Po hite Shake It Off vydala americká speváčka nový singel a videoklip Blank Space, ktorým si upevňuje pozíciu novej popovej princeznej. Niekdajšia hviezda country popu momentálne ovládla pop music s nahrávkou 1989, ktorá prekonala všetky očakávania - za jediný týždeň od vydania sa stala najpredávanejším tohtoročným albumom.

Hoci už aj na predchádzajúcich štúdiovkách Taylor Swift spolupracovala so známymi popovými producentmi ako Max Martin a Shellback, novinka 1989 je suverénne najpopovejším albumom jej kariéry. Country by ste na ňom hľadali zbytočne, ide o modernú mainstreamovú produkciu postavenú na elektronických beatoch a syntetizátoroch s nádychom 80-tych rokov, ktoré speváčku pri tvorbe albumu inšpirovali. Album má mimoriadny úspech, v prvom týždni od vydania sa z neho len v USA predalo 1,278 milióna kópií, čím Swift prekonala 12 rokov starý rekord rapera Eminema.

Kritiku využíva vo svoj prospech

Nahrávka tematicky nadväzuje na jej predošlú tvorbu, no blondínka zároveň veľmi sebavedome a štýlovo reaguje aj na svojich kritikov. V oboch singloch a najmä klipoch k nim si totiž sympaticky strieľa z toho, ako je vnímaná médiami a neprajníkmi. "Naučila som sa dosť tvrdú lekciu, že ľudia o vás môžu kedykoľvek povedať, čo len chcú, a vy to nikdy nemôžete mať pod kontrolou. Jediné, čo kontrolovať môžete, je to, ako na to zareagujete," povedala speváčka pri uvedení klipu k prvému Shake It Off, v ktorom ukázala svoj nadhľad a zmysel pre humor.

Na rovnaké zbrane stavila aj v novom videoklipe Blank Space. V ňom reaguje na obvinenia, že so známymi mužmi (Joe Jonas, John Mayer, Jake Gyllenhaal, Harry Styles...) randila iba preto, aby jej rozchodové skladby viedli fanúšikov i médiá k špekuláciám, o ktorom jej slávnom bývalom frajerovi tá ktorá pieseň je, čím vraj chcela pre svoju tvorbu v minulosti získavať publicitu.

Ako však sama tvrdí, ide skôr o problém médií, ktoré v spájaní jej skladieb a súkromného života hľadajú senzácie. Na základe niekoľkých vzťahov, ktorých vlastne nemala o nič viac ako iné mladé ženy v jej veku, ju dokonca niektoré bulvárne plátky vykresľovali ako emočne labilnú ženu, ktorá nie je schopná dlhodobého vzťahu a zo svojich sklamaní sa vypisuje cez hudbu. Rozchodové skladby sú pritom rovnako bežné a populárne aj u mladých mužských interpretov (napr. Bruno Mars, Ed Sheeran, John Newman...), ktorých za to nikto nekritizuje, preto speváčka prístup médií považuje za sexistický.

videoklip Blank Space Zdroj: Youtube

V novom singli na to všetko reaguje s nadhľadom a šarmom, ktorý jej určite prinesie množstvo nových sympatizantov. Myšlienku videoklipu, ktorý natočil Joseph Kahn, vymyslela samotná Swift a stvárňuje v ňom bohatú paničku, ktorá si nedokáže udržať muža a každému pri rozchode spraví zo života peklo, pričom jej samotnej zostáva len chodba plná znetvorených obrazov s ich podobizňami. Aktuálnemu milencovi (Sean O'Pry) krátko po medových chvíľkach spraví žiarlivostnú scénu a za dopisovanie s inou ženou sa mu pomstí ničením jeho vecí, od strihania oblečenia až po rozbitie auta golfovou palicou, pričom jeho samotného sa pokúsi otráviť jedom v jablku. V závere klipu sa objaví nový muž, ktorého zrejme skôr či neskôr čaká podobný osud.

Speváčka, ktorá bola v minulosti známa sladkými romantickými videoklipmi, tak aj touto novinkou potvrdzuje, že vhodná reakcia na kritiku jej súkromného života je tou správnou cestou, ako môže získať kontrolu nad svojím mediálnym imidžom. Reči tých, ktorí z nej robia šialenú mrchu, využila na vytvorenie skladby a klipu, v ktorom ňou skutočne je, a strieľa si tak z toho, ako ju vidia neprajníci. Opäť má vďaka tomu veľký úspech - za necelý týždeň má klip už vyše 40 miliónov prehratí. Samotná skladba je chytľavým rádiovým singlom, ktorý bude určite, rovnako ako Shake It Off, patriť v najbližších mesiacoch medzi najhranejšie piesne.

 
Bonus: Videoklip natočený v štýle hollywoodskeho filmu s prvkami trileru/hororu si priam žiadal, aby postrihaný do formy krátkej upútavky k fiktívnemu hororovému filmu. Postaral sa o to portál Slate.com a výsledok stojí za pozretie.


Autor: Patrik Marflák
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: Taylor Swift