Český pesničkár Xindl X tento týždeň zverejnil očakávaný videoklip k singlu Čecháček a totáček, v ktorom názorne ukazuje rozdiely medzi socializmom a súčasnosťou. Všetkým zástancom minulého režimu chce pred blížiacim sa 25. výročím nežnej revolúcie pripomenúť, ako to vtedy naozaj bolo.

Podľa pesničkárových slov je dôležité vážiť si slobodu, nevoliť komunistov a postaviť sa zástancom starých poriadkov. "Túto pieseň som napísal preto, že existujú tendencie pozerať sa do minulosti cez ružové okuliare a hovoriť, že vtedy bolo lepšie. Myslím si, že je určite dobré si občas pripomenúť, ako to v skutočnosti bolo a kedy je lepší čas, než na 25. výročie od doby, čo sme sa zbavili totality," uviedol Xindl X na margo nového videa.

Čecháček a totáček je už v poradí tretím singlom z nahrávky Čecháček Made. O vizuálnu podobu piesne sa postaral Ondřej Pfeiffer, ktorý stojí aj za klipmi ku kúskom Barbína a V blbým věku. V netradičnom videu, v ktorom si zahrala aj hudobníkova manželka Monika, sa objavujú narážky na spartakiádu, plánované hospodárstvo či proces s Miladou Horákovou.


Kinopremiéra ako výlet do čias totality

Videoklip Čecháček a totáček sa pred zverejnením na internete dočkal aj netradičného uvedenia, ktoré sa uskutočnilo 14. októbra v pražskom kine Světozor. Na pozvaných hostí čakali policajti kontrolujúci občianske preukazy, zväzáčky rozdávajúce karafiáty, pionieri držiaci hliadku i súdruhovia s plamennými prejavmi o škodlivosti rockovej hudby. "Premiéru sme koncipovali ako takú exkurziu do doby pred rokom 1989. Myslím si, že je dôležité nezabúdať na tú dobu neslobody a zákazov, aby sme si vážili to, čo máme teraz," dodal Xindl X.

Pesničkár sa aktuálne pripravuje na turné, v rámci ktorého navštívi Brno (29. októbra), Prahu (5. novembra) a Bratislavu (6. novembra). V metropole Slovenska vystúpi v KC Dunaj, kde predstaví najmä spomínaný album Čecháček Made. Chýbať by však nemali ani známe hity a niekoľko hostí (The Tap Tap, David Deyl, Voxel, Pavel Callta, Petr Lüftner a Mirka Miškechová).

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Johana Turnerová, PR manažérka Xindla X.

Súvisiaci interpreti: Xindl X