Po dvojmesačnej koncertnej pauze od skončenia festivalovej sezóny sa skupina Slobodná Európa vracia na klubové pódiá. Fanúšikovia sa môžu tešiť na prvé turné v novej zostave, keďže na post basgitaristu kapely len pred pár týždňami nastúpil legendárny multiinštrumentalista Laco Lučenič. Na špeciálny koncert sa môžu fanúšikovia tešiť v Bratislave.

Laco Lučenič svoj premiérový koncert ako člen kapely Slobodná Európa (v minulosti s ňou sporadicky hrával ako hosť) odohrá už budúci piatok, 26. októbra, v piešťanskom pivovare ŽiWELL (podrobnosti TU). Pre hudobníkov pôjde o akúsi generálku pred najväčším koncertom turné, ktorý sa uskutoční hneď na druhý deň, v sobotu 27. októbra, v Bratislave. 

Ako býva posledné roky zvykom, vždy na jeseň v Majestic Music Clube (MMC) pripraví Slobodka veľký koncert, na ktorý si pozve vždy iného špeciálneho hosťa. Tentokrát nim bude legendárna česká kapela Laura a její tygři. Úplne na začiatku večera sa predstaví aj predkapela Parketový lev - nová formácia bratov Jana a Kuba Hrčkovcov, známych aj z pôsobenia v kapelách Sveťo Korbeľ & Personál, Ramones Bratislava a Kaktus.

Otvorenie klubu je naplánované na 18:30, koncerty začnú o 20:00. VIP vstupenky sú už vypredané a na bežné sedenie/státie je momentálne k dispozícii už len posledná tretina vstupeniek z celkovej kapacity klubu. V prípade, že sa nevypredajú v predpredaji, budú k dispozícii aj v deň koncertu na vchode od 18:30. Všetky informácie o koncerte nájdete na Facebook evente.

Sto rokov punkovej republiky aj vianočné koncerty

Po úvodnom víkende budú koncerty Slobodnej Európy pokračovať od 1. novembra do 1. decembra v podobe turné s názvom 100 let punkové republiky Radegast Tour 2018. Bratislavská stálica ho absolvuje spolu s kultovou českou kapelou Tři sestry pri príležitosti 100. výročia vzniku Československa. Skupiny sa predstavia v domoch kultúry a v menších športových halách v jedenástich českých mestách.

Na záver roka,  v období Vianoc, sa opäť dočkajú aj slovenskí fanúšikovia. Slobodná Európa vystúpi v žilinskom Smer klube 77 (21.12.), následne sa predstaví v košickom klube Collosseum (22.12.) a koncertný kalendár pre rok 2018 uzavrie 24. decembra v bratislavskom Randali už tradičným (siedmy rok po sebe) Vianočným polnočným koncertom.

Na všetkých 16 koncertoch Slobodnej Európy do konca roka bude k dispozícii aj kapelový merch, ktorý je v ponuke aj na portáli shop.rukahore.sk.

Slobodná Európa, 2018 Zdroj: Ľubomír Bafoart Drahoš

Skupina Slobodná Európa v roku 2019 oslávi už 30 rokov svojej existencie. Vznikla tesne po nežnej revolúcii v roku 1989, kedy pri jednom stole v kedysi legendárnej bratislavskej pivárni Stará sladovňa (Mamut) sedeli spolu gitarista Sveťo Korbeľ, basák Braňo Alex, bubeník Peter "Ozi" Hurtig (všetci traja boli čerstvo odídení z kapely Zóna A) a spevák Miloslav "Whisky" Láber. Od tohto momentu sa začala písať história skupiny, ktorá si prešla nebom i peklom, výslniami i pádmi, ale stále patrí medzi vlajkové lode rock'n'rollovej muziky zmiešanej s punkom na celom území Slovenska a Čiech.

Slobodná Európa za celú svoju existenciu vydala štyri radové albumy Pakáreň (1991), Unavení a zničení (1994), Trojka (2003), Štvorka (2014) a kompiláciu Bestofka (2006), z ktorých vzišli desiatky dnes už kultových pesničiek ako Podvod, Analýza dokázala hovno, Relatívny pokoj, Dry '69, Stará sladovňa, Kapitalizmus, Boh, Unavený a zničený, Som ten, Čo sa stalo s našim životom?, Golden Beach, Nič sa nedeje, Pes, Ráno (1.2.91), Nikdy to tak nebude, Stredná trieda, Realita, Slzy, Apatia, Vesmír, Dievča z horných 10 000, The End a ďalšie.

V súčasnosti hrá formácia v zostave: Miloslav "Whisky" Láber (spev), Sveťo Korbeľ (gitara, spev), Vlado "Jerzi" Jurča (gitara, spev), Laco Lučenič (basa, spev) a Tomáš "Tuleň" Vojtek (bicie).   

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Roman Fecko. Tlačovú správu sme upravili. Viac sa dozviete na oficiálnych stránkach kapely www.slobodnaeuropa.sk a www.facebook.com/slobodnaeuropa.

Foto: Ľubomír Bafoart Drahoš 

Súvisiaci interpreti: Slobodná Európa