festival Konvergencie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Hlavnými partnermi podujatia sú Hlavné mesto Bratislava, Západoslovenská energetika, a.s. a Nadácia Slovenskej sporiteľne. Festival podporili aj Slovenský ochranný zväz autorský, Galéria Mesta Bratislavy, Veľký evanjelický kostol, Kostol Panny Márie Snežnej na Kalvárii, Elektrárňa Piešťany a mediálnym partnerom. Podujatie sa koná pod záštitou primátora hlavného mesta SR Bratislavy Matúša Valla.

Nórsko-slovenský večer je súčasťou projektu Building Bridges, ktorý Konvergencie v spolupráci s partnermi z Nórska (Kalleklev Management a International Voice of Justice) a podporou Grantov EHP realizujú v rokoch 2022-2023.

Redakciu Hudba.sk informovala PR manažérka festivalu Mária Hejtmánková. Správu sme upravili.