Britská elektronická a synthpopová legenda Depeche Mode nepatrí medzi kapely, ktoré by pravidelne a často vystupovali na festivalových pódiách. Po vydaní albumu obvykle absolvujú veľké štadiónové turné trvajúce jeden až dva roky a to im na uspokojenie drvivej väčšiny svojich fanúšikov stačí.

V rámci turné sa občas vyskytnú aj nejaké festivalové hrania (stalo sa tak v roku 2013 a aj tento rok), no ide o naozaj vzácnu príležitosť vidieť Depeche Mode aj inak ako na ich vlastnom koncerte. Väčšinou sa v rámci albumového cyklu dajú ich festivalové vystúpenia spočítať na prstoch jednej ruky. Zdá sa však, že prístup skupiny k festivalom sa mení, pretože na rok 2018 majú už teraz potvrdených deväť festivalov. A ďalšie môžu ešte pribudnúť, keďže bookingová sezóna je v plnom prúde.

Slovenských fanúšikov určite poteší, že kapela prvýkrát zahrá aj na dvoch festivaloch v našich končinách. Prvým je VOLT Festival, ktorý sa uskutoční od 26. do 30. júna 2018 v maďarskom meste Sopron. Depeche Mode budú headlinerom prvého dňa, ďalšími kapelami z prvého balíčka potvrdených mien sú Iron Maiden, Hurts, či Hollywood Undead.

O týždeň neskôr - od 4. do 7. júla 2018 - sa uskutoční poľský festival Open'er, ktorý slávnych Britov privíta vo štvrtok 5. júla. Organizátori podujatia, ktoré sa koná v meste Gdynia a spolu s maďarským Szigetom patrí medzi najväčšie hudobné podujatia v strednej Európe, už predtým informovali, že na budúce leto privítajú aj skupinu Gorillaz a speváka Bruna Marsa.


Depeche Mode sa v lete predstavia aj na dánskom festivale Tinderbox (28.6.), švajčiarskom OpenAir St. Gallen (30.6.), štvorici francúzskych podujatí Main Square Festival (7.7.), Beauregard Festival (9.7.), Musilac Festival (12.7.) a Les Villes Charrues Festival (19.7.) a tiež na španielskom Mad Cool Festivale (13. alebo 14.7.).

Okrem toho budú od začiatku roka pokračovať vo svojom Global Spirit Tour, s ktorým v máji zavítali aj do Bratislavy (reportáž). V druhej časti turné už naše hlavné mesto chýba, môžete si však na ďalší koncert zájsť do Prahy (31.1.), Budapešti (2.2.), Viedne (4.2.), Krakova (7.2.), Lodžu (9.2.), Gdansku (11.2.) alebo na spomínané letné fetivaly.


Depeche Mode vznikli v roku 1980 v Basildone a v súčasnosti fungujú v zložení Dave Gahan (spev), Martin Gore (klávesy, gitara) a Andy Fletcher (klávesy, basgitara). Na konte majú zatiaľ štrnásť štúdiových albumov. Debutovali v roku 1981 nahrávkou Speak & Spell (1981) a zatiaľ poslednú štúdiovku s názvom Spirit vydali na jar tohto roka. Podľa televízie VH1 patria medzi 100 najlepších interpretov hudobnej histórie a magazín Q ich označil za najpopulárnejšiu elektronickú skupinu všetkých čias.


Text: Hudba.sk, pm (zdroj: Depechemode.com, Opener.pl, Volt.hu, archív SITA)
Foto: Marko Erd - Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Depeche Mode