Tri sólové albumy a tri rôzne žánre pod hlavičkou projektu YM realizujú členovia brnianskej kapely Květy. Country nahrávka Lorenzovi hoši Martina E. Kyšperského a elektropopová Japonec vychádza na značke Polí5 už na prelome novembra a decembra, na budúci rok bude nasledovať žánrový album Ondřeja Kyasa.

Po videoklipe Antidepresiva teraz YM prichádza s klipom ku skladbe Garáž. Pochádza zo spomínaného country albumu, ale keďže nejde o "typické country", skončila až medzi jeho bonusmi. Pesnička je o tom, že ľudia často priestory okolo seba využívajú odlišne od ich pôvodného určenia.

"Občas chodím okolo domov, v ktorých býva už tretia generácia a príde mi zaujímavé, že často používajú ten priestor inak, než bol plánovaný. Takže z garáži sú potrebné špajze, sklady alebo len opustené miesta," hovorí Martin E. Kyšperský. Aj z toho dôvodu brniansky režisér Jan Fuksa vo videoklipe k tejto skladbe pracuje s negatívom. "Keď je niekomu smutno, môže sa ľahko cítiť zbytočne. Ale je to klam, dá sa s tým niečo robiť. Skladba preto končí určitú nádejou," dodáva Kyšperský ku klipu zaznamenanému v štúdiu Radia Proglas.


Skladbu z bonusového EP k vinylovej platni Lorenzovi hoši nakoniec hudobníci ako ďalší singel uprednostnili z jednoduchého dôvodu. "Nie je to ani tak bonus, je to ako keď okolo planéty krúži jej mesiac. Album a EP patria k sebe. Vybrali sme ju, pretože je pekná," dodáva Kyšperský, ktorý okrem hudby za posledné dva roky nakrútil tiež dva seriály a dva filmy. Aktuálne v Českej televízii beží štvordielny film Redl Jana Hřebejka, kde hrá programátora Tomana.

Podobne aktívni však boli aj ostatní členovia kapely. V medzičase od vydania posledného albumu Spí vianoční pták (2017) kapela Květy zložila dve piesne na podporu školstva a niečo pre film. Ondřej Kyas aranžoval operu Leoša Janáčka a veľa pracuje v kapele Mucha. Aleš Pilgr sa zase naučil pracovať s elektronickými softvérmi, čo je počuť na doske Japonec, kde okrem základnej trojice, ktorá tu hrá na klávesové nástroje, účinkuje tiež speváčka Štěpánka Todorov a bubeník Jakub Mačička.

Prvé ukážky z country dosky YM Lorenzovi hoši, ktorú zložil Martin E. Kyšperský, kapela predstavila už na jar: skladby Padá déšť a Náklaďák. Členovia Květov tu odložili elektrickú gitaru, klávesy a biciu súpravu. Namiesto toho vzali akustickú gitaru, mandolínu, banjo, basu a fúkaciu harmoniku. K spolupráci prizvali vynikajúceho gitaristu Petra Uvira zo skupiny Ladě, ktorý zvuk obohatil o steel guitar a cigar box guitar. Všetci spoločne k tomuto hudobnému štýlu pristupujú s rešpektom, ale aj s veľkou dávkou nadhľadu a humoru. Na albume ďalej hosťujú Martina Trchová, Michal Němec (Jablkoň), Nikola Muchová (Mucha) a Tomáš Procházka alias Federsel (B4). 


Kapela Květy sa na českej hudobnej scéne vyskytuje už 18 rokov, za svoju existenciu natočila 12 albumov, trikrát získala cenu Anděl a raz cenu Vinyla. V prípade YM však ide o úplne nový koncept. Každý z tria sa stal autorom jedného programu, sám si ho na turné odspieva a jeho spoluhráči ho budú doprevádzať. Koncertný večer YM bude rozdelený na dve kontrastné polovice: country s akustickými nástrojmi vs. elektropop. V prídavkoch zaznejú piesne kapely Květy, v ktorých sa tieto dva odlišné zvukové prístupy spoja do jedného. Svoju country polohu na koncerte YM už kapela Květy predstavila na zimnom Hradeckom slnovrate. "Koncert som si užil veľmi a ľudia snáď tiež, pridávali sme. Ale asi je to pre niekoho aj tak zarážajúce. Prečo sakra hrajú country?!" smeje sa Kyšperský.

Oba albumy, nahraté pod producentským dohľadom Ondřeja Ježka, vychádzajú na prelome novembra a decembra vo vydavateľstve Polí5. Album Lorenzovi hoši vyjde digitálne a na vinyle. Prílohou bude EP obsahujúce štyri songy, ktoré pre tento album síce vznikli, ale nakoniec sa do rýdze country polohy Květov nehodili. Album Japonec vyjde digitálne a na CD. Na rok 2019 potom vlastný autorský album v rámci projektu YM pripravuje tiež Ondřej Kyas.

Koncerty Květov s projektom YM:

6. 12. - Brno, Kabinet múz
7. 12. - Ostrava, absintové klub Les
8. 12. - Opava, Jazz Café Club Evžen
11. 12. - Olomouc, čajovňa Kratochvíle
12. 12. - Praha, Café v lese
13. 12. - Plzeň, Music bar Anjel
14. 12. - Pardubice, Divadlo 29


Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér Zdeněk Neusar. Tlačovú správu sme upravili. Viac sa o skupine Květy dozviete na oficiálnych stránkach www.kapelakvety.cz a na Facebooku.