V košickej Tabačke sa už budúci týždeň uskutoční jubilejný desiaty ročník festivalu nového umenia a technológií Moonride. Brány festivalu sa návštevníkom otvoria vo štvrtok 24. októbra a program potrvá až do nedele 27. októbra. Súčasťou festivalu bude aj oslava 10. narodenín Tabačky, ktorá sa uskutoční v rámci piatkového programu festivalu.

Festival Moonride sa po prvýkrát uskutočnil už v roku 2006, vtedy ešte v priestoroch nášho prvého kultúrneho centra IC Culture Train a pod názvom Mesačná jazda. Odvtedy prešlo mnoho rokov a festival neminuli viaceré zmeny. "Festival Moonride je s naším snažením úplne spätý, sprevádzal nás na našej ceste za umením celé to dlhé obdobie. V roku 2007 festival spolu s nami po prvýkrát otvoril brány priestoru Kasárne Kulturpark pre verejnosť, no o dva roky nato, v roku 2009 s nami vstúpil aj do vtedy ešte nezrekonštruovanej Tabačky Kulturfabrik. Po dlhšej odmlke sa minulý rok podarilo Moonride obnoviť a túto jeseň Tabačka organizuje už jeho jubilejný desiaty ročník," uviedol umelecký riaditeľ podujatia Peter Radkoff.

Doposiaľ mal každý ročník svoju špecifickú obsahovú a vizuálnu tému. Výnimkou nebude ani Moonride 10, ktorý sa bude niesť v duchu vytrvalosti. O vytrvalosti v súvislosti s budúcnosťou festivalov a ich transformáciou v čase a v súvislosti s udržateľnosťou nezávislej kultúry sa budú organizátori rozprávať so zaujímavými hosťami v rámci diskusie sobotňajšieho programu.

Počas štyroch festivalových dní je pre návštevníkov Tabačky pripravený bohatý program. Tešiť sa okrem iného môžu na ​ maďarskú multimediálnu skupinu Glowing Bulbs, ktorá predstaví svoju najnovšiu interaktívnu projekciu Noise Box ovládanú analógovou súpravou bicích a taktiež na tri samostatné divadelné eseje rekonštruujúce dianie súčasného človeka a jeho vplyv na súčasný svet v podaní Debris Company​ - Trilogy.

Okrem bohatého umeleckého programu sa bude aj oslavovať. V piatok 25. októbra Tabačka totiž oslávi svoje desiate narodeniny. Oslavu zavŕši koncert rakúskeho zoskupenia Elektro Guzzi. Jedinečná kapela hrajúca techno v tradične rockovom či punkovom nástrojovom obsadení sa už predstavila napríklad na Szigete, Eurosonicu, či Iceland Airwaves.

Festival Moonride 10 sa uskutoční od 24. do 27. októbra v priestoroch Tabačky Kulturfabrik. Oslava desiatych narodenín Tabačky prebehne v piatok 25. októbra o 20:00. Kultúrnemu centru celoslovenského významu prídu okrem iných zablahoželať aj župan Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka a viceprimátor Marcel Giboda.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Barbara Denciová. Text správy sme upravili.